TKO JE IVICA ĐOLO Osuđeni širokobriješki prevarant u bijegu, navodno nudi Hrvatskoj jamčevinu od 10 milijuna eura

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Puna dva i pol mjeseca policija traga za Ivicom Đolom (46), posrnulim poduzetnikom i bivšim suprugom nekadašnje Miss Universe nakon što je početkom ljeta preveslao pravosudni sustav jer se nije vratio u lepoglavsku kaznionicu s prekida služenja kazne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gdje je Đolo? - pitanje je koje golica osim policije, sudova i tužiteljstva, još puno drugih osoba poput nekadašnjih poslovnih ‘partnera‘ te niza oštećenika koje, unatoč pravomoćnoj odluci suda, i dalje nije obeštetio za preko 560.000 eura. A sudeći prema manevrima koje je izveo i planira ih, prema pričanjima u kuloarima njemu donekle bliskih osoba, još i odraditi, niti neće, piše Hajdi Karakaš Jakubin za Jutarnji list.

No krenimo redom.

Pravomoćno osuđeni prevarant Đolo tijekom prekida zatvorske kazne od 10 godina zbog niza prevara i krivotvorenja isprava odlučio se ne vratiti na poznatu adresu u zatvor u Lepoglavi. Dok je služio kaznu i usput vodio nove sudske bitke, a najveći mu je još ostao uskočki predmet na Županijskom sudu u Zagrebu gdje se protiv njega i suoptuženog Zorana Garića vodi kazneni postupak zbog prevara i krivotvorenja u sustavu zločinačke organizacije, Đolo je zatražio prekid izdržavanja zatvorske kazne.

Uslijedilo je to nakon što je dostavio povijest bolesti od 6. ožujka ove godine koju potpisuje neurokirurg iz OB Varaždin i kojem se, među ostalim, požalio na nesnosne glavobolje pa je isti naznačio da je došlo do pogoršanja njegova kliničkog statusa i pritom mu sugerirao stacionarno liječenje u toplicama. Na osnovu te medicinske dokumentacije varaždinski Županijski sud je zaključio da Đolo ima pogoršanje postojećeg kroničnog stanja pa je dalje od Zatvorske bolnice zatraženo mišljenje jel moguće u penalnim uvjetima provesti terapiju. Odgovor je bio negativan i da se fizikalna u Đolinu slučaju može odraditi jedino u toplicama. Paralelno s time, sud je i od Kaznionice u Lepoglavi tražio mišljenje te im je stigao odgovor da je "Đolo visokorizičan za zlouporabu prekida kazne".

I bili su u pravu, ali...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudeći prema navedena prva dva ispunjena uvjeta za prekidom služenja kazne, sud je 4. lipnja odobrio Đoli prekid ‘robije‘ u vremenskom periodu od 24. lipnja do 8. srpnja u 14 sati jer zdravlje dolazi na prvo mjesto i jedino u tom slučaju "sigurnosna procjena zatvora nije odlučna ako su zdravstveni kriteriji ostvareni".

O svojoj odluci sud je potom rješenjem obavijestio Đolu i njegova odvjetnika kao i niz institucija poput zatvora, PU zagrebačke, Ureda za probaciju Zagreb, Ministarstva pravosuđa te Ustanove javnog zdravstva u koju se odlazi liječiti. Zanimljivo je i da se na to rješenje nitko nije žalio pa je isto brzo postalo i pravomoćno a Đolo, naravno, presretan.

Dva dana kasnije uslijedio je, doznaje Jutarnji list, novi Đolin službeni potez. U njegovo ime na Općinski kazneni sud u Zagrebu 6. lipnja stigao je podnesak u kojem traži, putem odvjetnice, preispitivanje pravomoćne osuđujuće presude.

Da bi na dan kad je trebao kročiti ponovno iza zatvorskih rešetaka, rehabilitirani Đolo "propao u zemlju". Pokrenuo se lanac izvida, na poznatim adresama ga policija nije locirala dok je od Stubičkih toplica stiglo da je rehabilitacija prestala 5. srpnja. A nakon što je zatvorski sustav izvijestio varaždinski Županijski sud da je Đolo nestao, promijenili su njegov status u onaj da je "u bijegu" te za njim odmah 10. srpnja raspisali tjeralicu kao i onu međunarodnu obzirom da je rodom iz Širokog Brijega iako ima samo hrvatsko državljanstvo.

I dok njegov odvjetnik Tomislav Grahovac, koji mu je pisao zahtjev za prekidom služenja kazne radi rehabilitacije, nam kaže da sa Đolom otada nema nikakvih kontakata, a kamoli da je do njega došla informacija da u toplicama na traženoj rehabilitaciji nije bio cijelo vrijeme, druga bjegunčeva odvjetnica Nataša Vujčić nam je potvrdila da je doista podnijela zahtjev o kojem će odlučivati Vrhovni sud ali i otkrila da je s odbjeglim klijentom i dalje u kontaktu.

