NIJE SE JAVIO Vlasniku Feala prijeti veliki trošak ako ne ukloni ostatke jahte

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Prije tjedan dana u makarskoj luci je u potpunosti izgorjela 34-metarska jahta ‘‘Acceptus‘‘ čiji je vlasnik Mišel Mario Čolak iz Širokog Brijega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jahta je bila vrijedna 3 milijuna eura koja su nestala u svega četiri sata koliko je trajala vatrena buktinja koju su potom vatrogasci s cijele Makarske rivijere gasili i sljedećeg dana te je u konačnici sve bilo gotovo uz pomoć bagera.

Sada se ograđena olupina jahte i dalje nalazi u makarskoj luci te zauzima sedam vezova pa je postala turistička atrakcija, a Lučka kapetanija Makarska vlasniku je izdala nalog za uklanjanjem, piše Slobodna Dalmacija.

Nikome se nije javio

Međutim, u cijeloj ovoj priči oko izgorjele jahte posebno je zanimljivo ponašanje vlasnika Čolaka koji se nije javio ni gradskoj tvrtki ‘‘Makarska obala‘‘ koja upravlja lukom, ni županijskoj Lučkoj upravi ni vatrogascima.

Slobodna Dalmacija piše kako je razumljiv Čolakov pretrpljeni šok i veliki financijski gubitak jer je samo tjedni najam jahte ljeti koštao oko 90 tisuća eura. Ali nije razumljivo da se čovjek nije udostojio javiti svima koji su zaslužni za ‘‘čuvanje‘‘ jahte i njezino mukotrpno gašenje, odnosno vatrogascima.

Nakon što se nije javljao ni novinarima, doznali su kako je Čolak pod velikim stresom te da je navodno s obitelji otišao na odmor, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preko posrednika sa Čolakom komuniciraju i Ante Bilić, direktor ‘‘Makarske obale‘‘ i Domagoj Maroević, ravnatelj Županijske Lučke uprave.

Kako je kazao Bilić, posrednici su mu rekli da će olupina jahte iz makarske luke biti uklonjena kada gazda potpiše ugovor s tvrtkom čije mu ime nisu htjeli reći.

Nalog mu je izdan

''Olupina jahte zauzima sedam vezova za brodove s time da dnevna cijena jednog veza košta od 300 do 400 eura. Osim toga, tu su i troškovi ‘‘Ciana‘‘ čiji djelatnici svakoga dana saniraju svu tekućinu koja još izlazi iz broda. Ukoliko vlasnik do kojeg ne možemo direktno stupiti u kontakt, uskoro ne ukloni iz mora luke izgorjelu jahtu, uklonit ćemo je mi putem treće osobe'', kazao je Bilić.

Trošak od 30.000 eura

Isto je potvrdio i Maroević koji je preko Čolakovih posrednika poslao poruku za hitnim uklanjanjem olupine.

''S vlasnikom nitko od nas nije uspio stupiti u kontakt, ali zato mu je Lučka kapetanija Makarska izdala nalog za uklanjanje olupine u roku od 15 dana. Ukoliko olupina ne bude uklonjena iz mora luke u tom periodu, Županijska Lučka uprava će od Kapetanije tražiti nalog za uklanjanje i to već sljedećeg tjedna. Olupinu ćemo ukloniti posredstvom treće osobe i to će vlasnika koštati oko 30 tisuća eura s time da do sada nismo uklanjali plastične jahte, već uglavnom velike drvene brodove. Na kraju će jahta završiti na deponiju i prije toga bi očevid trebali obaviti DORH i Kapetanija'', kazao je Maroević.

Čolaku bi račun mogli ispostaviti i makarski vatrogasci što je potvrdio Mario Čović, zapovjednik JVP Makarska.

''Vlasnik nam se nije još obratio, barem ne meni osobno. Do sada nikada nismo imali slučaj gašenja privatne jahte na moru pa ćemo morati vidjeti s kolegama oko ispostavljana računa, a tu je i angažman bagera koji je jahtu morao okrenuti u moru kako bi nam se otvorile bočne strane u koje vatrogasci nisu mogli ući i gasiti vatru'', rekao je Mario Čović.

Vezani članci