URSULA VON DER LEYEN U SARAJEVU 20 milijuna eura za sanaciju posljedica poplava

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen potvrdila je u petak u Sarajevu da će proširenje Europske unije biti prioritetna zadaća u njenom drugom mandatu, ali je upozorila kako će pristupanje država kandidatkinja ovisiti isključivo o provedbi reformi koje se od njih očekuju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Von der Leyen je boravila u dvodnevnom posjetu BiH u sklopu turneje po državama zapadnog Balkana, a nakon što je u četvrtak bila u Jablanici, najteže pogođenoj bujičnim poplavama od 4. listopada u kojima je tamo poginulo 19 ljudi, u Sarajevu je u petak odvojeno razgovarala s članovima Predsjedništva BiH te predsjedateljicom Vijeća ministara Borjanom Krišto.

Politička blokada

BiH je u ožujku dobila odobrenje Europskog vijeća za otvaranje pristupnih pregovora, no od tada u ovoj zemlji, zbog političkih blokada u vladajućoj koaliciji, nisu uspjeli poduzeti nikakve konkretne korake koji bi omogućili početak pregovora.

Vladajući također nisu uspjeli usuglasiti ni program reformi koje su preduvjet za pristup fondu od šest milijardi eura što ga je EU osigurala kroz Plan rasta za zapadni Balkan. Pristup tom fondu ranije ovog tjedna Europska je komisija odobrila za svih pet ostalih država regije koje žele postati članicama Unije.

Von der Leyen je nakon sastanka s Krišto najavila nastavak pomoći BiH u otklanjanju posljedica poplava kao i to da će odmah izdvojiti dodatnih 20 milijuna eura za te svrhe.

BiH je, po njezinim riječima, unatoč poteškoćama napravila velike korake na putu ka EU, što je potvrđeno odlukom o otvaranju pregovora, no puno posla još je pred tom zemljom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Znam da na tome predano radite'', kazala je dodajući kako vjeruje da će ti napori dati rezultate, no za to je potrebno da cijela država djeluje jedinstveno.

Kazala je kako će u njenom drugom mandatu proširenje Unije biti na vrhu popisa prioriteta, a dodala je kako je Plan rasta sastavni dio tog procesa i prilika koju BiH ne bi trebala propustiti zajedno s povlačenjem sredstava kroz plan investicija za zapadni Balkan.

''Dijelimo istu viziju budućnosti u kojoj će BiH biti punopravna članica EU'', kazala je Von der Leyen. Pojasnila je kako će proces pristupanja nastaviti biti temeljen na zaslugama pa je teško utvrditi konkretni vremenski okvir odnosno datum za svaku državu te svaku od njih potiče da što prije provedu tražene reforme.

Naznačila je kako popuštanja neće biti, a vjeruje da BiH može ispuniti tražene uvjete, uključujući tu i usklađivanje viznog režima s onim kojega ima EU, čemu se pak u BiH oštro protivi čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik koji odbija dopustiti uvođenje viza Rusima.

20 milijuna eura za posljedice poplava

Krišto je potvrdila kako je Europska komisija sada ponudila dodatnu pomoć od 20 milijuna eura za otklanjanje posljedica poplava dodajući kako BiH duguje veliku zahvalnost Europskoj komisiji na svakoj vrsti potpore.

Komentirajući zastoje na europskom putu kazala je kako je to dijelom uvjetovano i kampanjom uoči listopadskih lokalnih izbora, no da sada očekuje napredak.

Krišto je također rekla da je usuglašen sporazum BiH s Frontexom, nužan radi bolje kontrole ilegalnih migracija, i spreman je za potpis, a narednog će tjedna bit potpisan i sporazum o suradnji s Eurojustom te slijedi priprema pregovaračkog okvira donosno usuglašavanje oko spornih zakona, primjerice o graničnoj kontroli, ali i izbornog zakona koji još uvijek jako opterećuje odnose u BiH.

''Ne vidim da su (zakoni) neka krupna politička pitanja oko kojih se ne možemo dogovoriti'', kazala je Krišto najavivši nastavak pregovora i usuglašavanja, uključujući tu i pristupanje Planu rasta za zapadni Balkan.

Vezani članci