"Đolu i dalje zastupam u predmetu koji se protiv njega vodi trenutno vodi na Županijskom sudu u Zagrebu, ali ne znam gdje se fizički on trenutno nalazi. S njim komuniciram isključivo poslovno i putem mobitela kad je potrebno. Početkom lipnja sam u njegovo ime podnijela zahtjev za izvanrednim preispitivanjem pravomoćne presude na kojom je osuđen na 10 godina zatvora. Što ga smeta? Nije imao pravično suđenje na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu te mu nisu dali izvođenje njegovih materijalnih dokaza", kaže za Jutarnji list odvjetnica Vujčić.

Na upit je li to jedino što traži Đolo, kaže nam da je, a na pitanje je li možda zakazan datum sjednice na Vrhovnom sudu i da li je nužna Đolina prisutnost na istoj, odgovara da nema zakazanog datuma jer u tom slučaju nema zakonskog roka, a također pojašnjava i da se na Vrhovnom sudu Đolo ne mora pojaviti u tom slučaju.

Sa Vrhovnog suda su nam potvrdili da "prema upisnicima VSRH nije zaprimljen predmet u pravnoj stvari okr. Ivice Đole", a također doznajemo da je navedeni Đolin spis u koji je Vujčić podnijela podnesak prije nepuna četiri mjeseca i dalje fizički na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu te da nije još uvijek otputovao prema Vrhovnom. Eventualni razlog? Prema neslužbenim informacijama koje su došle do Jutarnjeg, tome je tako jer Đolo čini se, planira navodno dopunu svog prijedloga. Osobe upućene u problematiku nam kažu da je navodno spreman ponuditi Vrhovnom sudu čak 10 milijuna eura jamstva u zamjenu za ukidanje istražnog zatvora te izvršenja zatvorske kazne i da bi u tom slučaju sve do jednog centa bilo odmah uplaćeno na račun Vrhovnog suda uoči same sjednice.

To za sobom povlači još jedno pitanje odakle nezaposlenom Đoli, bez imovine i s praznim računima u Lijepoj našoj taj basnoslovni iznos?

Pojavile su se također informacije da bi novac za njega mogao odmah iskeširati stanoviti Mustafa, turski državljanin s kojim je Đolo, sumnjaju istražitelji, negdje od ljeta 2017. pa do uhićenja u svibnju 2018. ‘poslovao‘. Radi njega je, sumnja se, svaki četvrtak Range Roverom prelazio Bajakovo i odlazio u Beograd odakle je putovao za Istanbul i tako provodio vikende nakrcavši si pritom velike sume novca na računima u Turskoj, Cipru i Dubaiju. Upravo radi tih informacija su ga, neslužbeno doznajemo, u Lepoglavi više puta istražitelji PNUSKOK-a ispitivali, ali je u razgovorima, očito, bio zaključan do grla tako da je i dalje sve ostalo na (ne)osnovanim sumnjama i bez ikakvih prijava u tom pravcu.

S osobom naznačenom kao Mustafa, s kojim je razgovarao na engleskom jeziku, Đolo je komunicirao preko Telegram grupe. Je li putem međunarodne pravne pomoći zatražena blokada Đolinih inozemnih računa kao i imovine? Nije poznato. Ali je poznato da hrvatsko pravosuđe itekako dobro zna da je Đolo van granica pravi bogataš jer posjeduje, odnosno barem je posjedovao u vrijeme ranijih uhićenja pola od 200m2 stana u Istanbulu vrijednog preko 2 milijuna eura, penthouse na Dedinju u Beogradu od 800.000 eura kao i stan od 150 m2 u Londonu vrijednog 4 milijuna funti. I to nije sve. Đolo je bio pustio "korijenje" i u Francuskoj gdje ima zemljište i kuće vrijedne oko osam milijuna eura, a od novčanih iznosa na računima koje ima(o) doslovno boli glava – na svom računu u banci na Cipru ima oko 10 milijuna eura, u banci u Londonu oko 1,5 milijuna funti, dva milijuna eura mu spavaju u banci u Srbiji dok osobnu štednju od 15 milijuna eura ima u banci u Turskoj te 14 milijuna još na računu u Dubaiju.

Inače, u pauzama putovanja i poslovnih prilika na jahtama, u Švicarskoj, Cannesu, Podgorici, Srbiji, Ljubljani i na mnogim drugim lokacijama Đoli su godinama društvo pravile razne ljepotice od Svetlane, Jelene-Katarine, Tatjane, Milice, Iris do Dase itd.... Bile su odjevene u razne slobodne ‘dobitne‘ kombinacije, s njima se markantni Đolo naslikavao, ali i osebujno dopisivao, komplimentirao ih te se i sam nudio da ih fotografira jer da će on to bolje.


