ZBOG INOZEMNIH POGODNOSTI Gotovo 100.000 osoba odreklo se državljanstva BiH od 1998. godine

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, državljanstva ove zemlje samo se prošle godine odreklo ukupno 2.147 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isti podaci pokazuju da je 2022. godine taj broj iznosio 2.622, 2021. godine 3.110, 2020. godine 3.168, 2019. godine 4.159, a 2018. godine 4.493, piše Večernji list BiH.

Ministarstvo je navelo kako se od 1998. do 2023. godine državljanstva odreklo ukupno 99.972 osobe. Razlozi zbog kojih se građani Bosne i Hercegovine odlučuju na ovaj korak su različiti – od prava na posjedovanje nekretnina, lakšeg putovanja, lakšeg studiranja u inozemstvu, boljeg zaposlenja i pravnog statusa… Međutim, s obzirom na to da je ponovno stjecanje državljanstva prilično kompliciran i dugotrajan proces, te da nema garancije uspjeha, odvjetnici savjetuju da se dobro razmisli prije donošenja konačne odluke o odricanju državljanstva BiH.

Naime, osobe koje su se odrekle državljanstva BiH mogu podnijeti zahtjev za ponovno stjecanje državljanstva nadležnom Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH. Prema uredbi, zahtjev mora sadržavati odgovarajuću dokumentaciju, uključujući dokaz o prethodnom državljanstvu BiH, dokaz o odricanju državljanstva i druge potrebne dokumente.

Rješenje o ponovnom stjecanju državljanstva donosi Ministarstvo, koje obavještava osobu koja je podnijela zahtjev. Prema podacima Federalnog ministarstva unutarnjih poslova, osoba kojoj je odricanjem ili razrješenjem prestalo državljanstvo Federacije radi stjecanja ili zadržavanja državljanstva druge države, može podnijeti zahtjev za ponovno stjecanje državljanstva Federacije ako ispunjava sve uvjete za stjecanje državljanstva BiH i FBiH po osnovi naturalizacije.

Uvjeti za stjecanje državljanstva BiH po osnovi naturalizacije su: da je osoba navršila 18 godina života; da ima odobreno prebivalište na teritoriju Bosne i Hercegovine najmanje tri godine prije podnošenja zahtjeva, te da u trenutku podnošenja zahtjeva ima prebivalište na teritoriju Federacije; da dovoljno poznaje pismo i jezik jednog od konstitutivnih naroda Federacije; da joj nije izrečena mjera sigurnosti za protjerivanje stranca s teritorija BiH ili FBiH, te da je ta odluka još uvijek na snazi; da u razdoblju od osam godina prije podnošenja zahtjeva nije osuđena na kaznu zatvora dužu od tri godine za kaznena djela s namjerom; da prije stjecanja državljanstva Federacije odustane od prethodnog državljanstva, osim ako bilateralnim sporazumom nije drugačije određeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odricanje ili ukidanje prethodnog državljanstva neće biti potrebno ako to nije dozvoljeno ili se ne može razumno zahtijevati; da se protiv te osobe ne vodi kazneni postupak, osim ako je opravdano moguće tražiti dokaz o ispunjenju ovog uvjeta; da ne predstavlja prijetnju sigurnosti BiH i Federacije; da ima osiguran stalan izvor prihoda u iznosu koji omogućava samostalno izdržavanje ili je u mogućnosti pružiti pouzdane dokaze o financijskim izvorima za svoje uzdržavanje u skladu s relevantnim propisima BiH; da potpiše izjavu da prihvaća pravni sustav i ustavni poredak BiH i Federacije; te da ima valjanu garanciju za stjecanje državljanstva BiH i FBiH.

Koji su uvjeti za ponovno stjecanje državljanstva?

Međutim, osobe koje su se ranije odrekle državljanstva BiH ne moraju imati navršenih 18 godina života niti odobreno prebivalište na teritoriju BiH, ali mogu podnijeti zahtjev ako im je odobren privremeni boravak na teritoriju BiH u trajanju od najmanje godinu dana neposredno prije podnošenja prijave. U trenutku podnošenja zahtjeva osoba mora imati odobreno boravište ili prebivalište na teritoriju FBiH. Najčešći razlog zbog kojeg oni koji podnose zahtjev za ponovno državljanstvo BiH odustaju od toga je taj što se moraju odreći državljanstva druge zemlje, prenosi Večernji list.

Vezani članci