FOTO  Predivan prizor, par plamenaca uživao na ušću Neretve

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Čelnik Ornitološkoga društva ‘Brkata sjenica’, Bariša Ilić jučer je na Ušću Neretve fotografirao dvije jedinke plamenca. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tmurno kišno jutro nije obećavajuće za odlazak u ptice, ali kako je noću bilo nevrijeme uputih se na Ušće Neretve jer nakon olujnih noći gotovo uvijek bude nešto zanimljivo. Umorne ptice svrate na Ušće odmoriti i nahraniti se. Tako sam jutros odmah na dolasku u Damića blinji uočio dvije jedinke plamenca. Jedna je odrasla, a druga je mlada ptica. Nije najbolje vrijeme za fotografiranje, tmurno, napravio sam nekoliko fotografija da malo možete vidjeti da ptičji svijet „buja“. Ne treba ronit u šašu da bismo uživali u ptičjem svijetu. Neretva mi po tko zna koji put dokazuje da joj nema premca po ptičjem bogatstvu u blizini. Odmor za oči i dušu", napisao je Ilić.

Plamenci žive u Africi, Jugozapadnoj i Srednjoj Aziji, Južnoj Europi, Južnoj i Srednjoj Americi. Na jugu Španjolske i Francuske se gnijezde ružičasti plamenci (Phoenicopterus roseus), najveća i najraširenija vrsta. Ova vrsta je velika oko 130 cm i nastanjuje Afriku, Aziju i Južnu Europu.Plamenci žive u velikim skupinama u plićacima ili lagunama s bočatom vodom. Dobro podnose vrlo ekstremne uvjete okoliša u kojem može preživjeti vrlo malo drugih životinjskih vrsta. Tako ih se može naći na vrlo slanim kao i alkalnim jezerima. Osim toga, dobro podnose i velike temperaturne razlike.

Grupe koje se okupljaju na određenim mjestima koja nastanjuju mogu imati i do milijun jedinki. Krivolov kao i pljačka njihovih jaja doveli su do smanjenja brojnosti populacija svih vrsta na cijelom svijetu.Hrana im se sastoji od sićušnih račića, larvi insekata i algi. To znači, da su porodica čija je prehrana usko specijalizirana. Tome je prilagođen i njihov kljun, neobično savijen prema dole, što im omogućuje lakše uzimanje hrane.

Vezani članci