FERK Tvrtki iz Mostara oduzeta dozvola za solarnu elektranu

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine - FERK danas je u svom sjedištu u Mostaru održala redovitu sjednicu na kojoj je donesena Odluka o referentnoj cijeni električne energije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Referentna cijena električne energije je cijena koja se koristi za otkup električne energije iz postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i učinkovitu kogeneraciju (OIEiUK) i koristi se za utvrđivanje otkupne cijene za električnu energiju iz postrojenja koja koriste OIEiUK, a utvrđuje je FERK. Utvrđena je u iznosu 13,8094 feninga/kWh i primjenjivat će se od 1.1.2025. godine.

Također FERK je donio Odluku o zamjenskoj tržišnoj cijeni za mjesec studeni 2024. godine. Zamjenska tržišna cijena je cijena po kojoj privilegirani proizvođač električne energije iz OIEiUK, koji je ostvario pravo na poticaj na temelju premije utvrđene procesom aukcije za velika postrojenja – FIP aukcije, prodaje električnu energiju Operatoru za OIEiEK do uspostave organiziranog dan unaprijed tržišta električne energije. Zamjenska tržišna cijena električne energije za mjesec studeni 2024. godine iznosi 19,3436 feninga/kWh.

Usvojen je i izračun maksimalnih vrijednosti garantiranih otkupnih cijena, graničnih vrijednosti fiksnih premija, gornje i donje granice prihoda za poticanje i gornje i donje granične otkupne cijene, a u cilju utvrđivanja prijedloga od Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, na temelju kojeg Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donosi Odluku o istima sukladno članku 43. stavak (2) Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i učinkovite kogeneracije.

Za DOO „ENERGO CAT“ Sanski Most izdana je dozvola za obavljanje djelatnosti proizvodnje električne energije u dvije fotonaponske elektrane „CAT 1“ i „CAT 2“, obje instalirane snage po 990 kW AC, locirane u naselju Kruhari, Sanski Most.

Postupajući po zahtjevu imatelja dozvole, FERK je donio rješenje kojim se D&SS d.o.o. iz Mostara oduzima Dozvola za rad za proizvodnju električne energije za četiri fotonaponske elektrane ukupno instalirane snage 600 kW AC, locirane u naselju Pješivac, grad Stolac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjednici je odlučeno i da se u postupak opće rasprave uputi Nacrt dozvole za obavljanje djelatnosti proizvodnje električne energije za podnositelja zahtjeva „BROTIS“ d.o.o. Čitluk zbog izgradnje novog proizvodnog objekta fotonaponske elektrane „BROTIS 5“ i fotonaponske elektrane „BROTIS 6“, obje instalirane snage po 990 kW AC, locirane u naselju Potpolje , općina Čitluk. Preslika nacrta dozvole može se dobiti svakim radnim danom od 11 do 13 sati, u sjedištu FERK-a, na protokolu ili na službenoj internetskoj stranici FERK-a www.ferk.ba. Rok za podnošenje pisanih komentara na navedeni nacrt dozvole je do 4.11.2024. godine do 12 sati.

Donesena su i četiri rješenja po zahtjevima za stjecanje statusa kvalificiranog proizvođača i to za dvije fotonaponske elektrane „ CAT 1“ i CAT 2“ podnositelja zahtjeva DOO „ENERGO CAT“ Sanski Most i dvije fotonaponske elektrane „BROTIS 5“ i „BROTIS 6“ podnositelja zahtjeva „BROTIS“ d.o.o. Čitluk.

Na današnjoj sjednici FERK je donio tri rješenja po žalbama kupaca, dva rješenja po zahtjevima za rješavanje spora i jedan zaključak po podnesku kupca.

Vezani članci