SVA OBEĆANJA NA JEDNOM MJESTU Donosimo programe stranaka i koalicija koje žele vlast u Mostaru

N. Bačić/Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Sve su političke stranke koje sudjeluju na mostarskim lokalnim izborima objavile svoje političke programe, platforme i obećanja biračima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina birača i bez čitanja programa unaprijed zna kome će dati svoj glas, no postoji i jedan dio birača kojima je upravo ono što stranke obećavaju kroz svoje programe bitan element prilikom formiranja stavova i odabira stranke ili kandidata kojeg će zaokružiti.

U svibnju smo među čitateljima našeg portala proveli anketu sa dva pitanja:

  1. 1. Je li vam bitno kakav je program političke stranke za koju glasate?
    2. Koliko ste upoznati s programima svih političkih stranaka u BiH?
  2.  

Na prvo pitanje oko 70 posto čitatelja odgovorilo je sa DA, dok je na drugo 43 posto odgovorilo sa NIKAKO, 38 posto odgovorilo je TRUDIM SE PRATITI, a 18 posto tvrdi kako ODLIČNO poznaje programe političkih stranaka.

Portal Hercegovina.info kroz svoj projekt praćenja lokalnih izbora odlučio je olakšati svojim čitateljima pronalazak pojedinačnih programa za svaku političku stranku koja participira na mstarskim izborima, te ih donosimo uz kratak sažetak sve na jednom mjestu.
Uz to, ova analiza poslužit će biračima i za četiri godine pred sljedeće lokalne izbore, kako bi lakše mogli pratiti koliko je od obećanog zapravo i postignuto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što je u programu svake stranke isto su dvije stvari: Ulaganja u infrastrukturu i digitalizaciju.

Programe predstavljamo redoslijedom od subjekta s najviše vijećnika u trenutnom mandatu Gradskog vijeća.

HDZ BiH- Razvojan, siguran, moderan (5+5)

HDZ BiH se kroz svoj program zalaže za nastavak ulaganja u modernizaciju infrastrukture, uključujući izgradnju novih prometnih rješenja, poboljšanje vodovodne i kanalizacijske mreže te rješavanje problema deponije Uborak.

Cilj im je privlačenje stranih investicija i razvoj industrijskih zona kako bi se stvorila nova radna mjesta i poboljšala ekonomska situacija u gradu.
HDZ BiH planira proširiti kapacitete Zračne luke Mostar i povećati broj destinacija, čime bi se ojačala povezanost Mostara sa svijetom.
Podržava očuvanje hrvatskog kulturnog identiteta kroz ulaganje u kulturne institucije, kao i kroz razvoj obrazovnog sustava koji promovira hrvatsku baštinu.

Planiraju razviti turizam kao ključnu gospodarsku granu, kroz promociju kulturne baštine i razvoj turističke infrastrukture.

U planu je digitalizacija javne uprave kako bi građani mogli lakše pristupiti administrativnim uslugama i dokumentima, čime bi se smanjila birokracija.
HDZ BiH se zalaže za unaprjeđenje zdravstvenih usluga, uključujući modernizaciju domova zdravlja i poboljšanje uvjeta za pacijente.

Stranka planira ulaganje u sportsku infrastrukturu te podršku mladima kroz sportske programe i projekte koji bi im osigurali bolji život u Mostaru.
Program predviđa potporu za socijalno ugrožene skupine, s naglaskom na stambeno zbrinjavanje i pomoć obiteljima s niskim primanjima.

HDZ BiH predlaže mjere za unapređenje ekoloških standarda, uključujući reciklažu i ekološko zbrinjavanje otpada, kako bi Mostar postao održiviji grad.

Njihov fokus na proširenje Zračne luke Mostar i povećanje broja destinacija cilja na ekonomski rast kroz jačanje turističke infrastrukture i bolje povezivanje grada s ostatkom svijeta. Ovaj projekt bi mogao značajno poboljšati turističku i poslovnu klimu u Mostaru.

 S druge strane, njihov plan za proširenje Zračne luke Mostar može biti preambiciozan s obzirom na ograničene resurse i potrebu za velikim investicijama, kao i dosadašnje probleme sa slabo korištenom zračnom lukom. To bi moglo ostati neispunjeno ukoliko ne dobiju dovoljno investicija i podršku iz viših razina vlasti.

