IDE U ZATVOR Osuđen bivši HDZ-ov načelnik hrvatske općine, mora vratiti 130 tisuća eura

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Zbog tri kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, na četiri godine zatvora osuđen je u Splitu bivši HDZ-ov načelnik Škabrnje Nediljko Bubnjar, a sudsko vijeće sutkinje Tee Budimlić obvezalo ga je i da u roku od 15 dana namiri štetu veću od 130 tisuća eura u općinskom proračunu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protiv Bubnjara je USKOK podigao čak dvije optužnice, a dva dana 2020. je proveo i u pritvoru, što će mu biti uračunato u kaznu. Sutkinja Budimlić je istaknula kako je otegotna okolnost bila upornost u činjenju djela jer inkriminirano razdoblje pokriva tri mandata na čelu Općine. Vijeće nije prihvatilo obranu okrivljenog koji je tvrdio da se radilo o troškovima reprezentacije i putnim troškovima, javlja Dalmatinski portal.

‘Bio je načelnik jedne od najmanjih i najsiromašnijih općina s niti 1300 stanovnika, a skoro svaki dan je jeo po restoranima i kupovao luksuzne stvari, poput odijela‘, kazala je sutkinja.

Putovao, kupovao odjeću, jeo u restoranima...

Tužiteljica Daira Barović u završnoj je riječi navela kako je Bubnjar koristio proračunska sredstva za osobne potrebe. Neistinito je navodio kako je službenim automobilom putovao u službene svrhe. Na putovanja je vodio bliske osobe. Nalagao je zaposlenicama u računovodstvu Općine da mu isplate dnevnice, noćenja u hotelima, kao i konzumaciju hrane i pića. Kupovao je odjeću i kožnu galanteriju na teret Općine iako je bio svjestan da se radi o stvarima za osobnu upotrebu.

Gotovinu koju je dizao na bankomatu opravdao je spašavanjem NK Škabrnja. Za kupovinu odjeće brendiranih marki kazao je da je malo odriješio kesu i kupio par odijela jer se inače sportski odijevao, a tada se, s obzirom na funkciju, morao malo finije odijevati.

Bubnjar je karticom Općine dizao gotovinu na bankomatima. Karticom je plaćao razne stvari za privatne potrebe u visini od 260 tisuća kuna, istaknula je tužiteljica. Zaključila je kako je Bubnjar znao da radi nedopuštene stvari jer je nakon financijske revizije u Općini, počeo vraćati novac u blagajnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bubnjar je na teret Općine podmirio račune u brojnim restoranima u iznosu od najmanje 111 tisuće kuna. Istaknula je i kako je okrivljenik u trgovinama prehrambenom i mješovitom robom u najmanje 99 navrata kupio hranu, alkohol i drugu robu u iznosu od najmanje 70 tisuća kuna.

Liječnički pregled, građevinski materijal...

Kupljena roba knjižila se na razna konta. Majica od 254 kuna na konto ‘ostali rashodi poslovanja‘, cipele od 549 kuna na konto ‘materijal i dijelovi za tekuće i investicijsko održavanje građevinskih objekata‘. Karticom Općine Bubnjar je platio i liječnički pregled u iznosu od 591 kune. Kupio je građevinski materijal i opremu za 2700 kuna. Tu su i pidžama, donje rublje i papuče, Boss odijelo, cipele Timberland, tlakomjer…

‘Ovakav način postupanja kod prosječnog građanina koji izlazi na izbore iz uvjerenja da će izabrani načelnik kojem je dao svoj glas raditi u korist Općine, a ne na njenu štetu, izaziva najblaže rečeno zgražanje i moralnu osudu‘, istaknula je sutkinja.

Bubnjar danas nije došao na objavu presude, javlja Dalmatinski portal.

Vezani članci