UNDP I ŽUPANIJA SARAJEVO Kako je izbjegnuto plaćanje pet milijuna KM PDV-a

Tacno.net
Vidi originalni članak

U razdoblju od 2018. godine UNDP BiH i Županija Sarajevo započinju intenzivnu suradnju na realizaciji zajedničkih projekata po principu financiranja primarno proračunskim sredstvima Sarajevske županije te u procentualno manjem iznosu sredstvima ove međunarodne organizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uloga UNDP-a BiH u realizaciji ovih projekata primarno je bila fokusirana na kreiranje projektnog tima koji će voditi projekt, izvještavati donatora, u ovom slučaju županijska ministarstva, o fazi realizacije te prema vlastitim procedurama provoditi postupke nabavki roba i usluga.

Tako je prema službenim podacima Ministarstva financija ŽS-a od 2018. godine do sredine 2023. godine UNDP BiH od Županije Sarajevo bio angažiran za ukupne nabavke u iznosu od 35.3 milijuna KM.

Taksativno UNDP BiH nabavljao je robu i usluge za Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, MUP ŽS, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo financija ŽS, Rektorat Univerziteta itd.

Suradnja UNDP-a BiH i Županije Sarajevo formalizirana je Memorandumom o razumijevanju potpisanom u prisustvu tadašnjeg premijera Edina Forte i nekadašnjeg zamjenika direktorice UNDP misije u BiH Sukhrobom Khoshmukhamedom.

Na taj način UNDP BIH preuzima ulogu “Službe za nabavke Županije Sarajevo”. Upravo je ovu činjenicu aktualizirao portal Žurnal.info kroz podatak da je na ovaj način svjesno zaobiđen tadašnji Zakon o javnim nabavkama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je sporno?

UNDP u našoj državi prisutan je od 1996. godine te je kroz različite projekte financirane proračunskim sredstvima građana ove države i međunarodne pomoći djelovao “s ciljem poboljšanja života građanki i građana BiH, jačanja napora za postizanje mirnog demokratskog društva i pomoći BiH u postizanju dugoročnog održivog razvoja i ciljeva održivog razvoja s fokusom na tri prioritetna područja. Održiv, otporan i inkluzivan rast, upravljanje i vladavina prava usmjerene na ljude i angažman građana i zajednica na društvenu koheziju”.

Od igle do lokomotive: pet posto

Daleko od svoje službene misije i ciljeva UNDP BiH u proteklih 6 godina za Županiju Sarajevo vršit će nabavke građevinskih radova, IT opreme, opremanje učionica, nabavke goriva itd., sve to bez mogućnosti žalbe na odabir izvođača radova ili nabavka robe, bez jasnog i transparentnog uvida u procese odabira dobavljača.

Svoje usluge za ove aktivnosti UNDP BiH će fakturirati kroz standardni “fee” u iznosu od pet posto.

Kako to u praksi izgleda?

UNDP BiH zajedno sa Županijom Sarajevo realizirao je projekt rekonstrukcije javne rasvjete, financiran na način da je Županija Sarajevo za ovaj projekt osigurala dva milijuna KM proračunskih sredstava, a UNDP 280 tisuća KM. UNDP BiH od ukupnog iznosa koji je Županija prebacila na račun umanjuje iznos od 5 posto na ime GMS usluge.

Rektorat Univerziteta u Sarajevu u razdoblju od 2019. godine do 2022. godine zajedno s UNDP BiH će realizirati projekte u ukupnoj vrijednosti cca. 13.2 milijuna KM. Ova sredstva primarno su osigurana kroz proračun ŽS, vlastitim sredstvima Univerziteta i UNDP-a.

Rektor Rifat Škriljelj u razgovoru za portal Tačno.net istaknuo je da su projekti realizirani preko UNDP-a primarno zbog nemogućnosti žalbi dobavljača, što je legitimna mogućnost prilikom primjene Zakona o javnim nabavkama, kao i same brzine isporuke roba i usluga.

O konkretnim pitanjima poput povrata PDV-a nije mogao govoriti.

Iz Agencije za javne nabavke do objave ovog priloga nije stigao odgovor na upit portala Tačno.net o njihovom stavu u vezi s nabavkama realiziranim preko UNDP-a.

