MEHANIZACIJA NA TERENU Za raščišćavanje dionice Jablanica - Mostar potrebno najmanje 48 sati

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Izaslanstva Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Vlade Hercegovačko-neretvanske županije obišla su područje zahvaćeno poplavama i klizištima u općini Jablanica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapovjednik Federalnog stožera civilne zaštite i federalni ministar financija Toni Kraljević izrazio je sućut obiteljima čiju su članovi stradali u poplavama i klizištima koji su protekle noći najteže pogodili općinu Jablanica.

Ujedinjeni u boli

"Teško je uopće pojmiti razmjere ove tragedije dok se ne dođe na lice mjesta. Mi smo sve svoje resurse stavili na raspolaganje.

Iskoristio bih ovu priliku zahvaliti svima koji u ovom trenutku na terenu pružaju pomoć unesrećenima. Ujedinjeni smo u boli, ujedinjeni smo u tuzi, ali i ujedinjeni u borbi za nastavak spašavanja ljudi", kazao je Kraljević, prenosi Fena.

Sućut  obiteljima stradalih izrazila je i predsjednica Vlade HNŽ Marija Buhač, naglasivši kako se čini sve kako bi najugroženiji bili evakuirani iz Jablanice.

"Jablanica je jutros bila potpuno izolirana. Probili smo jedan koridor iz Sarajeva prema Jablanici otkuda se upućuje pomoć Federalne uprave civilne zaštite. To cijelo vrijeme koordiniramo", rekla je Buhač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je kako je u cilju poboljšanja komunikacije i koordinacije uspostavljen i drugi koridor pomoću čamaca.

"Prema informacijama s terena, situacija nije dobra, u pojedinim mjestima je kritična. Pojedini stanovnici su bez struje i vode, izolirani su i do njih je trenutno nemoguće doći. Činimo sve da dođemo do svakog čovjeka za kojeg trenutno znamo, no bojimo se za one za koje ne znamo", istaknula je Buhač.

Cestovna infrastruktura u prekidu

Federalna ministrica prometa i komunikacija Andrijana Katić kazala je kako se trenutno procjenjuju razmjeri štete na prometnoj infrastrukturi:

-"Cestovna i željeznička infrastruktura su u prekidu. Željeznička pruga značajno je oštećena, posebice dionica Ostrožac – Jablanica. Trenutno se radi na raščišćavanju cestovnih pravaca od Jablanice prema Prozori i Mostaru. Mehanizacija je na terenu, otklanja se materijal koji su nanijeli odroni i klizišta i mislim da ćemo već večeras završiti raščišćavanje da dionici Jablanica – Prozor.

Kada je u pitanju magistralna cesta M-17, ministrica Katić kazala je kako će za raščišćavanje dionice Jablanica – Mostar biti potrebno barem 48 sati.

"Materijalna šteta će se nadoknaditi, u ovom trenutku jako je bitno napomenuti da je u fokusu spašavanje ljudskih života", dodala je Katić.

Vezani članci