SUNOVRAT RUDNIKA BOKSITA U ŠIROKOM BRIJEGU Gubitak preko dva milijuna maraka, većina poslova u poduzeću netransparentna

Z. Kolobara/Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) objavio je izvješće neovisnog revizora o financijskom poslovanju Rudnika boksita d.o.o. Široki Brijeg za 2023. godinu. U izvješću je istaknuto niz nepravilnosti i problema, a dano je negativno mišljenje o financijskim izvješćima društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Negativno mišljenje revizora

Financijska revizija Rudnika boksita d.o.o. Široki Brijeg obuhvatila je bilancu stanja, račun dobiti i gubitka, izvješće o gotovinskim tijekovima te izvješće o promjenama na kapitalu za 2023. godinu. Prema nalazima revizije, utvrđene su brojne nepravilnosti koje su dovele do negativnog mišljenja.

Jedna od ključnih zamjerki odnosi se na neprovođenje rezerviranja za obnovu zemljišta korištenog za eksploataciju rude, što je obavezno prema Zakonu o rudarstvu. Također, nisu evidentirane obveze prema koncesijskim naknadama, što je rezultiralo podcijenjenim obvezama i rashodima, a precijenjenim financijskim rezultatima.

Rudnik nije izvršio ocjenu postojanja indikatora umanjenja vrijednosti imovine, niti procjenu nadoknadive vrijednosti, što može značiti da je imovina precijenjena. Ova nepravilnost potencijalno dovodi do lažno prikazanog gubitka za 2023. godinu.

Društvo nije uspostavilo materijalno knjigovodstvo zaliha, što je otežalo potvrdu njihove stvarne vrijednosti. Posebno su problematične zalihe gotovih proizvoda jer se ne provodi obračun proizvodnje prema relevantnim propisima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sumnja u kontinuitet poslovanja

Revizori su također izrazili sumnju u sposobnost društva da nastavi poslovati zbog velikih financijskih gubitaka. Akumulirani gubitak na kraju 2023. godine iznosio je 2,29 milijuna KM, što premašuje temeljni kapital za 881.279 KM, a društvo se suočava s ozbiljnom nelikvidnošću.

Društvo nije rezerviralo sredstva za sudske sporove u iznosu od 621.966 KM, što također nije sukladno relevantnim propisima.

Istaknuti problemi

Revizija je dodatno skrenula pažnju na problem nedostatka dokumentacije o vlasništvu nad imovinom, konkretno za građevinski objekt vrijednosti 1,5 milijuna KM. Društvo nije uspostavilo kontrolu potrošnje goriva niti pravilno evidentiranje radnog vremena zaposlenika.

Mišljenje s rezervom

Pored negativnog mišljenja, revizori su dali i mišljenje s rezervom za određene aspekte poslovanja. To se prvenstveno odnosi na obračun plaća i naknada, upravljanje rizicima, te neizmirivanje obveza prema dobavljačima i za poreze i doprinose. Također, nisu dostavljeni dokazi o provođenju godišnjeg popisa imovine i obveza.

Jedan od ključnih problema je i nepravilno vođenje postupaka javnih nabava. Nabava goriva i drugih resursa vrijednosti 440.388 KM izvršena je bez potrebnih ugovora i sukladnosti s procedurama javnih nabava.

Izvješće o reviziji financijskog poslovanja Rudnika boksita d.o.o. Široki Brijeg za 2023. godinu ukazuje na ozbiljne financijske i poslovne nepravilnosti. Društvo se suočava s velikim financijskim gubicima, nelikvidnošću, te nepoštivanjem zakonskih propisa, što dovodi u pitanje njegovu sposobnost nastavka poslovanja u budućnosti.

Vezani članci