TEMATSKI DIJALOG Nacrt zakona o VSTV-u BiH je ključni korak prema europskim integracijama

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Kroz prizmu privremenog mišljenja Venecijanske komisije, danas je organiziran tematski dijalog o Nacrtu novog zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) s ciljem iniciranja konstruktivnih rasprava o Nacrtu zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nacrt novog zakona o VSTV-u BiH značajan je korak za unapređenje vladavine prava u zemlji. Ovaj zakon je ključan za napredak Bosne i Hercegovine prema ispunjavanju neophodnih zahtjeva za pristupanje Europskoj uniji, uključujući i usvajanje pregovaračkog okvira od strane Europskog vijeća," istaknuli su sudionici.

Vođeni privremenim mišljenjem Venecijanske komisije objavljenim 25. lipnja ove godine, na današnjem tematskom dijalogu podsjetili su da mišljenja Venecijanske komisije imaju značajnu ulogu u procesu pristupanja Bosne i Hercegovine EU, jer njihovo poštivanje ne samo da će unaprijediti pravni okvir koji regulira VSTV, već će Bosnu i Hercegovinu približiti ispunjavanju kriterija za pristupanje EU.

"Usvajanje novog zakona o VSTV-u je presudan korak za Bosnu i Hercegovinu. To je dio mape puta prema prvoj međuvladinoj konferenciji i suštinskoj fazi pristupnih pregovora s Europskom unijom. Stoga su u fokusu današnjeg tematskog dijaloga bile dvije glavne teme, obrađene kroz panele koji su sudionicima pružili priliku da razmjenjuju mišljenja i iskustva te daju prijedloge za poboljšanje postojećeg Nacrta," naglašeno je.

Prva tema, „Neovisnost VSTV-a BiH i pravosuđa“, bila je prilika za razmjenu mišljenja o financijskoj i funkcionalnoj neovisnosti te odgovornosti pravosuđa u cjelini. O toj temi govorili su Davor Bunoza, ministar pravde BiH, Frans van Dijk, profesor na sveučilištu u Utrechtu i predstavnik Sudskog vijeća Nizozemske i Europske mreže pravosudnih vijeća (ENCJ), Halil Lagumdžija, predsjednik VSTV-a BiH, Hans Petter Graver, profesor na sveučilištu u Oslu, Ivana Korajlić, izvršna direktorica Transparency International BiH, i Lise Chipault, sutkinja i šefica izaslanstva  Francuske pri GRECO-u.

Druga tema, „Restrukturiranje VSTV-a BiH“, stavila je poseban naglasak na izbor i sastav članova Vijeća te nužnost adekvatnog reguliranja prijelaznih odredbi. O toj su temi razgovarali Hajro Pošković, zamjenik direktora Tajništva VSTV-a BiH, Hans Petter Graver, profesor na sveučilištu u Oslu, Jens Woelk, profesor na sveučilištu u Trentu, Leila Bičakčić, direktorica Centra za istraživačko novinarstvo, Željka Fabić, članica VSTV-a BiH, i Željko Bogut, tajnik Ministarstva pravde BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tematski dijalog organizirali su projekti "Jačanje kapaciteta pravosuđa", koji djeluje pri Tajništvu VSTV-a BiH, i EU4Justice, kao projekti posvećeni unapređenju bh. pravosuđa u skladu s europskim standardima i zahtjevima.