Kompletan program HDZ BiH pročitajte OVDJE.

Koalicija za Mostar-Mostar za sve

Njihov plan uključuje uvođenje e-uprave kako bi građani mogli lakše pristupiti uslugama i smanjili birokratske prepreke, uz transparentno praćenje rada gradske uprave.

Posebno se zalažu za projekte poput izgradnje Centra Mevlana, za koji tvrde kako će biti kulturno i obrazovno središte te simbol multietničkog Mostara. Planiraju pojačati socijalnu politiku kroz programe za socijalno ugrožene skupine, s naglaskom na obitelji s niskim primanjima, djecu i starije osobe, dok je jedna od originalnih ideja uvođenje socijalnih stanova za najugroženije slojeve društva.

Obećavaju rješavanje infrastrukturnih problema, uključujući modernizaciju prometne mreže i komunalne infrastrukture, s posebnim fokusom na održivi razvoj.

Zalažu se za reformu obrazovnog sustava koja bi osigurala pristup kvalitetnom obrazovanju za sve, te za razvoj kulturnih programa koji odražavaju multietnički karakter Mostara.

Također planiraju poticati razvoj lokalnog poduzetništva i privlačiti strane investicije kako bi se povećao broj radnih mjesta i unaprijedila ekonomska stabilnost grada. Koalicija želi jačati turistički potencijal Mostara kroz očuvanje kulturne baštine i razvoj infrastrukture za privlačenje turista.

Fokusiraju se na podršku mladima kroz ulaganja u obrazovanje, zapošljavanje i sportsku infrastrukturu kako bi se smanjio odlazak mladih iz grada. Planiraju provesti ekološke projekte poput unapređenja sustava reciklaže i sanacije deponija kako bi poboljšali kvalitetu života i očuvali okoliš.

Koalicija za Mostar obećava ulaganje u zdravstveni sektor, uključujući modernizaciju domova zdravlja i povećanje dostupnosti zdravstvenih usluga za sve građane.

Zanimljiva je ideja i uvođenje digitalne kartice za korisnike u cilju objedinjavanja svih vrsta komunalnih usluga i osiguranja određenih pogodnosti kao što je javni prijevoz ili parking.

Plan za uvođenje "kartice za socijalne potrebe" zvuči privlačno, ali provedba takvog programa može biti vrlo zahtjevna. Potrebni su značajni financijski resursi i administrativna koordinacija kako bi se osiguralo da se kartice koriste na pravi način, što može postati teško izvodljivo u praksi zbog potencijalnih problema s implementacijom i korupcijom.

Kompletan program Koalicije za Mostar 2024. pročitajte ispod:

Platforma Koalicija za Mostar 2024 by Uredništvo hercegovina info on Scribd

 

Koalicija Trojka-Grad koji spaja

Koalicija "Trojka" ima program koji se temelji na šest ključnih faktora razvoja grada Mostara: talent, tradicija, tolerancija, tehnologija, turizam i transparentnost.

Njihov cilj je stvoriti ambijent u kojem će ljudi željeti ostati, raditi i razvijati svoje talente, uz očuvanje kulturne i tradicijske baštine Mostara.

Koalicija se zalaže za apsolutnu transparentnost u radu javne uprave, javnim nabavkama i trošenju javnog novca, s nultom tolerancijom prema korupciji. Digitalizacija i efikasnije upravljanje administracijom su ključne mjere za poboljšanje usluga građanima, uz smanjenje birokratskih prepreka.

U oblasti ekonomije, podržavaju razvoj malih poduzeća i start-up firmi, dok su njihovi infrastrukturni projekti fokusirani na modernizaciju prometne mreže, proširenje vodovodne i kanalizacijske mreže te uvođenje više sadržaja za osobe s invaliditetom.

Program također uključuje obnovu fasada, uklanjanje ruševina i sprječavanje divlje gradnje. Koalicija naglašava važnost socijalne inkluzije i jednakog tretmana svih građana bez obzira na etničku ili vjersku pripadnost, uz fokus na zaštitu ljudskih prava. Posebnu pažnju pridaju obrazovanju, uključujući stipendiranje učenika i studenata te modernizaciju školskih resursa, kao i podršku sportu i rekreaciji, kroz ulaganja u sportsku infrastrukturu i programe za mlade.

