PLENKOVIĆ NA UDARU OPORBE 'Novi program vlade je samo nova raspodjela fotelja između HDZ-a'

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Mandatar i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u četvrtak navečer dostavio je Hrvatskom saboru popis ministara i program nove Vlade RH o kojima će u petak raspravljati i glasati saborski zastupnici, piše Index.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković će predložiti Saboru izglasavanje 18 članova nove Vlade RH, među kojima su tri ministra iz kvote Domovinskog pokreta, dok HDZ-ovi ministri većinom ostaju isti, a jedno novo lice je Tonči Glavina na čelu Ministarstva turizma i sporta.

Program nove vlade i njezini članovi objavljeni su u četvrtak na stranicama Hrvatskog sabora, a Plenković će ih predstaviti u petak zastupnicima i tražiti da im se izglasa povjerenje.

Popis pokazuje da se Plenković nije odrekao nijednog člana prethodne Vlade. Čak ni onih na čija mjesta dolaze DP-ovci, poput Marije Vučković i Damira Habijana za koje je našao nove čelne pozicije.

Ministarstvo poljoprivrede kojemu se u nazivu dodaju šumarstvo i ribarstvo u novoj Vladi preuzima Domovinski pokret, a dosadašnja ministrica poljoprivrede Marija Vučković bit će na čelu novog Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije.

Dosadašnji ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan seli u Ministarstvo pravosuđa i javne uprave, kojem se dodaje i digitalna transformacija dok se Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja dijeli na dva resora od kojih gospodarstvo pripada DP-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavina dužnost ministra turizma i sporta preuzima s mjesta državnog tajnika

Jedino novo lice iz redova HDZ-a je Tonči Glavina, koji do čelne pozicije u Ministarstvu turizma i sporta dolazi s mjesta državnog tajnika u tom ministarstvu u kojem je od 2017. godine.

Resor zdravstva nastavlja voditi Vili Beroš, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, obrane Ivan Anušić, unutarnjih poslova Davor Božinović, vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Na čelu Ministarstva financija bit će i dalje Marko Primorac, Radovan Fuchs ostaje ministar obrazovanja, znanosti i, novo dodanih, mladih, Marin Piletić ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a Šime Erlić ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Nina Obuljen Koržinek, Tomo Medved i Oleg Butković, koji su s Plenkovićem u Vladi od samog početka već osam godina, ostaju na istim ministarskim pozicijama. Obuljen Koržinek kao ministrica kulture i medija, Medved kao ministar hrvatskih branitelja, a Butković kao ministar mora, prometa i infrastrukture. Butković je bio i u vladi Tihomira Oreškovića pa je tako i najdugovječniji ministar.

Medved, Božinović, Butković, Bačić i Anušić ostaju i potpredsjednici Vlade. Potpredsjedničku funkciju dobiva i Primorac. Poznato je već da jedno potpredsjedničko mjesto pripada DP-ovom Josipu Dabri pa će ukupno biti sedam potpredsjednika Vlade.

Prema prijedlogu mandatara, novoosnovano Ministarstvo demografije i useljeništva vodit će Ivan Šipić, po struci vjeroučitelj koji je bivši član HDZ-a; ministar poljoprivrede bit će Josip Dabro, glavni tajnik i predsjednik vukovarsko-srijemskog DP-a dok Ministarstvo gospodarstva preuzima Ante Šušnjar, odvjetnik iz Zagreba, član predsjedništva DP-a i Suda časti te jedan od osnivača te stranke.

Jedan od ciljeva – prosječna neto plaća od 1600 eura

U programu nove Vlade RH od 2024. do 2028. ističe se kao pet prioriteta – Uspješna, Vitalna, Pravedna, Održiva i Suverena Hrvatska.

U poglavlju o Uspješnoj Hrvatskoj posebno je izdvojena makroekonomska stabilnost, konkurentno gospodarstvo i sigurno tržište rada. Kao cilj navedeno je i da će prosječna neto plaća dosegnuti 1600 eura, da će se potaknuti otvaranje 125.000 radnih mjesta i dostići stopu zaposlenosti od 75%. Modernizirat će se sustav odgoja i obrazovanja, a do 2030. svako bi dijete trebalo imati mjesto u vrtiću.

Poglavlje o Uspješnoj Hrvatskoj navodi se i da će u željezničku infrastrukturu biti uloženo šest milijardi eura u idućih deset godina.

U sklopu Vitalne Hrvatske naglasak je na osnaživanju obitelji i podršci mladima. Poseban je fokus i na brizi o umirovljenicima pa se navodi da bi do kraja mandata prosječna mirovina trebala iznositi najmanje 750 eura.

U sklopu Pravedne Hrvatske kao cilj izdvaja se neovisno pravosuđe i borba protiv korupcije, a posebno se ističe i sloboda medija, zaštita ljudskih prava i prava nacionalnih manjina, borba protiv nasilja nad ženama i djecom, kao i dostupniji i održiviji zdravstveni sustav.

U okviru Održive Hrvatske prioritet je dekarbonizacija gospodarstva, energetike i prometa, gospodarenje otpadom i očuvanje bioraznolikosti.

Peti je prioritet Suverena Hrvatska u kojoj se navode ciljevi sigurnost granice i unutarnja sigurnost. Među ciljevima se navodi i moderna vojska, skrb o braniteljima i kultura sjećanja.

Oporba napada DP i Plenkovića

Prvi je Grmoja koji je poručio da bez DP-a i manjina, Plenković nema dovoljno ruku za sastavljanje Vlade. "Postaje premijer zahvaljućujući rukama poput Ćipe koji je rekao da Plenković treba u zatvor."

"DP je tvrdio da će oni ići s onim tko im podrži program. Koliko je rečenica iz DP-ova progama u Vladinom? Nijedna. Vladin program je prepisani HDZ-ov program. Ljudi su glasali za promjenu, a dobili su istu Vladu s istim licima", nastavio je Grmoja.

Jandroković je odobrio stanku. Stanku je zatražila i Benčić "kako bi još jednom izarzili zabrinutost" zbog smjera kojim danas Hrvatska ide. "Zabrinuti smo jer je glavni partner u novoj Vladi stranka koja je eksplicitno izražavala stavove suprotne Ustavu."

Anka Mrak Taritaš je također zatražila stanku. "Ključno pitanje na koje želimo odgovor danas je 'Quo vadis, Hrvatska' - kamo ide Hrvatska? Koliko se nisko može Plenković spustiti da sebe i HDZ održi na vlasti?", kazala je.

"Nemojte se bojati za ovih 12 veličanstvenih", odgovorio je DP-ov Stipo Ćipe Mlinarić oporbi, za što je dobio opomenu.

SDP-ovka: Ovo nije program vlade, nego raspodjela fotelja

"Program vlade koji smo jučer dobili ja uopće ne bih nazvala programom vlade u novom mandatu, nego raspodjelom fotelja između HDZ-a i starih HDZ-ovaca, odnosno kako se po novom zovu, Domovinskog pokreta, prenosi Index.hr.

Vlada ima sedam potpredsjednika. Plenković je mogao sve ministre imenovati potpredsjednicima vlade", poručila je SDP-ova Sanja Radolović.

Kazala je da se mora osvrnuti i na ideologiju. "Kamen spoticanja ove vlade bit će svakako ideologija. Stari HDZ-ovci, tj. DP-ovci, će pokušati deratificirati Istanbulsku konvenciju, pokušat će uskratiti pravo ženama na izbor, što mi nismo pa ni nećemo dozvoliti. I to će biti početak kraja...", rekla je.

Vezani članci