Tutorial: Kako (ne)platiti porez

S obzirom na međunarodni karakter koji uživa UNDP BiH, ova organizacija oslobođena je plaćanja poreza na dodatnu vrijednost u iznosu od 17 posto.

Dakle, Županija Sarajevo prebaci sredstva na račun UNDP-a za realizaciju nabavke. UNDP BiH realizira tender i vrši odabir dobavljača. Dobavljač ispostavlja fakturu s PDV-om UNDP BiH, a ova organizacija s obzirom na ugovore potpisane s našom državom ne plaća PDV ili u slučaju plaćanja faktura s PDV-om vrši zakonski povrat ovog poreza.

Portal Tačno.net u više navrata obraćao se UNDP BiH u vezi s dostavljanjem podataka o dobavljačima za protekli period, sam proces tenderskih nabavki kao i pitanje povrata PDV-a s obzirom na činjenicu da su nabavke izvršene proračunskim sredstvima Županije Sarajevo.

Iz ove organizacije tek nakon naših urgencija upućenih u sjedište u New Yorku stigao je odgovor koji nije ponudio niti jedan odgovor na jasno definirana pitanja.

Pojašnjenja vezano za naplatu i povrat PDV-a tražili smo iz Uprave za neizravno oporezivanje BIH.

Kako su nas iz ove institucije informirali da ako UNDP ima zaključen podugovor s jedinicom lokalne samouprave o zajedničkom projektu pružanja pomoći, pri čemu je taj podugovor zaključen na osnovu međunarodnog ugovora između BiH i UNDP-a, a kojim je BiH obvezana da takvi projekti ne budu opterećeni PDV-om, te se isti financira iz sredstava dobivenih po osnovu tog međunarodnog ugovora, u tom slučaju će jedinica lokalne samouprave imati pravo na povrat PDV-a za nabavke koje su joj služile za provođenje projekta.

“Međutim, s obzirom na to da se iz dokumentacije koju ste priložili jasno vidi da se radi o projektima koji se dijelom provode i financiraju iz vlastitih (proračunskih) sredstava koja se doznačavaju na račun UNDP-a koji provodi projekt, odnosno da sredstva koja Županija Sarajevo prebacuje na račun UNDP-a nisu sredstva dobivena na osnovu međunarodnog ugovora, smatramo da Županija Sarajevo nema pravo povrata PDV-a za proračunske isplate UNDP BiH po osnovu zajedničke realizacije projekata.“

Na naš upit je li u ovom konkretnom slučaju UNDP BiH izvršio pravo povrata PDV za konkretne projekte realizirane proračunskim sredstvima Županije Sarajevo iz Uprave za neizravno oporezivanje, istaknuli su da ne mogu dostaviti ove informacije s obzirom na njihovu povjerljivost koja je propisana Zakonom.

Kad uplata PDV-a nije javni interes

Edin Forto, jedan od premijera Županije Sarajevo u ovom vremenskom periodu, u razgovoru za portal Tačno.net ističe da je teza o kanaliziranju nabavki preko UNDP-a pogrešna s obzirom na podatak da godišnji proračun ove jedinice lokalne samouprave iznosi cca. milijardu KM.

“Potrebno je uzeti u obzir i izvanredne okolnosti koje su nastale rezultatom pandemije koronavirusa tijekom koje su svi nivoi vlasti u BiH interventne nabavke vršili putem UNDP-a, pa je tako i navedeni iznos za Županiju Sarajevo znatno uvećan u odnosu na uobičajenu praksu. Vlada Federacije je tako kroz samo jedan projekt nabavke opreme za suzbijanje pandemije 2020. godine UNDP-u prebacila preko 22.6 milijuna KM (12.6 milijun USD). Simptomatično je da samo Vlada Županije Sarajevo kontinuirano dobiva upite o svojoj suradnji s UNDP-om.“

Što se tiče konkretno “izbjegavanja” implementacije Zakona o javnim nabavkama, prema mišljenju Edina Forte sustav nabavki UNDP-a prepoznat je od međunarodnih financijskih institucija poput Svjetske banke te donatora poput EU, pa je kao takav iznimno efikasan i transparentan, što pokazuju brojni projekti koje je UNDP realizirao s međunarodnim partnerima.

