ŽIVOT ILI BORBA Prosječna plaća ne pokrije ni pola potrošačke košarice iz rujna

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za rujan 2024. godine iznosi 3.131,10 KM.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za srpanj 2024. iznosila je 1.387 KM (posljednji podatak objavljen od Federalnog zavoda za statistiku), a minimalna plaća prema Odluci Vlade FBiH je 619 KM, tako da je pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom 44,3 posto, a minimalnom platom 19,8 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Samu potrošačku korpu čine kategorije (pored naziva se nalazi postotak udjela pojedinačne kategorije u sindikalnoj potrošačkoj korpi): prehrana - 42,43 posto, stanovanje i komunalne usluge - 13,20 posto, higijena i održavanje zdravlja - 8,67 posto, obrazovanje i kultura - 13,41 posto, odjeća i obuća - 11,49 posto, prijevoz - 4,41 posto te održavanje domaćinstva - 6,39 posto.

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za deset stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, priopćeno je iz Službe za informiranje SSSBiH.

Vezani članci