HNŽ jedina bez prenosivih registarskih tablica

M. Jurić/Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Iako su prenosive registarske tablice konačno postale stvarnost u Bosni i Hercegovini, Hercegovačko-neretvanska županija (HNŽ) i dalje je jedina županija koji nije implementirala ovaj ključni korak za olakšavanje kupovine i testiranja vozila. Uvođenje prenosivih tablica, koje je predviđeno Zakonom o sigurnosti prometa i Pravilnikom o registraciji vozila, podržala je Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA), no HNŽ zaostaje za ostalim dijelovima zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sustav prenosivih tablica, koji je u brojnim zemljama Europske unije već u funkciji, omogućuje jednostavnije testiranje vozila prije kupovine, kao i legalnu vožnju neregistriranih vozila prilikom tehničkog pregleda, servisa ili preprodaje. Iako su brojne županije u Federaciji BiH, kao i MUP Republike Srpske i Vlada Brčko distrikta, uspješno uspostavili sustav za izdavanje ovih tablica, HNŽ još uvijek nije pokrenula taj proces.

Primjer uspješne primjene ovih tablica dolazi iz Zeničko-dobojske županije, gdje je nedavno izdat prvi set prenosivih tablica nakon višemjesečnog rada Odsjeka za administraciju Ministarstva unutarnjih poslova. Ministar ZDŽ, Almir Vračo, naglasio je važnost ovog iskoraka za olakšavanje poslova auto kućama i kupcima vozila.

"Konačno smo uspjeli izdati prenosive tablice, što će značajno olakšati rad svim pravnim osobama koja se bave trgovinom vozila, kao i građanima koji žele testirati ili odvesti vozilo na servis prije kupovine,“ istaknuo je ministar Vračo.

No, dok Zeničko-dobojska županija i drugi dijelovi zemlje napreduju, HNŽ ostaje jedina županija u kojem ovaj sustav još nije zaživio. Razlog tome su, prema izvorima iz MUP-a HNŽ, tehnički problemi i kašnjenja u implementaciji sustava koji bi omogućio izdavanje prenosivih tablica.

Ovaj nedostatak predstavlja značajnu prepreku za auto kuće i potencijalne kupce u HNŽ-u. Bez prenosivih tablica, kupci nemaju mogućnost legalno testirati automobile prije kupovine, što stavlja HNŽ u nepovoljan položaj u odnosu na ostale županije u zemlji. Također, pravnim osobama koja se bave trgovinom automobila otežava se poslovanje, jer nemaju pristup alatima koje njihovi kolege iz drugih županija već koriste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prenosive tablice su važan korak ka modernizaciji i olakšavanju poslovanja. Nažalost, mi u HNŽ-u još uvijek čekamo na to rješenje,“ komentirao je vlasnik jedne auto kuće u Mostaru, ističući kako ovo odgađa mnoge poslovne prilike.

Dok se ostatak zemlje približava europskim standardima u oblasti sigurnosti i registracije vozila, ostaje otvoreno pitanje kada će i HNŽ omogućiti svojim građanima i poslovnim subjektima korištenje prenosivih registarskih tablica.

Vezani članci