ZAŠTO SE TERETE BRAĆA ĆULUM Kako su nezaposleni bilderi izgradili carstvo prostitucije, trgovine ljudima i pranja novca

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Više od deset godina Bosnom i Hercegovinom harala je zloglasna grupa "United Tribuns", predvođena braćom Arminom i Nerminom Ćulumom. Tek prije nekoliko dana, pripadnici Federalne uprave policije uhitili su Armina Ćuluma, njegovog sina Alena Leona Ćuluma i još pet osumnjičenih za sudjelovanje u ovoj opasnoj međunarodnoj organiziranoj kriminalnoj grupi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Portal Raport ekskluzivno je objavio zastrašujuće detalje o zločinima ove grupe, iz sudske odluke Suda BiH, na temelju koje je petero osumnjičenih stavljeno u pritvor na mjesec dana.

Uz Armina i Alena Ćuluma, uhićeni su i Justin Dargel, njemački državljanin s već postojećim osudama, Danilo Željko Katanić, koji ima i bh. i njemačko državljanstvo, Hrvatica Endrina Tankosić, Amrudin Dugonjić iz Sanskog Mosta i Igor Jurčević.

Sud BiH odredio je pritvor Ćulumima, Dargelu, Kataniću i Tankošić, dok je Dugonjić pušten na slobodu uz zabranu putovanja i sastajanja s određenim osobama. Jurčeviću, iako se spominje kao član zloglasne grupe, nisu izrečene mjere zabrane ni pritvor.

Vrbovali i manipulirali žene za prostituciju

Osumnjičeni se terete za organizirani kriminal povezan s međunarodnom trgovinom ljudima, prostitucijom i pranjem novca. Posebno su uznemirujući detalji o načinu na koji su žene, uključujući maloljetnice, vrbovane za prostituciju te zlostavljane, a sve to navedeno je u sudskoj odluci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio dokaza koje je Tužiteljstvo BiH dostavilo sudu nije detaljno obrazložen u prijedlogu za pritvor zbog zaštite istrage, ali je sud to prihvatio. Međutim, čak i ono što je izneseno u sudskoj odluci dovoljno je da izazove jezu i postavi neizbježna pitanja: Tko je godinama štitio Ćulume i tko je u BiH koristio seksualne usluge tih djevojaka, od kojih su mnoge tretirane kao ropkinje? Je li zaista moralo proći toliko godina da vođe ove kriminalne grupe završe iza rešetaka?

S grupom povezan i Sado Đugum

U sudskoj odluci se kao povezan s ovom grupom spominje i Sado Đugum, koji se trenutno nalazi u pritvoru prema odluci Županijskog suda u Mostaru, a nepravomoćno je osuđen na 13 godina zatvora, među ostalim, zbog poticanja na prostituciju.

Prema odluci Suda BiH, Ćulumova grupa ciljano je tražila mlade djevojke za prostituciju, uključujući maloljetnice i djevojke iz problematičnih obitelji. Grupa je razvila poseban model "lover boy", kojim su žene privlačene obećanjima o izlasku iz siromaštva ako se uključe u prostituciju pod njihovom kontrolom.

Korištenjem manipulacije, zastrašivanja, fizičkog zlostavljanja i prijetnji, grupa je ograničavala slobode žrtava, a kada bi postale svjesne manipulacije, nad njima su primjenjivane represivne mjere. To je uključivalo nasilje, otkupnine i međusobnu prodaju žena među članovima grupe, pri čemu je dio novca uvijek išao Arminu Ćulumu.

Ako bi žene htjele napustiti grupu, bile su svirepo kažnjavane. Tužiteljstvo BiH navodi da su žene bile podvrgnute okrutnim kaznama, poput "brojanja drveća glavom", gdje su ih izvodili u park i prisiljavali da glavom udaraju u svako stablo, te su ih dalje kažnjavali davljenjem u kadi, premlaćivanjem i prisiljavanjem na seksualne usluge u trenucima kada nisu bile sposobne za to.

Tetovirali djevojke kao stoku

Unutar grupe postojala je hijerarhija među ženama, pa se točno znalo tko za koga radi. Žene su se međusobno borile za bolji položaj u toj hijerarhiji jer bi im to omogućilo bliži odnos s muškarcem za kojeg su radile, a za to bi dobivale "posebne nagrade". Također, mogle su na tijelo tetovirati oznaku koja bi označavala pripadnost određenom muškarcu.

