ZBOG MILIJUNSKOG DUGA Sud naložio prodaju imovine BHRT-a

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Prodaje se imovina BHRT-a putem najavljene javne prodaje. To je odluka Općinskog suda u Sarajevu zbog duga prema Europskoj radiodifuzijskoj uniji u iznosu od 16 milijuna maraka. Licitacija je najavljena za 25. rujna, a u nadolazećim danima BHRT-u prijeti rasparčavanje imovine koju su prethodne generacije stvarale. Iz BHRT-a poručuju da ne mogu isplatiti dug prema EBU-u bez pomoći države, osobito jer problem financiranja javnih servisa još uvijek nije riješen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Licitacija je zakazana za sljedeću srijedu. Vremena je malo, ali to je jasan pokazatelj posljedica stanja u koje je BHRT doveden, piše N1.

Sve se moglo spriječiti 2017. godine 

„Ovo je posljedica nebrige, prije svega Parlamenta BiH, kao i Vijeća ministara i drugih nadležnih institucija prema Javnom servisu države, iako godinama upozoravamo na tešku situaciju u kojoj se nalazimo. Ako ova licitacija bude završena na nepovoljan način za BHRT, netko će morati dati odgovor na teška pitanja koja godinama postavljamo. Ovo je pokazatelj stanja u kojem se nalazi BHRT i najava onoga što bi se moglo dogoditi, a to je nestanak Javnog servisa na razini države“, istaknuo je generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović.

A sve se moglo spriječiti 2017. godine, otkako RTRS zadržava sav prihod od prikupljene takse u tom entitetu. Od tada, kako kažu iz BHRT-a, RTRS ne prebacuje novac na račun BHRT-a, iako zakon jasno propisuje obvezu. Trenutni dug RTRS-a prema BHRT-u iznosi gotovo 90 milijuna maraka. Jasno je da bi s tim novcem BHRT riješio mnoge probleme, ali za sada nema načina da ostvari svoja prava. Resorni ministar obećava da će tražiti raspravu o ovome na sjednici Vijeća ministara BiH.

„Tražit ću od Vijeća ministara da se iziđe u susret BHRT-u i otvori nova proračunska stavka koja bi pomogla BHRT-u da prebrodi ovu situaciju. Suludo je staviti na prodaju imovinu procijenjenu na 150 milijuna KM zbog duga od 16 milijuna. U međunarodnim okvirima to nije strašan dug, za BHRT jest, ali za državu nije“, rekao je ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto.

Podnesena žalba i Ustavnom sudu BiH 

Očekuje se da država stane iza Javnog servisa BiH. Na odluku suda BHRT, kao i Pravobraniteljstvo BiH, uputili su žalbu. Upravo Pravobraniteljstvo može, u skladu sa svojim nadležnostima, poduzeti mjere zaštite imovine i zaustaviti ili odgoditi licitaciju. Trenutno se vode sudski postupci i pred kantonalnim sudom, kao i pred Ustavnim sudom BiH, kako bi se utvrdio karakter imovine koja pripada BHRT-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Pravobraniteljstvo BiH poduzet će hitne pravne korake za zaštitu imovine i imovinskih interesa BiH, u vezi sa zakazivanjem prve prodaje nekretnina pred Općinskim sudom u Sarajevu, imajući na umu činjenicu da se radi o nekretninama koje su bile upisane kao državno vlasništvo“, priopćeno je iz Pravobraniteljstva BiH.

„Sada se utvrđuje je li to državna imovina, i ako jest, bila bi pod zaštitom odluke visokog predstavnika i ne bi se moglo njome raspolagati do daljnjega“, navodi generalni direktor BHRT-a.

Podsjetimo, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt izjavio je, gostujući u Pressingu, odgovarajući na pitanje upravo o ovom predmetu prodaje imovine BHRT-a, da državnu imovinu može prodavati samo država: „Imate sudsku odluku koja je do toga dovela i ne bih komentirao sudske odluke. Jasno je da državnu imovinu može prodati samo država. Detalje ovog predmeta ne znam. Državna imovina se ne prodaje. Točka.“

Daljnji razvoj situacije ovisi o Kantonalnom sudu u Sarajevu, odakle nisu dali konkretna objašnjenja.

„Informiramo vas da je predmet u statusu 'OTVOREN' i da se ne nalazi na listi Plana rješavanja predmeta u Kantonalnom sudu u Sarajevu“, stoji u odgovoru iz suda.

Obećanja... 

Pravnici objašnjavaju da to znači kako je predmet spreman za postupanje, ali nema evidencije o tome kada će točno biti riješen. Dok se čeka odluka suda o žalbi, radnici očekuju podršku vlasti u rješavanju dugovanja, uključujući i prema samim radnicima.

„Godinama radimo u vrlo teškim uvjetima, problem financiranja javnih servisa u BiH još uvijek nije adekvatno riješen. Suočavamo se s odlaskom kvalitetnih kadrova, mnogi pogoni su u vrlo lošem stanju i nadamo se da će se to riješiti u nadolazećem razdoblju. Dobili smo obećanja od političara“, kaže potpredsjednik Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u Edis Fočo.

Iz BHRT-a poručuju: „Obećanjima se ne vjeruje, ali vjerujemo u konkretnu pomoć države i zaštitu imovine BHRT-a. Jer ovu imovinu stvarale su, ali i očuvale, prethodne generacije.“

Vezani članci