TKO NAJVIŠE ZARAĐUJE U REGIJI Borjana Krišto s plaćom na razini hrvatskog premijera, pogledajte druge

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

U regiji, najveću mjesečnu plaću ima premijer Slovenije, a odmah iza njega je premijer Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je BiH siromašnija, plaća predsjedateljice Vijeća ministara BiH je na razini njezinog kolege iz Hrvatske. Plaća premijera Crne Gore je dvostruko manja nego njegova kolege iz Slovenije, dok više od njega zarađuje premijer Sjeverne Makedonije. Na dnu liste je premijer Srbije.

Prvi čovjek Vlade Slovenije, Robert Golob, najplaćeniji je premijer u regiji. Njegova mjesečna plaća iznosi oko 4.000 eura. Njegov kolega iz Hrvatske, Andrej Plenković, drugi je na listi s mjesečnom plaćom od oko 25.000 kuna ili približno 3.300 eura, prenosi Bankar.me.

Iako je očekivano da čelni ljudi ovih dviju država imaju najveće plaće, budući da su to zemlje s višim životnim standardom od ostalih bivših članica SFRJ, BiH ipak ne zaostaje po plaćama dužnosnika. Predsjedateljica Vijeća ministara BiH, Borjana Krišto, ima svega nekoliko stotina eura manju plaću od svog kolege Roberta Goloba, odnosno gotovo istu plaću kao premijer Hrvatske. Njezina mjesečna plaća iznosi 6.500 KM, što je oko 3.300 eura.

Mjesečna plaća premijera Sjeverne Makedonije Hristijana Mickoskog manja je za oko tisuću eura te iznosi oko 140.450 dinara, odnosno 2.300 eura. Plaća premijera Crne Gore, Milojka Spajića, iznosi oko 1.900 eura. Prema dostupnim podacima, u regiji najmanje zarađuje premijer Srbije, Miloš Vučićević, koji je na tu funkciju izabran krajem travnja.

On mjesečno zarađuje nešto više od 180.000 dinara, odnosno oko 1.500 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče nekretnina, ne postoje službeni podaci o imovini Roberta Goloba. Međutim, poznato je da je prije povratka u politiku ostvario uspješnu karijeru kao izvršni direktor u energetskom sektoru.

Za Andreja Plenkovića se zna da posjeduje stan u Zagrebu površine 191 kvadratni metar, koji se procjenjuje na oko 350.000 eura, te trećinu kuće vrijedne oko 67.000 eura. Također, Plenković ima štednju od 220.000 eura te državne obveznice u vrijednosti od 30.000 eura.

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH, Borjana Krišto, i njezin suprug posjeduju kuću u rodnom Livnu, čija se vrijednost procjenjuje na 400.000 KM, odnosno nešto više od 200.000 eura. Ona na računu ima 75.000 KM, što je nešto više od 35.000 eura. Još nema podataka o imovini premijera Sjeverne Makedonije, koji je na tu funkciju izabran krajem lipnja.

Prema podacima koje je dostavio Agenciji za sprječavanje korupcije, premijer Crne Gore, Milojko Spajić, nema nekretnina na svoje ime. Na računu ima 26.200 eura gotovine i oko 33.000 eura na dva tekuća računa. Posjeduje i 10 dionica u Goldman Sachsu, gdje je radio prije povratka u Crnu Goru 2020. godine, kada je postao ministar financija u Vladi Zdravka Krivokapića.

Spajić je, kako je naveo u imovinskom kartonu, uložio novac u kriptovalute, no nije naveo njihovu vrijednost. Najslabije plaćeni premijer u bivšoj SFRJ, Miloš Vučević, posjeduje četverosoban stan od 86 kvadratnih metara, dvosoban stan od 50 kvadrata te garažu od 15 kvadrata u glavnom gradu. Nema dostupnih podataka o vrijednosti njegove imovine.

Vezani članci