Trojka se zalaže za mnoge pozitivne promjene, ali njihov plan za potpunu digitalizaciju i transparentnost javne uprave može naići na poteškoće. Iako digitalizacija i transparentnost zvuče izvrsno u teoriji, u praksi često postoje značajne birokratske i tehničke prepreke. Implementacija takvih sustava može biti složena i dugotrajna, zahtijevajući veliki broj resursa, edukaciju službenika i nadzor kako bi se izbjegle korupcijske manipulacije, što može dovesti do zastoja ili nepotpunog ispunjenja ovog obećanja.

Također, nulta tolerancija prema korupciji, iako atraktivna kao politički slogan, može se pokazati izazovnom u gradu s duboko ukorijenjenim interesnim skupinama.

Njihov kompletan program nalazi se OVDJE.

HRS-Uz čovjeka

HRS se zalaže za transparentnu i odgovornu upravu, uključujući reorganizaciju Gradske uprave i uvođenje javnog objavljivanja podataka o poslovnim prostorima i izdanim dozvolama. Poseban fokus stavljaju na prostorno planiranje i prometnu povezanost, gdje obećavaju reviziju urbanističkih planova, besplatan gradski prijevoz za umirovljenike te otvaranje javnih prostora dostupnih svima.

U području gospodarskog razvoja, HRS planira ukinuti parafiskalne namete za poslovne subjekte i poticati projekte financirane EU fondovima kako bi se privukle investicije. Komunalne djelatnosti su također visoko na listi prioriteta, s planovima za ukidanje kvadratnih parkinga i rješavanje ilegalnih deponija.

Što se tiče tehnološkog razvoja, HRS planira digitalizaciju javnih usluga i razvoj FTTH mreže za brži internet, s dodatnim subvencijama za digitalne nomade.

U oblasti obrazovanja, fokusiraju se na izgradnju novih dječjih vrtića, besplatne udžbenike te poboljšanje osnovnoškolskog obrazovanja. Poseban naglasak stavljen je na sport i sportsku infrastrukturu, s planovima za dovršetak stadiona HŠK Zrinjski, izgradnju mini rekreacijskih zona i poticanje sporta za osobe s invaliditetom. HRS se pozicionira kao stranka koja ima "ljude koji znaju kako" i fokusira se na pružanje konkretnih rješenja za razvoj Mostara.

Zanimljiv je njihov prijedlog povrata vlasništva nad DTK infrastrukturom u javne ruke i izgradnja FTTH mreže za brzi internet, s ciljem digitalizacije gradske uprave i stvaranja modernog tehnološkog okruženja za građane i poduzetnike.

Koalicija Grade moj - 'Grade moj'

Koalicija "Grade moj" temelji svoj program na očuvanju Mostara kao jedinstvene, multietničke i nedjeljive jedinice lokalne samouprave, s ciljem jačanja administrativnog, gospodarskog i kulturnog središta Hercegovine.

U programu se zalažu za 'građanski' princip življenja uz punu ravnopravnost svih naroda i građana Mostara, bez obzira na etničku pripadnost.

Borba protiv korupcije, nepotizma i klijentelizma je jedan od ključnih ciljeva, s naglaskom na vraćanje javnih interesa u fokus.

Ekološka odgovornost i povećanje kvalitete života za sadašnje i buduće generacije također su prioriteti. Koalicija se nominalno protivi principu etničkog dualizma u Mostaru i zalaže se za otvorene, transparentne demokratske procese uz sudjelovanje građana u donošenju odluka. Zalažu se za rodnu ravnopravnost i borbu protiv nasilja nad ženama, kao i prevenciju govora mržnje i diskriminacije.

Koalicija teži izgradnji budućnosti Mostara kao modernog, evropskog grada bez podjela, sa snažnom vladavinom prava i civilizacijskim vrijednostima. Njihov cilj je osigurati demokratski, siguran grad s otvorenom upravom, promovirajući interese Mostara iznad bilo kakvih stranačkih interesa.

