ZASTUPNIK O SMJENI ZORANA GALIĆA 'Sumnjam da će HDZ dozvoliti njegovu smjenu'

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Neovisni odbor Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koji je zadužen i za predlaganje smjene policijskih rukovoditelja i njihovih zamjenika, održat će sjednicu 1. kolovoza na kojoj će razmotriti stanje u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), a nakon bijega iz BiH zamjenika direktora SIPA-e Zorana Galića u Hrvatsku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razmatrat će se aktualno stanje, a u kom pravcu će se razviti diskusija, zaista ne mogu predvidjeti. Za očekivati je da donesemo odgovarajuće zaključke", izjavio je za Faktor predsjedavajući Neovisnog odbora Enes Obralija, navodeći kako još čekaju da im Tužiteljstvo BiH dostavi informacije o ovom slučaju. 

Državni delegat i član Zajedničke komisije za obranu i sigurnost BiH Safet Softić izjavio je za Faktor da je riječ "o bjeguncu pred zakonom i nema nikakve dileme da treba donijeti odluku o njegovoj smjeni".

"U ovom slučaju politika je već upletena samim tim što je gospodin Galić prešao granicu i izbjegao ruku pravde u Bosni i Hercegovini. Nije ni prvi ni posljednji koji je to učinio, ali ne znam što bi se trebalo dogoditi ovim ljudima u Neovisnom odboru da ne donesu mjere", kazao je Softić. 

Zastupnik Safet Kešo smatra da HDZ neće dozvoliti njegovu smjenu.

"Uvjeren sam da je Zoran Galić nimalo slučajno obnašao funkciju direktora Granične policije i vjerujem da je i u svim svojim rabotama radio u dogovoru s dijelom politike koja ga je imenovala. Ukoliko se oni koji su ga postavili dogovore da on bude smijenjen, bit će smijenjen, odnosno ukoliko Galić ne da zeleno svjetlo za njegovu smjenu onima koji su ga postavili, oni će ga štititi jer on zna previše.  U međuvremenu on će se 'patiti' negdje na nekim plažama", kazao je Kešo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, umjesto suspenzije, Galiću je omogućen status uposlenika SIPA-e "na bolovanju".

Iako je iz Tužiteljstva BiH ranije potvrđeno da raspolažu informacijama kako je Galić u bijegu te da je pobjegao u Hrvatsku, još nisu zatražili izdavanje tjeralice.

Osim Galića koji je u bijegu, akcijom "Kings" koju je ranije provelo Tužiteljstvo BiH obuhvaćene su i dvije uhićene osobe, pomoćnik zapovjednika Jedinice Granične policije Trebinje Blagoje Milović i državljanin BiH i Hrvatske Ivica Bago, a zbog kaznenih djela organizirani kriminal, nedopušten promet akciznih proizvoda, zlouporaba položaja ili ovlasti i drugih kaznenih djela.

Vezani članci