TSUCHINSHAN-ATLAS (A3) Iznad Čapljine viđen komet koji je zadnji put zabilježen prije 80.000 godina

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Večeras se nad Čapljinom, točnije nad područjem Trebižata, mogao vidjeti rijetko viđen prizor koji je zadivio mnoge promatrače neba – prolazak kometa Tsuchinshan-ATLAS (A3). Ovaj komet posljednji put je zabilježen u zemljinoj orbiti prije čak 80.000 godina, što ovaj događaj čini iznimno rijetkim i posebnim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što je dodatno, prema stranici Hercegovina Meteo, očaralo promatrače bio je jasno vidljiv rep komete, koji se proteže u suprotnom smjeru od Sunca. Rep kometa, uključujući i ovaj, nastaje kao rezultat sunčevog zračenja koje „gura” čestice s površine komete. Ovaj vizualno impresivan detalj čini prolazak komete Tsuchinshan-ATLAS posebnim astronomskim događajem.

Kao i kod većine kometa, rep Tsuchinshan-ATLAS (A3) sastoji se od dva glavna dijela: jonskog repa i repastog praha. Jonski rep čine čestice ionizirane interakcijom sa sunčevim vjetrom, dok se repast prah sastoji od sitnih čestica prašine koje kometa ispušta tijekom prolaska kroz svemir. Ovi složeni fizikalni procesi stvaraju spektakularan svjetlosni trag koji je vidljiv sa Zemlje.

Prizori poput ovog pružaju rijetku priliku za ljubitelje astronomije, ali i za sve one koji uživaju u čarima prirodnih pojava.

Pogled u nebo večeras otkrio je djelić svemirske prošlosti i podsjetio nas na čuda koja svemir nosi.

Vezani članci