ZA NAKNADU ŠTETE Bivša sutkinja Miletić od države potražuje gotovo 300.000 maraka

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Na pripremnom ročištu održanom povodom tužbe umirovljene sutkinje Azre Miletić protiv Bosne i Hercegovine, zbog naknade materijalne i nematerijalne štete nakon procesa u kojem je pravomoćno oslobođena optužbi za primanje dara i kršenje zakona od strane suca, punomoćnik je istaknuo da zahtjev od gotovo 300 tisuća smatra opravdanim zbog dugotrajnosti postupka, dok je Pravobraniteljstvo ocijenilo da je zahtjev neutemeljen, javlja BIRN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opunomoćenik Azre Miletić, Aleksandar Miletić, izjavio je na ročištu da se u potpunosti drži činjeničnog navoda iz tužbenog zahtjeva, koji nije pročitao zbog opsežnosti. Novinarima je rekao da tužba sadrži više desetaka stranica te da iznosi 296.000 maraka kao zahtjev za naknadu nematerijalne i materijalne štete.

Safija Kreštalica iz Ureda pravobranzelja BiH u odgovoru na tužbu istaknula je da visina zahtjeva za nematerijalnu štetu premašuje okvire ustaljene sudske prakse. Komentirajući razloge za podnošenje zahtjeva zbog povrede časti i ugleda te pretrpljenih duševnih bolova, rekla je da je Miletić propustila zatražiti javno objavljivanje presude Suda BiH kojom je oslobođena odgovornosti.

Što se tiče potraživanja materijalne štete, koja se odnosi na regres za korištenje godišnjeg odmora, iz Državnog pravobraniteljstva naveli su da za to nema činjeničnog pravnog osnova jer Miletić nije koristila godišnji odmor.

U odgovoru na tužbu također su se osvrnuli na potraživanje tužiteljice za naknadu materijalne štete zbog nemogućnosti obavljanja povremenih poslova u Komisiji za polaganje pravosudnih ispita, čija je Miletić bila članica, ističući da je taj zahtjev neutemeljen. Kreštalica je konstatirala da tužiteljica nije dokazala da je primala naknadu, odnosno da u tužbenom zahtjevu nije dostavila dokaze za to.

Opunomoćenik Miletić nazvao je odgovore Pravobraniteljstva paušalnim te je istaknuo da ne vidi kako bi javno objavljivanje presude moglo utjecati na potraživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sutkinja Nada Papo na ročištu je konstatirala da su krajem ožujka ove godine primili rješenje Vrhovnog suda BiH kojim je odbijen prijedlog Državnog suda za određivanje drugog suda nadležnim u ovom predmetu.

Umirovljena sutkinja Državnog suda Azra Miletić tužila je BiH za naknadu materijalne i nematerijalne štete zbog kaznenog postupka koji je protiv nje vođen od siječnja 2016. do kraja 2021. godine. Županijski sud u Sarajevu ju je krajem 2021. godine pravomoćno oslobodio odgovornosti za primanje dara i kršenje zakona od strane suca. Prvostupanjskom presudom sarajevskog Općinskog suda od 21. siječnja 2021. godine, Miletić je oslobođena optužbi da je tijekom 2014. i 2015. primila obećanje dara te 5.000 eura kako bi u jednom predmetu u kojem je postupala kao sutkinja Apelacijskog odjela Suda BiH bila donesena povoljnija presuda. Također, nije dokazano da je kršila Zakon o kaznenom postupku.

Postupak protiv nje prvo je vođen u Državnom sudu, a Apelacijsko vijeće Suda BiH ukinulo je prvostupanjsku presudu prema kojoj je bila osuđena na dvije i pol godine zatvora, te je daljnje vođenje postupka preneseno na sarajevski Općinski sud.

Opunomoćenik Miletić na pripremnom ročištu predložio je ukupno 45 materijalnih dokaza. Također je predložio da kao svjedoci budu saslušani Jusuf Halilagić i Josip Grubeša te da tužiteljica bude vještačena od strane vještaka medicinske i financijske struke – Alme Bravo-Mehmedbašić i Nedjeljke Bilić.

Iz Ureda pravobranitelja BiH naveli su da se protive saslušanju predloženih svjedoka i vještaka. Istaknuli su da nemaju ništa protiv vještačenja, ali su predložili da budu određeni drugi vještaci s liste. Zbog novih dokaza koje je danas predložila Miletić, koja nije bila na ročištu, zatražili su da se pripremno ročište nastavi drugi dan kako bi mogli pripremiti odgovor.

Nastavak pripremnog ročišta zakazan je za 21. studenog.

Vezani članci