ŽZH Kazne za nepoštivanje zabrane pušenja

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

U FBiH u tijeku je prilagodba na provedbu Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje koji, među ostalim, podrazumijeva zabranu konzumiranja cigareta u određenim ugostiteljskim objektima, prvenstveno onima u kojima se poslužuje hrana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, 13. prosinca ove godine počinje primjena pravilnika o uvjetima za posebne prostore za pušenje u smislu iznimki od zabrane pušenja koji je stupio na snagu 13. lipnja 2024. godine, a kojim su jasnije definirana pravila i uvjeti koje vlasnici ugostiteljskih objekata, ravnatelji i direktori ustanova, zračnih luka te zatvora u Federaciji BiH trebaju provesti kako bi njihovi objekti bili u skladu sa Zakonom o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

Cilj zakona je zaštititi nepušače od duhanskog dima prilikom boravka u zatvorenim prostorima.

Kako je navedeno u zakonu, vlasnici ugostiteljskih objekata (restorana, kafića i slično) dužni su na vidnim mjestima istaknuti znak “zabranjeno pušenje”, a u objektu ne smiju biti istaknute pepeljare i druge posude za odlaganje pepela. Pušenje će biti dopušteno u posebnim, za pušače određenim prostorima za smještaj gostiju, u skladu s propisima o ugostiteljskoj djelatnosti, o čemu u takvim prostorima mora biti istaknuta oznaka o dopuštenom pušenju. U objektu u kojemu se isključivo poslužuje piće vlasnik odnosno korisnik objekta može prostor za posluživanje odrediti pušačkim prostorom, piše Večernji.

Nadzor nad primjenom ovog zakona obavljaju Federalna uprava za inspekcijske poslove putem nadležnih federalnih inspektora i županijska tijela za inspekcijske poslove. Za kršenje zakona predviđene su kazne u rasponu od 100 do 15.000 KM. Pripreme za nadzor provedbe zakona u županijskim upravama za inspekcijske poslove počele su odmah po njegovu usvajanju.

"S obzirom na to da je usvojen predmetni zakon, kada je počela njegova primjena i na rok koji je postavljen za usklađivanje poslovanja subjekata nadzora s odredbama zakona i pravilnika o uvjetima za posebne prostore za pušenje u smislu iznimki od zabrane pušenja, imali smo vremena za pripremu. Ta priprema se prvenstveno odnosila na sudjelovanje naših inspektora na organiziranim obukama i proširenje lista provjera inspekcija kojima je u nadležnosti kontrola poštivanja navedenih zakonskim odredbi, objasnili su iz Uprave za inspekcijske poslove Zapadnohercegovačke županije. Ističu kako s kontrolama ugostiteljskih objekata na području ove županije počinju 13. prosinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, moramo naglasiti da će te kontrole do kraja godine biti prvenstveno savjetodavnog karaktera, a od 2025. godine inspekcijski nadzori u punom obuhvatu, ističu iz ove Uprave. Dodaju da, što se tiče nadležnosti, po Zakonu o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u ovom trenutku Uprava raspolaže s dva sanitarna inspektora, dva tržišna, jednim inspektorom rada, a popunjeno je i radno mjesto zdravstvenog inspektora.

Radit ćemo na kadrovskom jačanju Uprave, ali ne samo zbog novih okolnosti koje nam je donio ovaj zakon. Naime, njime se ne mijenja broj subjekata nadzora, već se samo proširuje obujam inspekcijskog nadzora onih inspekcija kojima je njegova provedba stavljena u nadležnost," navedeno je iz Uprave za inspekcijske poslove Zapadnohercegovačke županije.

Vezani članci