NOVI UDAR NA DŽEPOVE Poskupljuje brašno

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Nova poskupljenja kucaju na vrata. Tako će građani Federacije BiH od narednog mjeseca, zbog sve viših uvoznih cijena pšenice, skuplje plaćati brašno, piše Avaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poskupljenja brašna već su najavljena u manjem bh. entitetu. Ivica Majić, direktor jedne od najvećih kompanija za proizvodnju brašna, kaže da je poskupljenje gotovo neizbježno. Uvozna cijena pšenice, navodi, značajno je viša nego ljetos, gotovo za 15 posto.

Vreća brašna

''Početkom studenog realno je očekivati više cijene brašna. O kojem je postotku riječ, trenutno ne znam, jer čekamo da se u računovodstvu urade kalkulacije. Međutim, to ne bi trebao biti udar na kućni budžet, budući da računamo kako će vreća brašna od 25 kilograma biti skuplja između 50 i maksimalno 75 pfeninga'', govori Majić.

Vjeruje da se do konca godine cijene više neće mijenjati, premda je, naglašava, nepoznanica što će se događati na tržištu.

''O padu cijene pšenice nema govora. Mogu samo rasti ili stagnirati. Mi ovisimo o uvozu. Oslonjeni smo na Mađarsku, Hrvatsku i Srbiju, a što se tiče naše proizvodnje, to sameljemo za mjesec'', objašnjava.

Poskupljenja brašna gotovo u pravilu dovode do lančane reakcije, odnosno viših cijena kruha i pekarskih proizvoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U udruženjima potrošača smatraju da je najavljeno poskupljenje brašna neopravdano.

Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača Tuzlanske županije, naglašava da je teško opravdati povećanje cijene pšeničnog brašna, unatoč sušnoj godini i činjenici da je BiH naslonjena na uvoz.

Prethodne godine

''Pratit ćemo burzu i rast cijena te ih poredati s prethodnim godinama. Ali smatramo i da bi država iz svojih fondova trebala određenim subvencijama pomoći poljoprivrednicima kako ne bi došlo do lančanog povećanja cijena svih proizvoda'', ističe Bulić.

Vezani članci