VIJEĆE MINISTARA DIJELI POMOĆ Po 200.000 KM poplavljenim općinama, grad Mostar preskočen

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Vijeće ministara BiH donijelo je na svojoj 61. sjednici "Odluku o odobravanju sredstava iz tekuće pričuve Proračuna institucija BiH i međunarodnih obveza za 2024. godinu", kojom se općinama pogođenim katastrofalnim poplavama odobrava pomoć u ukupnom iznosu od milijun KM.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema odluci, po 200.000 KM dodjeljuje se općinama Jablanica, Konjic, Kiseljak, Kreševo i Fojnica. Odluka stupa na snagu danom donošenja i bit će objavljena u Službenom glasniku BiH.

Među jedinicama lokalne samouprave nema Grada Mostara, iako je područje Drežnice također pogođeno poplavama i odronima, te je 4. listopada proglašeno stanje prirodne nesreće za taj dio grada.

Portal Hercegovina.info poslao je službeni upit Vijeću ministara zbog čega je Drežnica preskočena, s obzirom da je i na tom području stanovništvo pretrpjelo značajne materijalne štete, a velika šteta nastala je i na infrastrukturi.

Također, Vijeće ministara BiH razmotrilo je informaciju o donaciji sredstava za pomoć poplavljenim područjima u Bosni i Hercegovini od strane Republike Hrvatske. Zaduženo je Ministarstvo sigurnosti BiH da, u suradnji s nadležnim entitetskim i kantonalnim tijelima, kao i lokalnim zajednicama, pripremi hitnu informaciju o stanju i potrebama stanovništva te infrastrukture na poplavljenom području u općinama Jablanica, Konjic, Kreševo, Kiseljak i Fojnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Informaciju je potrebno dostaviti Vijeću ministara u roku od deset dana, kako bi se donijela Odluka o raspodjeli sredstava iz donacija Republike Hrvatske i drugih donatora za pomoć stanovnicima pogođenim poplavama u BiH.

Republika Hrvatska već je uplatila 10 milijuna eura na račun Ministarstva financija i trezora BiH. Ministarstvo sigurnosti će, prilikom izrade Informacije, uzeti u obzir prioritetne potrebe ugroženih stanovnika, te predložiti mehanizme za hitno i transparentno korištenje sredstava, kako bi se osigurala učinkovita i pravedna pomoć u saniranju posljedica poplava.

Ovi podaci su važni ne samo za donošenje Odluke o raspodjeli sredstava, već i za apliciranje na Fond solidarnosti Europske unije.

Vezani članci