ODBIJENICA Grad Mostar ne želi dostaviti izdavane suglasnosti za solarne elektrane na Raškoj Gori i Slipčićima

Z. Kolobara/Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Temeljem Zakona o slobodi pristupa informacijama u Federaciji Bosne i Hercegovine, Grad Mostar je odbio zahtjev portala Hercegovina.info, u kojem smo tražili pristup informacijama o urbanističkim suglasnostima i prenamjeni zemljišta za projekte solarnih postrojenja na lokacijama Raška Gora i Slipčići.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad Mostar, pozivajući se na odredbe Zakona o slobodi pristupa informacijama, donio je rješenje o odbijanju zahtjeva zbog zaštite povjerljivih komercijalnih interesa treće strane. Prema obrazloženju, informacije koje smo tražili odnose se na povjerljive projekte u vezi s urbanizmom i gradnjom, te bi njihovo otkrivanje moglo negativno utjecati na poslovne odnose uključenih strana.

Zahtjev i obrazloženje odluke

22. kolovoza 2024. godine podnijeli smo zahtjev za pristup informacijama kojim je zatražio sljedeće dokumente:

- Sve urbanističke suglasnosti izdane od strane Odjela za urbanizam i gradnju Grada Mostara, koje se odnose na projekte solarnih postrojenja na lokacijama Raška Gora i Slipčići.
- Sva rješenja o prenamjeni šumskog i/ili poljoprivrednog zemljišta.
 
Iz Službe za informiranje Grada Mostara kazali su nam da zahtjev uključuje povjerljive komercijalne interese treće strane, te je po službenoj dužnosti odlučeno da se pristup tim informacijama ograniči.

Ispitivanje javnog interesa

Dana 17. rujna 2024. godine, šefica Službe za građevinske propise Grada Mostara dodatno je obavijestila službenicu za informiranje da čl. 52. Zakona o prostornom uređenju propisuje kako se izdaju urbanističke suglasnosti, ali da rješenja o prenamjeni zemljišta u građevinsko nisu dio tih zahtjeva. Time je utvrđeno da tražene informacije nisu u potpunosti obuhvaćene zahtjevom.

Prije donošenja konačne odluke, služba za informiranje je primijenila ispitivanje javnog interesa, no nakon razmatranja svih činjenica odlučeno je da se zatražene informacije neće objaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci