ZA 'SIGURNU' KOMUNIKACIJU Tvrtka SKY angažirala je srpske kriminalce za prodaju mobilnih telefona

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Saša Vasilijević, prodavač mobilnih telefona iz Čačka, postao je jedan od ključnih igrača u ilegalnoj prodaji specijalnih "Skaj" telefona, koje su kriminalne grupe širom Balkana koristile za sigurno komuniciranje bez straha od prisluškivanja. Početkom 2021. godine, shvatio je da je sigurnost njegove obitelji ugrožena zbog sukoba između kriminalnih organizacija s kojima je bio povezan kroz svoj posao. Vasilijević je bio dio mreže prodavača ovih telefona koji su bili omiljeni alat kriminalnih organizacija za dogovaranje poslova, uključujući trgovinu drogom, oružjem i naručena ubojstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozadina prodaje Sky telefona

"Skaj" telefoni nisu bili obični uređaji, već su bili posebno prilagođeni za korištenje enkriptirane aplikacije koja je omogućavala korisnicima sigurnu komunikaciju. Ovi uređaji su bili dizajnirani kako bi se izbjeglo prisluškivanje od strane policije ili drugih agencija za provedbu zakona. Zbog ovih karakteristika, postali su vrlo popularni među kriminalnim organizacijama, posebno u Europi. Policija nije mogla presresti poruke, a podaci na telefonima mogli su biti obrisani daljinskim putem ako bi korisnici bili uhićeni ili ako bi postojala prijetnja da će podaci biti otkriveni.

Saša Vasilijević i škaljarski klan

Vasilijević je prema tvrdnjama novinara bio povezan s crnogorskim "škaljarskim klanom", jednom od najopasnijih kriminalnih grupa u regiji. Ova povezanost ga je dovela u sukob s rivalskim klanovima, a njegovo sudjelovanje u prodaji "Skaj" telefona postalo je opasno. Zbog stalnih prijetnji, Vasilijević je bio prisiljen premjestiti svoju obitelj na sigurno mjesto i unajmiti zaštitu kako bi ih zaštitio od prijetnji. Njegove komunikacije, koje su novinari otkrili tijekom višemjesečnog istraživanja, ukazuju da je bio duboko involviran u kriminalne aktivnosti – razmjenjivao je poruke o drogi, oružju i pancirnim prslucima.

Istraživanje i dokazi novinara

Vasilijević je samo jedan od mnogih prodavača "Skaj" telefona identificiranih u istraživanju međunarodnog novinarskog projekta "Glasnik kriminala" (The Crime Messenger). U projektu su sudjelovali novinari iz KRIK-a (Mreža za istraživanje kriminala i korupcije), kao i novinarske mreže OCCRP te mediji iz Njemačke, Francuske, Kanade, Belgije i drugih zemalja. Istraživači su došli do gotovo četiri tisuće dokumenata koji su otkrili kako je "Skaj Global", tvrtka koja je razvila ove telefone, surađivala s balkanskim kriminalnim grupama kako bi proširila distribuciju svojih enkriptiranih uređaja.

Dokumentacija je pokazala da su ljudi iz vrha "Skaj Globala" znali da njihove uređaje koriste kriminalci. Prodavači su bili ključne osobe u mreži distribucije, a osim što su pronalazili lokalne klijente, pružali su i tehničku podršku korisnicima te brisali podatke s telefona po potrebi. U slučaju hapšenja korisnika, preprodavači su mogli zatražiti od "Skaj Globala" da obriše sve inkriminirajuće podatke s njihovih uređaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opasnosti i sukobi unutar kriminalnog miljea

Prodaja "Skaj" telefona bila je izuzetno unosan posao za kriminalce. Osobe poput Vasilijevića, koji je prodao više od 1.500 ovih uređaja, zaradile su milijune eura. Međutim, ovaj posao bio je izuzetno opasan. Vasilijević je bio meta rivalskih kriminalnih organizacija, poput grupe koju je predvodio Veljko Belivuk, poznat po brutalnim ubojstvima.

Belivukova grupa, koja je bila rivalski klan "škaljarcima", koristila je "Skaj" telefone na sličan način, ali su se sukobili s Vasilijevićem oko distribucije uređaja. U jednoj od "Skaj" grupa, Vasilijević je spomenuo da Belivuk prodaje telefone njihovim neprijateljima, što je dovelo do ozbiljnog sukoba. Belivukovi suradnici pokušali su regrutirati Vasilijevića da postane doušnik u "škaljarskom klanu", no kada je to odbio, počeli su mu prijetiti.

Francuska policija i međunarodne istrage

Francuska policija zaplijenila je servere "Skaj Global" početkom 2021. godine, što je dovelo do dešifriranja poruka i hapšenja kriminalaca diljem Europe. Optužnice su podignute protiv 31 osobe povezanih s "Skajom", uključujući vlasnika kompanije, Kanađanina Žan-Fransoa Eapa, protiv kojeg se vodi postupak u Francuskoj i SAD-u. Međutim, Vasilijević, unatoč tome što je identificiran kao glavni prodavač na Balkanu, nije službeno optužen u Francuskoj.

Dokumenti pokazuju da je Vasilijević bio povezan s višim rukovodstvom "Skaj Globala", uključujući Nizozemca Jeruna van der Verfa, poznatijeg pod nadimkom SKY111, koji mu je bio šef u kompaniji. Vasilijević je prodao 1.504 telefona i izgradio mrežu od 13 agenata koji su radili za njega.

Vasilijević se skriva

Iako su mnogi pripadnici kriminalnog miljea koji su koristili "Skaj" telefone uhapšeni, Vasilijević i dalje ostaje skriven. Novinari KRIK-a pokušali su stupiti u kontakt s njim, ali su njegovi brojevi telefona ugašeni, a supruga im je rekla da on već nekoliko godina ne koristi mobilni telefon. Njegov prijatelj ih je kasnije kontaktirao i poručio da Vasilijević ne želi razgovarati s medijima.

Njegovo povlačenje iz javnog života nije iznenađenje s obzirom na to da je bio najmoćniji prodavač "Skaj" telefona u regiji. Prema podacima iz istrage, Vasilijević je u svojim komunikacijama na "Skaju" spominjao kako su kriminalci s kojima je radio odrubili glave njegovim prijateljima i poslali ih preko "Skaj" poruka kao zastrašivanje.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

Vezani članci