Kriminalna grupa koristila je stanje nedovoljne zrelosti djevojaka kako bi ih prisilila na prostituciju, nudeći im lažna obećanja, zastrašujući ih i zlostavljajući fizički. Ograničavali su im slobodu kretanja, koristili ucjene i prijetnje njihovim životima, kao i životima članova njihovih obitelji.

Djevojke i žene bile su podvrgnute izrazito okrutnom i nehumanom postupanju. Korištene su za pružanje seksualnih usluga na području Bosne i Hercegovine, Njemačke, Austrije i Švicarske, a sve to s ciljem stjecanja nezakonite imovinske koristi. Ovaj modus operandi bio je karakterističan za organiziranu grupu.

Sat vremena seksualnih usluga i do 1.000 eura

Ženama su plaćane plastične operacije i razni tretmani uljepšavanja kako bi izgledale besprijekorno i luksuzno, s ciljem privlačenja bogatijih klijenata. Njihove usluge prostitucije tada bi se naplaćivale po višim cijenama, čime bi se održavao visoki status grupe United Tribuns, odnosno United Tribuns Forever (UTF), kako se navodi u nekim dijelovima sudskog rješenja.

Ako bi žene odlučile napustiti muškarce iz grupe ili samu grupu, bile su podvrgnute teškom nasilju i morale su platiti visoke novčane iznose za izlazak, koji su za većinu bili nedostižni.

U rješenju Suda BiH navedeno je da su žene, kao simbol odanosti muškarcu koji ih je uveo u svijet prostitucije, dobivale titulu "nečije žene". Tako su postojale, primjerice, Bokijeve žene ili Nerminove žene, dok su one koje su bile najbliže njima dobivale pravo na tetovažu određenog simbola koji bi označavao njihovu pripadnost.

"Žene koje su bile posebno odane Sadi Đugumu dobivale su pravo tetovirati 'geko' guštera", svjedočile su žrtve ovog kaznenog djela. Ovaj podatak objašnjava naziv akcije "Geko", koju je provela Federalna uprava policije i tijekom koje su uhićeni osumnjičeni.

Za sat vremena usluge naplaćivale su i do 1.000 eura, a novac je išao Ćulumu. Prema navodima iz sudskog rješenja, grupa je organizirala smještaj, unajmljivala stanove i hotelske sobe gdje su djevojke pružale seksualne usluge klijentima, naplaćujući između 200 i 250 eura po satu. Nerijetko su djevojke od stalnih klijenata dobivale iznose i do 1.000 eura, a sav novac predavale su članovima kriminalne grupe koji su ih prisiljavali na prostituciju.

Sud BiH ističe da su ti navodi potvrđeni opsežnim materijalom snimljenih razgovora između osumnjičenih, prikupljenim od Kantonalne policije Aargau u Švicarskoj. Iz tih razgovora jasno je da su osumnjičeni otvoreno govorili o vrbovanju djevojaka iz Bosne i Hercegovine za međunarodnu prostituciju, o načinu njihovog uvlačenja u taj svijet te kako je Alen Leon Ćulum u jednom razgovoru objasnio poslovanje svog oca, nazivajući ga beskrupuloznim, ali i vrlo unosnim.

MUP ŽZH Kako je Ćulum pao kod Ljubuškog

Velika akcija FUP-a kodnog naziva "Geko" se provodi danas na području Sanskog Mosta, a jučer su provedena uhićenja na području Ljubuškog i HNŽ. Ukupno je uhićeno šest osoba, a među…

Sud je također uzeo u obzir svjedočenje M. Š., koji je detaljno opisao kako djeluje ova kriminalna grupa, potvrđujući da se njihov način rada nije mijenjao te da Armin Boki Ćulum i dalje stoji na čelu organizacije, što je također potvrđeno iz izjava žena žrtava trgovine ljudima i drugih dokaza.

Armin Ćulum je svjedoku ponudio "350.000 razloga" da ne svjedoči

Tužiteljstvo je posebno istaknulo da su Armin Ćulum i njegov brat Nermin Ćulum ranije koristili identitete Denis i Damir Giljon, što pokazuje da su vješti u skrivanju i izbjegavanju kaznenog gonjenja. Također je napomenuto da Armin Ćulum nema identifikacijske dokumente niti prijavljeno prebivalište u BiH, dok njegova djeca Alen Leon Ćulum i Anessa Ćulum, kao i njihova majka, žive u Njemačkoj.