Njihova programska načela nismo uspjeli pronaći na webu, no Platformu o zajedničkom političkom djelovanju donosimo ovdje:

Koalicija Grade moj by Uredništvo hercegovina info on Scribd

Boška Ćavar- neovisna kandidatkinja

Boška Ćavar, neovisna kandidatkinja za Gradsko vijeće Mostara, ističe se svojim specifičnim fokusom na transparentnost i borbu protiv korupcije, posebno kada je riječ o vlasništvu nad solarnim panelima i drugim resursima u Mostaru. Jedna od ključnih stavki njezinog programa je uspostava Registra vlasnika solarnih panela, kako bi se otkrilo tko stvarno stoji iza tih projekata – jesu li to političari ili gradski dužnosnici.

Također, kritizirala je postupke gradske vlasti oko bespravne gradnje i upravljanja zemljištem, osobito u slučaju kada su građani izgubili svoja dvorišta zbog nepravednih odluka​.

Ćavar se zalaže za rješavanje problema nezaposlenosti, posebno među ženama, koji čine preko 55 posto nezaposlenih u Mostaru, i zagovara bolju poslovnu klimu koja bi potaknula samozapošljavanje i gospodarski razvoj grada. Njena vizija Mostara je grad bez podjela, u kojem svi građani, bez obzira na etničku pripadnost, imaju jednaka prava​.Također je glasna kritičarka trenutne gradske uprave i vjeruje da su potrebne dublje promjene kako bi Mostar postao uspješan i održiv grad.

Nažalost kod ostalih neovisnih kandidata nismo uspjeli pronaći programe koji bi građane potakli da glasaju za njih.

HDZ 1990 - 'Srcem za Mostar'

HDZ 1990 se zalaže za očuvanje jedinstva i multietničkog karaktera Mostara, ističući važnost grada kao strateškog središta Hercegovine.

Njihov program uključuje reformu i reorganizaciju Gradske uprave, uz jačanje transparentnosti zapošljavanja i jednakih mogućnosti za sve građane. Planiraju modernizirati komunalne i prometne infrastrukturne projekte, posebno fokusirajući se na rješavanje problema vodovoda, kanalizacije i deponija. Stranka također predlaže mjere za poboljšanje zdravstvenih usluga, uključujući povratak specijalista pedijatara i proširenje programa cijepljenja.

U obrazovanju, HDZ 1990 želi osigurati jednakost i kvalitetno školovanje kroz reforme i modernizaciju nastavnih planova, kao i poticanje zapošljavanja mladih. U području socijalne politike, predlažu izgradnju novih vrtića, otvaranje narodnih kuhinja i pomoć socijalno ugroženim skupinama. Također se zalažu za razvoj sporta i kulturnih aktivnosti, uključujući ulaganja u sportsku infrastrukturu.

Potiču jačanje gospodarstva kroz poticanje poduzetništva, transparentne javne nabave i poboljšanje poslovnog okruženja. Na kraju, HDZ 1990 naglašava važnost zaštite okoliša, posebice kroz projekte energetske efikasnosti i upravljanja otpadom.

Za HDZ 1990, iako njihov program nudi niz mjera usmjerenih na poboljšanje Mostara, jedan od izazovnijih ciljeva je revizija gradske imovine i sprječavanje bespravne gradnje. Ovaj proces može biti izuzetno dugotrajan i kompliciran zbog pravnih prepreka i otpora različitih interesnih skupina, uključujući one s političkim utjecajem. Sprječavanje ilegalne gradnje i legalizacija postojećih objekata može naići na značajne političke, administrativne i pravne prepreke, posebno u gradu s duboko ukorijenjenim strukturama moći i interesa. Dodatno, upravljanje imovinom grada često uključuje sukob interesa i borbu s korupcijom, što može otežati postizanje transparentnosti i pravičnih rješenja.

Stranke u programe uvijek stavljaju obećanja koja mogu i koja ne mogu ispuniti, uvijek računajući da ih vrlo mali postotak medija i analitičara prati i kvantificira. Ovoj analizi vratit ćemo se pred izbore koji nas čekaju u 2028. godini, te ćemo kroz jasne matematičke modele prikazati kakav je bio učinak onih koje Mostar izabere kao izvršnu i zakonodavnu vlast za mandatno razdoblje 2024.- 2028.

Na kraju Vas pitamo da nakon čitanja svih programa odgovorite na anketu:

Tko nudi najbolji program za Mostar?

Vezani članci