UPOZORENJE ZA SRIJEDU Jablanica i Konjic bi opet mogli biti na udaru bujičnih potoka i klizišta

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Agencija za vodno područje Jadranskog mora Mostar obavijestila je javnost o prognoziranom porastu vodostaja uslijed očekivanih obilnijih padalina, koje se predviđaju za 9. listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, očekuje se između 30 i 60 litara padalina po metru kvadratnom, što će posebno utjecati na dijelove poplavnog područja TMT, kao i na srednju i donju Neretvu sa pritocima.

Upozorenje se izdaje zbog trenutne situacije na poplavljenim područjima i mogućih pojava bujičnih potoka i klizišta. Ovo obavještenje obuhvaća općine i gradove: Konjic, Jablanica, Mostar, Čapljina, Grude, Ljubuški, Široki Brijeg i Posušje.

Agencija ističe da se sve aktivnosti praćenja i obavještavanja o trenutnom hidrološkom stanju provode u skladu s Federalnim operativnim planom obrane od poplava.

''Savjetujemo nadležnim institucijama da prate situaciju i postupe u skladu s ovlastima, pridržavajući se ovog operativnog plana. Također, službama koje provode mjere zaštite, spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučujemo dodatni oprez'', napisali su iz Agencije.

Nadležne službe civilne zaštite dužne su upozoriti stanovništvo u područjima uz rijeke koja nemaju izgrađene zaštitne vodne objekte o opasnosti od prilaska obalama, uslijed mogućih povećanja dubina i brzine točenja vode. Pravovremeno će biti pružene obavijesti s uputama i smjernicama za ponašanje kako bi se smanjile eventualne štete od djelovanja voda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agencija za vodno područje Jadranskog mora napominje da se obavijest o prognozi izvanrednog hidrološkog stanja izdaje na osnovu prognoziranih padalina, te da eventualne promjene vremenske prognoze mogu utjecati na očekivano hidrološko stanje.

Narančasto upozorenje

Federalni hidrometeorološki zavod BiH objavio je narančasto upozorenje za jaču kišu koja se 9. listopada očekuju na zapadu, sjeveru i istoku Hercegovine te na jugozapadu i dijelu središnje Bosne. Upozorenje se odnosi na vremenski period 9. listopada od 01.00 sat do 11.00. sati.

Uz jaču kišu prognozira se između 30 i 60 litara padavina po metru četvornom. Upozorenje se daje zbog trenutne situacije na poplavljenim područjima.

Moguća je pojava bujičnih potoka i klizišta. Preporuke i mjere Svjetske meteorološke organizacije nalažu da građani budu spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. ''Plavljenje imovine i prometnih mreža su moguće.

Poremećaj u opskrbi električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć. Može biti potrebna manja evakuacija. Teški uvjeti za vožnju uslijed smanjene vidljivosti i nekontroliranog kretanja vozila uslijed vode'', navodi se u upozorenju.

Vezani članci