Na ročištu, tužiteljica Tužiteljstva BiH istaknula je da se radi o vrlo organiziranoj kriminalnoj grupi koja djeluje više od deset godina, s bazom u Sanskom Mostu u BiH. Sud BiH je utvrdio da postoje dovoljni dokazi koji podupiru tvrdnje Tužiteljstva o osnovanoj sumnji da su osumnjičeni počinili kaznena djela koja im se stavljaju na teret.

Radi se o organiziranoj kriminalnoj grupi koja djeluje kroz bajkersku grupu United Tribuns Forever (UTF), čiji je osnivač Armin Ćulum zvani Boki. Grupa je trenutno jedna od najpoznatijih i najopasnijih moto grupa na svijetu, djelujući na četiri kontinenta, s mrežom koja se svakodnevno širi. SR Njemačka smatra ovu grupu trećom najopasnijom skupinom za sigurnost.

Dokazi pokazuju da grupa oko Armina Ćuluma vodi kriminalne poslove povezane s prostitucijom, ilegalnom trgovinom narkoticima, ucjenama, kamatarenjem, financijskim malverzacijama i pranjem novca, i to na području Njemačke, Švicarske, Austrije i BiH, pri čemu koriste UTF kao glavni kanal.

Sud BiH naveo je da fotografije dostavljene uz prijedlog za pritvor, kao i iskazi svjedoka, jasno pokazuju da se prostitucijom u Njemačkoj, koja je povezana s UTF-om, upravlja iz Bosne i Hercegovine. Osim toga, izjava svjedoka D.B., S.H. i N.J., kao i drugi dokazi, potvrđuju da su Armin i Nermin Ćulum vrbovali žene za prostituciju.

Također je potvrđeno da je Armin Ćulum pokušao utjecati na svjedoka, nudeći mu "350.000 razloga" da ne svjedoči.

Djelovali u više zemalja, uključujući Njemačku i Švicarsku

Endrina Tankošić, jedina žena uhićena u akciji Federalne uprave policije, bila je žrtva tzv. "Loverboy metode", kojom se žene u teškim životnim situacijama zavode i stavljaju pod potpunu kontrolu, što su potvrdile žrtve koje su bile dio lanca prostitucije.

Za Endrinu Tankošić, Sud BiH je zaključio da je postala članica grupe početkom 2023. godine, a njezini ulasci u BiH povezani su s vozilima kriminalne grupe. Postoji osnovana sumnja da je i sama bila žrtva "Loverboy metode" i u navodnoj vezi s Arminom Ćulumom, što je moglo dovesti do njezinog višeg položaja unutar grupe i vrbovanja drugih žena za prostituciju.

Sud BiH je naveo da je dio dokaza protiv ove kriminalne grupe pribavljen putem međunarodne pravne pomoći iz Švicarske i Njemačke.

Sudski spisi uključuju izjave žrtava trgovine ljudima koje su tražile bolji život, ali su njihova svjedočanstva pokazala kako trgovina ljudima uništava dostojanstvo žrtava, i dugo nakon što se završi razdoblje iskorištavanja.

U rješenju je također navedeno da je za Arminom Ćulumom raspisana međunarodna potjernica od strane pravosudnih organa Njemačke, zbog čega je pobjegao u BiH, s obzirom na to da ima bh. državljanstvo, što onemogućava njegovo izručenje Njemačkoj.

Utvrđeno je da se Nermin Ćulum nalazi u pritvoru u Švicarskoj, gdje je izručen 2022. godine zbog kaznenih djela trgovine ljudima i poticanja na prostituciju, dok je za Alenom Leonom Ćulumom raspisan nalog za uhićenje zbog sličnih kaznenih djela. Alen Leon Ćulum već je pravomoćno osuđen na kaznu od jedne godine i šest mjeseci zatvora.

Policija je prilikom uhićenja oduzela luksuzne automobile, Rolex satove, skupocjena alkoholna pića i druge luksuzne predmete, a svi osumnjičeni nisu imali legalne izvore prihoda, što ukazuje na to da je novac stečen kriminalnim djelima.

Tužiteljstvo je ukazalo i na kampanju na društvenim mrežama udruženja United Tribuns Forever, koja poziva na oslobađanje osumnjičenih i pružanje pomoći članovima u teškoj situaciji. Prema Tužiteljstvu, to pokazuje kolika je razgranatost mreže i mogućnost nastavka kriminalnih aktivnosti na slobodi, uz utjecaj na svjedoke i suradnike.

Vezani članci