ZORAN GALIĆ Najtraženiji bjegunac iz BiH navodno viđen u Vinjanima Donjim

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Prema saznanjima Oslobođenja, Zoran Galić, još uvijek zamjenik direktora SIPA-e i bjegunac od pravosuđa BiH, viđen je u mjestu Vinjani Donji kod Imotskog u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj kadar HDZ-a BiH najpoznatiji je po mandatu direktora Granične policije BiH, za koji je itekako bio kritiziran. Kritike su se odnosile na puštanje pojedinih dokazano kriminalnih osoba da napuste BiH, toleriranje ponašanja hrvatske policije tijekom najveće migrantske krize, te zatvaranje očiju na nasilno vraćanje migranata u Krajinu s hrvatske granice. Također, sporni su bili i brzina stjecanja njegove diplome.

 

Zamjenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Zoran Galić pobjegao je iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku prije nego što je uhićen. Sloboda mu je trebala biti oduzeta u okviru akcije koja se provodi po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, a koja je usmjerena protiv krijumčara akciznom robom. Kaznena djela za koja Tužiteljstvo sumnjiči Galića počinjena su dok je obnašao dužnost direktora Granične policije BiH. Njegov mandat na prvoj crti obrane granica države bio je isprepleten brojnim sumnjivim radnjama.

Najistraživanija osoba u BiH

"Mislim da sam najistraživanija osoba u Bosni i Hercegovini", rekao je Zoran Galić 2022. godine kao direktor državne Granične policije.

Njegov profesionalni put započeo je devedesetih godina kada je postao policajac. Nakon rata bio je pomoćnik, a potom i načelnik stanice Granične policije u Posušju. Od 2002. do 2014. godine napredovao je od inspektora za javni red i mir do komesara MUP-a Zapadnohercegovačke županije, pa sve do direktora državne Granične policije. Mandat su pratile brojne sumnjive aktivnosti. Godinu dana nakon početka mandata, u prostorijama Agencije pronađena su tri uređaja za presretanje razgovora, koja se nisu nalazila u prostoriji predviđenoj za to i koja su, prema tvrdnjama Galića, korištena na nezakonit način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo je i onih policijskih službenika koji nisu direktno ovlašteni za poslove presretanja. Način na koji su se vodili određeni predmeti i formirali transkripti, rađeni su u suprotnosti sa zakonom, rekao je tada Galić. Sumnje u nezakonitosti iskazivane su više puta tijekom njegovog mandata. Od spornih zapošljavanja novih kadeta, do puštanja preko granice osoba koje predstavljaju prijetnju za nacionalnu i ekonomsku sigurnost zemlje. U dva navrata pripadnici Granične policije s Galićem na čelu, iako su ga trebali uhititi, pustili su slovenskog biznismena Roka Snežića da napusti državu. Istog dana kada su zaprimili dopis dostavljen svim policijskim agencijama da se radi o sumnjivoj osobi, pripadnici Granične policije, iako se pojavio na graničnom prijelazu Gradiška, nisu uhitili Snežića niti ga predali Službi za poslove sa strancima. Dopustili su mu da napusti BiH. Snežić je bio osumnjičen za pranje skoro 50 milijuna maraka te je nezakonito boravio na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Migrantska kriza

Od početka migrantske krize, Galića su u javnosti optuživali da više štiti hrvatsku granicu na zapadu nego granicu Bosne i Hercegovine na istoku. Hrvatski policajci nesmetano su se vozili, ali i pucali na kuće na području BiH. Na premlaćivanje migranata na hrvatskoj granici i nasilno vraćanje u Krajinu, Galić je u pravilu imao blage ili nikakve reakcije. U izvještajima je direktor Galić navodio da su bh. graničari vidjeli kako hrvatski policajci usmjeravaju migrante prema teritoriju BiH, te da je o svemu obaviješteno Tužiteljstvo BiH. Vlastite navode je potom u hrvatskim medijima nazvao izmišljotinama.

U domaćim medijima pozivao se na zakone.

"Veći epilog te priče ide na moju adresu kao direktora. Sa sljedećim tezama: Hrvat direktor, poveznica HDZ, čuva granicu Hrvatske maltene više nego svoju zemlju. To su takve insinuacije, odnosno podle laži pojedinaca koji ruše temelje ove države. Prije svega, treba vidjeti zakone Bosne i Hercegovine. Nije Granična policija potpisala sporazum s Republikom Hrvatskom o formalnoj i neformalnoj readmisiji. Svi oni migranti koji dođu iz BiH u Hrvatsku, Hrvatska ih vraća odakle su krenuli. Granična policija BiH u cijeloj ovoj priči, poštujući zakone BiH, na kraju biva optužena. Kad to metaforički gledamo, mi bismo trebali uzeti migrante i da ih guramo u Hrvatsku, a to bi bilo kazneno djelo krijumčarenja ljudi", naveo je Galić.

Prema zakonima Bosne i Hercegovine, najistraženija osoba u BiH više nije direktor Granične policije. Službeno je još zamjenik u SIPA-i i bjegunac od bh. pravosuđa. Trebao je biti uhićen po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine u akciji usmjerenoj protiv krijumčara akciznom robom, ali je pobjegao u Hrvatsku. Informacije u ovom slučaju prikupljene su otvaranjem Sky aplikacije.

To da ima političku zaštitu nije nikakva tajna. Na mjesto zamjenika direktora SIPA-e imenovan je u veljači 2023. godine. Prethodno je u dva mandata bio direktor Granične policije BiH, a bio je i jedan od kandidata za direktora FUP-a. Prethodno je obavljao i dužnost policijskog komesara u Zapadnohercegovačkoj županiji. Zoran Galić je studirao na Pravnom fakultetu u Mostaru 14 godina, a onda za pola godine položio razliku ispita na Ekonomskom fakultetu. Rekao je da je ispite fakulteta iz Beograda polagao u odjeljenju u Novom Sadu. Diploma je nostrificirana u Banjoj Luci u roku od dva dana.

Vezani članci