POČINJE OBDUKCIJA ŽRTAVA IZ JABLANICE I KONJICA Tužiteljski tim i MUP HNŽ provode opsežnu istragu

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

U JKP Gradska groblja Visoko, kako doznaje Avaz, započinje obdukcija tijela osoba koje su stradale u kataklizmi na području Jablanice i Konjica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o do sada pronađenih 18 tijela, od kojih je jedno još uvijek neidentificirano. Kako je jučer rečeno iz Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije, obdukcija će se nastaviti tijekom oba dana vikenda u Visokom, dok će obdukcija dva tijela biti obavljena u mrtvačnici u Konjicu.

Prema službenim podacima iz Stožera civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije i MUP-a HNŽ, broj smrtno stradalih osoba na poplavom pogođenim područjima HNŽ iznosi 20. Od ukupnog broja smrtno stradalih, 17 osoba je iz Jablanice, a tri iz Konjica.

Istražne radnje Naredbu o obdukciji tijela donio je tužiteljski tim, u koordinaciji s Uredom glavnog tužitelja Županijskog tužiteljstva u Mostaru, a koji je formiran odmah po dojavi o tragediji koja je pogodila Jablanicu i Konjic.

Tako, praktički od 4. listopada, traju opsežne istražne radnje koje provodi tužiteljski tim u suradnji s policijskim organima Jablanice i Konjica, ali i Sektorom kriminalističke policije (SKP) MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije. Njihova ključna zadaća u ovom predmetu je istraga o eventualnoj odgovornosti i ulozi ljudskog faktora te utvrđivanje svih okolnosti pod kojima se dogodila tragedija s brojnim ljudskim žrtvama. Poseban naglasak stavljen je na poslovanje i aktivnosti kamenoloma koji se nalazi na nastradalom području.

Da su svoje značajne kapacitete usmjerili na rad u ovom predmetu, govori i informacija da su jučer glavni županijski tužitelj Tužiteljstva HNŽ Zdenko Kovač i njegove zamjenice Sabina Beganović i Mirjana Đerić održali radni sastanak s članovima tužiteljskog tima, nakon čega su, zajedno s načelnikom SKP-a MUP-a HNŽ Mirzom Rožajcem, izašli na mjesto događaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema naredbi Suda, a pod nadzorom Tužiteljstva, policijski istražitelji su izuzeli poslovnu dokumentaciju iz Ministarstva gospodarstva HNŽ u vezi s tvrtkom „Sani“ d.o.o. Jablanica, u čijem je sastavu navodno bio i spomenuti kamenolom.

"Tužiteljstvo HNŽ nastavlja rad na ovom predmetu", kazala je Ana Rajič, glasnogovornica Tužiteljstva HNŽ.

Iskaz vlasnika Također, naložena su sva potrebna vještačenja, a doznajemo da tužitelji danima saslušavaju svjedoke, dok nismo uspjeli doznati je li svoj iskaz dao vlasnik tvrtke „Sani“ d.o.o. Dženan Honđo. Po završetku istrage bit će poznato kakvu je ulogu u jablaničkoj tragediji imao kamenolom, kao i je li bilo utjecaja ljudskog faktora na području Konjica.

Podsjetimo, federalni premijer Nermin Nikšić prvi je spomenuo kako je moguće da je kamenolom uzrok kataklizme u Jablanici. Nakon niza informacija koje su se u vezi s tim pojavile u javnosti, premijerka HNŽ Marija Buhač odmah je naložila Ministarstvu gospodarstva HNŽ dostavu kompletne dokumentacije, nakon čega je utvrđeno da je kamenolom na brdu iznad Donje Jablanice, nekih 500 metara udaljen od kuća, zapravo radio ilegalno. Kako su naveli iz Vlade HNŽ, koncesiju za eksploataciju kamena, koju su tražili iz tvrtke „Sani“, nikada nisu dobili.

Zarobljeni bageri Županijske inspektori, koji su u nekoliko navrata izlazili na mjesto događaja po prijavama, zabranjivali su rad kamenoloma te vršili pečaćenje objekta.

Izdavali su i prekršajne naloge. Nakon 2021. godine nije bilo prijava za provođenje inspekcijskog nadzora. Međutim, snimke koje su prije dva dana snimljene dronom pokazuju da su građevinski strojevi uslijed urušavanja ostali zarobljeni na lokaciji kamenoloma.

Vezani članci