Forto ne negira podatak da prilikom realizacije ovih projekata nije plaćen PDV, ali ovu činjenicu opravdava javnim interesom.

“S obzirom na to da je novac koji nije uplaćen na ime PDV-a iskorišten za nabavku veće količine roba odnosno usluga od javnog značaja, sredstva su implementirana u skladu s javnim interesom. Također, UNDP je kroz zajedničke projekte osigurao sufinanciranje koje je iznosom veće od iznosa neuplaćenog PDV-a te isporučio, u suradnji s više različitih vlada Kantona Sarajevo, rezultate, koji su u značajnoj mjeri unaprijedili kvalitetu života građana, posebno kroz pandemiju koronavirusa kada su brzom reakcijom partnera spašeni brojni životi.“

Podsjećamo na Kazneni zakon Bosne i Hercegovine član 210. stav 4:

“Tko počini kazneno djelo iz stava (1) ovog člana, a iznos obveze čije se plaćanje izbjegava prelazi 200.000 KM ili tko počini kazneno djelo iz stava (2) ovog člana, a iskazani iznos povrata ili kredita po osnovu indirektnih poreza prelazi iznos od 200.000 KM, kaznit će se kaznom zatvora od najmanje tri godine.“

Sadili smo maline prije Fikreta

Pandemija koronavirusa kao i odgovor različitih razina vlasti na suzbijanje ove bolesti kroz nabavku medicinske opreme ogolile su svu korupciju prisutnu u domenu javnih nabavki u Bosni i Hercegovini. U tadašnjem ambijentu svakodnevnih korupcijskih afera, koje će nekoliko godina kasnije rezultirati i zatvorskom kaznom nekadašnjem federalnom premijeru Fadilu Novaliću, ali i drugim akterima i UNDP, ima svoju ulogu.

Upravo zbog reputacijskog rizika, ali i interesa medija tadašnja vlast Županije Sarajevo predvođena premijerom Mariom Nenadićem kanalizirala je nabavke medicinske opreme preko UNDP-a BiH iz, kako je u tom trenutku priopćeno, “efikasnosti, transparentnosti i uštede”.

Međutim upravo je transparentnost nabavki UNDP-a bila i predmetom istraživanje portala Tačno.net objavljenog krajem 2020. godine.

Podsjećamo, UNDP BiH u tom trenutku nije objavljivao spisak dobavljača medicinske opreme niti isplaćene novčane iznose dobavljačima. Nakon našeg upita dostavljen nam je spisak dobitnika tendera koji je u roku od 24 sata povučen. Nakon toga na službenoj stranici ove organizacije objavljena je revidirana lista.

Tako je UNDP unosne tendere dodjeljivao kompanijama za koje su se već tad došle u žižu javnosti, poput tvrtke Panta Rei u vlasništvu Bariša Bejtovića sina SBB-ovog kadra Bilsene Šahman ili tvrtke IDS Zdrava Sredina, koja se prema medijskim natpisima dovodi u vezu sa vrhom NiP stranke.

Kriteriji poput kliničkog ispitivanja lijekova, relevantnih dozvola nadležnih agencija za regulaciju tržišta lijekova i medicinske opreme, ali i same cijene nisu bili relevantan faktor za dodjelu unosnih ugovora plaćenih proračunskim sredstvima građana Županije Sarajevo.

Na koji način je UNDP BiH provodio nabavke u periodu pandemije koronavirusa za Tačno.net objasnio je zaposlenik ove organizacije, čiji identitet nije otkriven zbog mogućih reperkusija.

“Postoji direktna komunikacija s dobavljačima i direktno se kupovalo od njih ili su njihove specifikacije opreme navedene u tenderima. Određene stvari su se kupovale po mnogo većim cijenama od tržišnih. Imate tendere koji su bili otvoreni samo dva sata kako bi prošao dobavljač koji je bio pripremljen da reagira tako brzo jer je njegova specifikacija bila u tenderu. Ali ono što je zabrinjavajuće je da na svaki pokušaj ukazivanja na ove probleme nitko nije reagirao.“

Danas, s vremenskom distancom od četiri godine, nitko nije reagirao.

Vezani članci