SPREMNO OKO 60 PSIHOLOGA Stanovništvu Jablanice bit će potrebna pomoć

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Nakon razornih poplava koje su prouzrokovale ljudske žrtve i veliku materijalnu štetu, stanovništvu zahvaćenih područja, poput Jablanice, osim humanitarne pomoći, potrebno je pružiti i adekvatnu psihološku podršku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema riječima stručnjaka, kada prestane javna solidarnost i dijeljenje boli, mnogi pogođeni osjećaju usamljenost i nesigurnost, a izostanak stručne pomoći može dovesti do razvoja posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP), prenosi RTVHB.

Društvu psihologa Federacije BiH javilo se oko 60 psihologa koji su spremni pomoći, te se trenutno izrađuje plan podrške za razdoblje od tri do šest mjeseci. Psihološka pomoć se, uz pogođene poplavom, pruža i pomagačima na terenu, kao što su pripadnici GSS-a i Civilne zaštite.

„Kada izađemo iz stanja šoka, počinjemo uviđati razmjere gubitaka, što lako pokreće osjećaje nesigurnosti, depresije, straha i tjeskobe", ističe psiholog dr. sc. Remzija Šetić. Neuropsihijatrica dr. sc. Lamija Duranović naglašava kako je važno da pogođeni prorade svoje emocije i na psihološki prihvatljiv način prihvate gubitke. Posebno osjetljive skupine su djeca, trudnice, invalidi i starije osobe, koji će trebati dodatnu pažnju i podršku.

Ako se ne intervenira na vrijeme, akutno stresno stanje može prerasti u PTSP, koji se može pojaviti mjesecima, pa čak i godinama nakon traumatskog događaja.

 

Vezani članci