ODRŽAN STRUČNI SKUP 'Utjecaj projekta Gornji horizonti na rijeke hercegovačkog krša'

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Udruga Dinarica Mostar, u suradnji i uz podršku Omladinskog kluba "Novi val" Blagaj, uspješno je organizirala stručni skup posvećen temi "Utjecaj projekta Gornji horizonti na rijeke hercegovačkog krša". Skup je okupio stručnjake, predstavnike organizacija civilnog društva, ekološke aktiviste, predstavnike relevantnih institucija te zainteresiranu javnost kako bi se razmijenile informacije i mišljenja o potencijalnim ekološkim posljedicama ovog megaprojekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnovni cilj skupa bio je upoznati sudionike s projektom Gornji horizonti te njegovim potencijalnim utjecajem na rijeke i druge ekosustave u području hercegovačkog krša. Diskutiralo se o mogućim promjenama u prirodnom okruženju sliva rijeke Neretve, s posebnim fokusom na rijeke Buna, Bunica i Trebižat. Posebno zabrinjavajuća tema bila je i mogući porast saliniteta vode u donjem toku i delti Neretve, uključujući dijelove rijeke koji prolaze kroz Republiku Hrvatsku.

„Djelovanje Federalnog ministarstva okoliša i turizma je očuvanje okoliša pa samim tim i očuvanje prirodnih vrijednosti koje smo naslijedili od naših predaka, a koje trebamo ostaviti budućim generacijama. Trudimo se da povećamo procent zaštićene teritorije s obzirom na raznolikost biodiverziteta. Procent zaštite za sada je mali ali trudimo se da ga povećamo u skladu s potpisanim Kunming-Montreal sporazumom i njegovim Ciljem 3 gdje su se zemlje na globalnom nivou obavezale da će zaštititi 30% svoje teritorije.“ – naglasila je Zineta Mujaković , šefica odsjeka za očuvanje biološke i pejzažne raznolikosti, Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

Stručnjaci koji su sudjelovali na skupu podijelili su svoja znanja i iskustva o utjecaju velikih hidroenergetskih projekata na okoliš, s posebnim osvrtom na osjetljive ekosustave koji su prisutni u regiji.

„Zbog voda i budućih generacija isplati se potruditi i iznaći rješenje koje će problem Gornjih horizonata i izgradnje takvih infrastrukturnih objekata staviti u okvire prihvatljivosti za sve u okolišu, a posebno za ljude koji žive u slivu rijeke Neretve. Sam projekt po sebi zamišljen je dobro s lošim posljedicama za one koji nisu vezani za proizvodnju električne energije. To bi se trebalo mijenjati.“ - dodao je  Nebojša Jerković predsjednik udruge Malo more, Komarna, Dubrovačko neretvanska županija, Hrvatska.

Sudionici su imali priliku aktivno sudjelovati u diskusiji, iznositi svoja mišljenja te postavljati pitanja od značaja za ovu važnu temu. Skup je još jednom naglasio ulogu organizacija civilnog društva u procesima koji se tiču zaštite okoliša, kao i važnost zajedničkog djelovanja u interesu očuvanja prirodnih resursa regije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastanak je organiziran u sklopu projekta: „Mreža Arhus centara za zelenu agendu i zaštitu životne sredine“, koji se realizira u okviru EU programa za „Podrška za postojeće i novoosnovane mreže organizacija civilnog društva“.

Vezani članci