ZORAN GALIĆ SE ŽALIO Obustavljene mu isplate naknada za odvojen život i za smještaj

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Zoran Galić, odbjegli zamjenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH koji se od bh. pravosudnih organa već mjesecima krije u Hrvatskoj, žalio se poslodavcu, u ovom slučaju SIPA-i jer su mu obustavljene isplate naknada za odvojen život i za smještaj, saznaje Raport od izvora u Agenciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galićeva žalba je odbijena, jer se on od 8. srpnja kada je trebao biti uhićen zbog sumnji u teške zloupotrebe položaja u vrijeme dok je bio direktor Granične policije BiH nije pojavio na poslu, niti je dostavio dokumentaciju s kojom bi pravdao višemjesečni nedolazak na posao.

Apsurdna situacija

Zanimljivo je da se Galić žalio zbog ukidanja naknada za odvojen život i za smještaj, pozivajući se na svoj status zamjenika direktora SIPA-e, a nije se žalio što mu je obustavljena i isplata plaća.

Ovi Galićevi pokušaji da ospori odluke koja se odnose na obustavu dijela njegovih primanja u vidu različitih naknada samo još jednom ukazuju na svu apsurdnost ove situacije i ovog slučaja, u kojem HDZ BiH štiti osumnjičenog za kriminal, koji je uz sve u bijegu i uzurpira i zloupotrebljava poziciju u jednoj od najvažnijih policijskih agencija u zemlji.

Vijeće ministara BiH zbog raznih opstrukcija i pokušaja da se Galić što bezbolnije izvuče ili prođe u situaciji u koju se sam doveo još nije donijelo odluku o njegovoj smjeni, iako je SIPA mjesecima bez zamjenika direktora, a još veća sramota za zemlju je to što je Galić formalno pravno još na toj funkciji.

Svoju ulogu u svemu odigrao je i Nezavisni odbor PPSBiH koji prvobitno nije uputio Vijeću ministara BiH eksplicitno prijedlog za Galićevu smjenu, nego je ostavio i mogućnost njegovog razrješenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li se netko razboljeti i naredni tjedan?

HDZ BiH želi u Vijeću ministara BiH isposlovati odluku da Galić bude razriješen, kako je on to iz skrovišta u koje je pobjegao i tražio navodeći razlog umirovljenje, a sve kako bi Galić mogao dobiti otpremninu i da mu biografiju 'ne krasi' podatak o smjeni.

No, ministri Trojke u Vijeću ministara protive se Galićevom razrješenju, nego inzistiraju na njegovoj smjeni.

U slučaju Galić, predsjednik Nezavisnog odbora Enes Obralija pokušao je lopticu vratiti ponovo na teren Odbora, pa je Obralija za danas bio zakazao sjednicu tog tijela na čijem je dnevnom redu bila njegova inicijativa da se razmatra upućivanje prijedloga SIPA-i da disciplinska komisija Agencije provede postupak protiv Galića.

Očekivalo se da ta inicijativa bude prihvaćena, i da Disciplinska komisija SIPA-e u konačnici utvrdi postojanje razloga za prestanak radnog odnosa Galiću.

No, kako je Raport već pisao prošli tjedan, sjednica Odbora je odgođena jer su se razboljela dva njegova člana iz reda hrvatskog naroda, pa nije bilo kvoruma za sjednicu, a sada je Obralija zakazao novi termin zasjedanja i to 14. listopada.

Ako Vijeće ministara BiH do tada ne donese odluku o Galiću, ne bi bilo iznenađujuće da sjednica Odbora iz nekog razloga ponovo bude otkazana.

Vezani članci