UNATOČ SUDSKOM SPORU Vjetroelektrana Ivovik dobila uporabnu dozvolu

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Kineska vjetroelektrana u BiH dobila uporabnu dozvolu unatoč sudskom sporu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveća vjetroelektrana u Bosni i Hercegovini, koju su na području Livna i Tomislavgrada izgradile kineske kompanije, ovih je dana dobila uporabnu dozvolu iako je jedan dio izgrađen na spornom zemljištu. Nekolicina vlasnika tog zemljišta vodi sudski spor za povrat svoje djedovine već više od dvije godine.

Riječ je o vjetroelektrani Ivovik, čija se izgradnja odvijala uz podršku vlasti Hercegbosanske županije i grada Livna. Kineski koncesionar dobio je sve potrebne dozvole za gradnju, uključujući i građevinsku dozvolu, unatoč neriješenim imovinsko-pravnim pitanjima. Koncesionar VE Ivovik d.o.o. Sarajevo započeo je gradnju sredinom 2022. godine, uključujući i privatne parcele bez dozvole vlasnika tih parcela.

Unatoč sudskom sporu, gradnja je završena ovog ljeta, a projekt uključuje 20 vjetroturbina ukupne snage 84 MW, koje bi trebale proizvoditi 259 milijuna kWh godišnje. Koncesija je ugovorena na 30 godina.

Vlasnici zemljišta su podnijeli tužbu protiv investitora i traže obustavu radova te povrat zemljišta u prvobitno stanje. No, usprkos njihovim pravnim postupcima, kineske kompanije Powerchina i Genertec uspješno su završile projekt.

Zanimljivo je da je zemljište privatnih vlasnika proglašeno državnim, jer su pozivi za dokazivanje vlasništva bili objavljeni samo na oglasnoj ploči grada Livna i lokalnim radijskim postajama, što mnogi vlasnici nisu vidjeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnik vlasnika zemljišta, Perica Babić, smatra da je izdavanje uporabne dozvole nezakonito te najavljuje pravne korake kako bi se zaštitila prava vlasnika zemljišta, piše Večernji list BiH.

Vezani članci