Tijekom rehabilitacije, prema informacijama Jutarnjeg lista, Đolo je navodno iskoristio priliku i za putovanje van granica jer mu tijekom prekida služenja kazne a radi odlaska u popularne Stubake, nisu bile određene baš nikakve mjere opreza. Pa je tako, neslužbeno doznajemo, zaputio se u Beč odakle je odletio slobodan kao ptičica navodno u Dubai, ali se otamo par dana prije isteka roka prekida kazne, vratio i sakrio u Istri. I upravo iz pitoresknog istarskog kraja smo dobili nekoliko obavijesti da je viđen nakon čega je navodno krenuo odmah putem juga.

A kako smo već pisali, Đoli se trenutačno sudi na zagrebačkom Županijskom sudu zbog optužbi za zločinačko udruživanje u sklopu kojeg su na prijevaru od naivnih građana izvukli više stotina tisuća eura od 2007. do 2017. godine. Lažno su im predočavali da mogu po povoljnim cijenama srediti kupnju nekretninama u metropoli i da su to stanovi koji su derutni ili od umrlih osoba bez nasljednika pa su prešli u vlasništvo Grada. Ujedno su se lažno predstavljali kao gradski službenici. Neki od optuženih u međuvremenu su osuđeni, a protiv dvije osobe postupak se i dalje vodi.

Tijekom istrage Đolo je objasnio kako je ta grupa funkcionirala i da se kupcima predstavljao kao Davor Horvat, pa Hrvoje, pa Zoran, pa kao sudac Općinskog suda u Zagrebu. Iskazao je žaljenje zbog svega i spremnost da obešteti pojedince, pritom navodeći da je njihov novac zapravo bio potrošio na vraćanje dugova i kocku. Ostali optuženici su, pak, govorili da je Đolo bio taj koji je osmislio cijelu priču.

Kao što smo smo već pisali, deset godina zatvora mu je pravomoćno dosuđeno zbog niza prevara i krivotvorenja. Osim toga, mora oštećenima u tom slučaju vratiti i 4,2 milijuna kuna. Za potrebe ročišta drugostupanjskog suda Đolo se bio javio iz kaznionice u Lepoglavi putem videolinka te je ponovio da je osuđujući pravorijek pun nelogičnosti i proturječnosti iskaza do toga da mu je bila onemogućena priprema obrane.

Tijekom tog suđenja Đolo se nastojao prikazati žrtvom institucija u sprezi, točnije policije i Državnog odvjetništva, koje ga neosnovano progone. Pritom, međutim, nije podastro razloge svojih tvrdnji. Đolo je odbacio svaki vid krivnje iz činjeničnog supstrata optužnice, tvrdeći i da je novac, ako nije uspio ispuniti obećano oko uknjižbe ili kredita, vraćao, priloživši pritom lažne potvrde o povratu. Na pitanja zamjenika državnog odvjetnika, kojem se obraćao s "ti", nije odgovarao, navodeći da za to nema potrebe. No, zato se redom osvrnuo na pojedine točke optužbe koje naziva budalaštinama, idiotarijama i daleko od zdrave pameti jer su neke osobe nagovorene da ga terete.

Kao otegotne okolnosti sud mu je uzeo u obzir visinu pojedinačnih iznosa kojima se okoristio i sam način dovođenja u zabludu oštećenika prema kojima se čak ponašao bezobrazno i bezobzirno, ispitujući ih u sudnici o porijeklu novca koji su mu predavali. Otegotna je i njegova prethodna višestruka osuđivanost (prevare, krivotvorenja isprava, sprečavanje dokazivanja, kleveta, lažno prijavljivanje kaznenog djela), a sud je smatrao i da je Đolo nastojao opstruirati kazneni postupak. Olakotno je, pak, da je jedan manji dio novca vratio, da je otac maloljetnog djeteta, ali i sam protek vremena jer mnoga djela potječu iz pretprošlog desetljeća, a ostala za koja je osuđen stara su više od deset godina.

U obrazloženju presude sud je u tom postupku zaključio da je Đolo dovodio u zabludu oštećenike, držao ih u lažnoj nadi fingirajući da će im realizirati uknjižbu nekretnina ili obećani kredit. Predstavljao im se kao zastupnik i menadžer Remax nekretnina, posrednik banaka, da ima veze u Gradskom poglavarstvu ako žele kupiti gradski stan...Krajem 2018. Đolo je osuđen i zbog pokušaja oružanog razbojništva u mjenjačnici na zagrebačkoj Malešnici. ..

Vezani članci