VLADA FBIH PROGLASILA PRIRODNU NESREĆU Ljudstvo, mehanizacija i stručne službe stavljene na raspolaganje

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, nakon današnje hitne sjednice povodom katastrofalnih poplava koje su zahvatile dijelove Federacije BiH, održala je vanrednu konferenciju za medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjenik premijera Federacije BiH, Vojin Mijatović, izvijestio je da je usvojena informacija kojom se nalaže FUCZ-u da stavi na raspolaganje sve federalne firme, ljudstvo, mehanizaciju i stručne službe.

Dodao je da je Vlada FBiH proglasila stanje prirodne nesreće.

"Krizni stožer mora biti u stalnom zasjedanju te ima zadatak da koordinira sve aktivnosti", kazao je Mijatović.

Usvojen je zaključak da BH Telecom izdvoji milijun i pol KM za pomoć ugroženom stanovništvu.

Na podračunu naknade za spašavanje FBiH dostupno je preko 20 milijuna KM, a za sve ostalo Vlada FBiH će izdvojiti sredstva iz tekuće rezerve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kanton Sarajevo i Federacija BiH stavili su na raspolaganje robne rezerve.

"Bez obzira na sve, zadesila nas je strašna katastrofa, moramo ostati pribrani. Moramo učiniti sve da spasimo ljude i saniramo štetu", poručio je Mijatović.

Istaknuo je da će biti utvrđena odgovornost za prevenciju, ali da su sada ljudski životi najvažniji.

Aldin Brašnić, šef stožera CZ FBiH, kazao je:

"Danas smo u 12 sati sazvali sjednicu na kojoj smo donijeli naredbu o angažiranju CZ KS da sa svim ljudskim i drugim resursima uputi mehanizaciju na područje Jablanice."

"Imamo informaciju iz HNŽ da je broj žrtava poplava trenutno 14, a postoji mnogo nestalih osoba za kojima je pokrenuta potraga. Oko 40 ljudi je na terenu", istaknuo je Brašnić.

Dodao je da je ovo jedna od najtežih situacija koja je zadesila regiju.

"Mi ćemo pokušati sve da situaciju dovedemo u najbolji red. Situacija je teška, traga se za nestalima, imamo obučene ljude", rekao je Brašnić.

Upitani da prokomentiraju činjenicu da su iz Agencije za vodno područje Jadranskog mora jučer objavili upozorenje da se u periodu od 3. do 4. listopada u Konjicu, Jablanici, Mostaru, Čapljini, Grudama, Ljubuškom i Širokom Brijegu očekuje porast vodostaja usljed obilnih padalina, rekli su da "sustav nije zakazao", rekao je Brašnić.

"Općine su prve koje trebaju reagirati kada je u pitanju spašavanje. Naše općinske civilne zaštite su prilično siromašne kada su u pitanju preventivne mjere. Mislim da je općina ipak uradila koliko je u njihovoj moći. Jablanica je općina koja nije posebno bogata. Sustav nije zakazao".

Mijatović je dodao da je sada najvažnije spasiti ljude za kojima se još uvijek traga.

"Svakako da ćemo istražiti sve navode vezano uz ovo, ali sada je prioritet spašavanje života. Ne treba sada lešinariti", dodao je.

Vezani članci