UREDBA O POMOĆI RADNICIMA Čavalić uputio ponovno inicijativu, sada predlaže iznos od 3.000 KM

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Uredba o isplati pomoći od strane poslodavaca u iznosu od 2.550 KM bila je privremenog karaktera i trajala je do 30. lipnja 2024. godine. Zbog toga je federalni zastupnik Admir Čavalić prije mjesec dana uputio inicijativu da se donese nova uredba kojom će se nastaviti isplata ove pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadam se većem iznosu, oko 3.000 KM na primjer. Također sam predložio da se izmijeni član 5. U praksi se dešavalo da je ovaj član onemogućavao isplatu (radnik koji radi 30 godina je u istoj poziciji kao i onaj koji radi 3 dana)", kazao je Čavalić, piše Akta.ba.

Ono što očekuje tijekom ovog mjeseca jest da Vlada FBiH prihvati inicijativu koju je uputio i donese novu uredbu koja bi važila do kraja godine. To mi je, dodaje, nedavno potvrđeno u jednom odgovoru na zastupničko pitanje.

Napominje da uredba svakako ima svojih manjkavosti. Pored spornog člana 5., tu je i pitanje evidencije ovih isplata.

"Kao što se može vidjeti u odgovorima koje sam dobio od resornog ministarstva i Porezne uprave FBiH, nema formalne statistike isplata pomoći radnicima. Tako da svi moramo biti skeptični u vezi eventualnih (paušalnih) informacija iz Vlade FBiH o uspješnosti ove mjere", ističe on.

Uz navedeno, jasno je da je ova uredba kao privremena mjera samo "kupovina vremena" zbog izostanka fiskalnih reformi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izgleda da ne postoji strateška orijentacija ka fiskalnim reformama i onda se koriste uredbe kako bi se opravdalo pred javnosti i prebacila odgovornost na poslodavce. Svejedno, nemam ništa protiv ove uredbe, čak je i iniciram jer moramo biti pragmatični - svaka KM više radniku u trenucima drastičnog pada životnog standarda je dobrodošla", smatra Čavalić.

Razumijevajući (ne)rad federalne razine, dodaje da je svaka mjera dobra i nije barijera fiskalnim reformama.

"Da pojednostavim - da kojim slučajem nema uredbe, i u tom slučaju ne bi bilo fiskalnih reformi (koje očekujemo ovaj mjesec shodno novim najavama premijera). Ovako barem neki radnici dobiju neto više", naveo je.

Vezani članci