PRIJEVOZ ROBE Nakon skrivanja u paketima banana, otkriven novi način slanja kokaina za Balkanski kartel

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Nakon slanja kokaina u paketima banana i ostalog južnog voća, Balkanski narko-kartel krajem prošlog tjedna pokušao je prokrijumčariti drogu na plovilu koje je prevozilo živu stoku, saznaje crnogorski portal 'Vijesti'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema istim informacijama, njihovi regruti iz Južne Amerike manju količinu kokaina na to plovilo sakrili su u luci Vila do Conde, u brazilskoj državi Para, koja je smještena na obalama rijeke Amazon.

"Brod koji je prevozio žive volove u srijedu je stigao iz Europe u luku na sjeveru Brazila i čekao je ukrcaj i povratak u Europu. Dan kasnije krenula je provjera broda, a u akciji izvedenoj 13. rujna, Federalna policija Brazila zaplijenila je 39 kilograma kokaina. Akcija je provedena u suradnji s brazilskom mornaricom i Federalnom upravom prihoda. 

Za sada nije bilo uhićenja, ali otvorena je policijska istraga kako bi se utvrdilo porijeklo i odredište droge i identificirali odgovorni, ali i otkrilo je li količina koja je zaplijenjena bila samo dio većeg tovara koji su krijumčari trebali sakriti na brod", kazao je sugovornik 'Vijesti' iz strane sigurnosne službe.

Objasnio je da krijumčari droge s područja Balkana brodove na kojima se prevozi stoka koriste posljednje dvije godine.

"Početkom 2023. godine Nacionalna policija i carinici na takvom brodu izvršili su značajnu zapljenu - tada je oduzeto više od četiri tone kokaina u luci Las Palmas de Gran Canaria. U srpnju prošle godine na području Španjolske izvršena je još jedna značajna zapljena droge, također na brodu kojim je prevožena stoka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je u pitanju posljednja zapljena, važno je objasniti da je luka Vila do Conde vrlo blizu ušća Amazonije i granice zemlje s mjestima poput Gvajane ili Surinama, ključnih utovarnih mjesta za velike pošiljke kokaina koje idu u Europu. Zbog toga sumnjamo da je brod kontaminiran upravo u toj luci", kazao je sugovornik 'Vijesti'.

On je objasnio da Balkanski narko-kartel na području Južne Amerike ima svoje baze i u njima regrute koji su zaduženi za utovar kokaina na brodove. "Većinu smo identificirali i radimo na njihovom lociranju i uhićenju", kazao je sugovornik crnogorskog medija.

'Vijesti' su nedavno objavile da je Balkanski kartel sredinom kolovoza i sredinom srpnja pretrpio jake udarce u Južnoj Americi, u akcijama u kojima su zaplijenjene tone kokaina. Više možete pročitati na ovom linku.

Vezani članci