SOLARA SVE VIŠE, STRUJE SVE MANJE Što je uzrok drastičnog pada izvoza struje iz BiH?

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Prvi kvartal ove godine obilježen je značajnim padom izvoza električne energije iz BiH. Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, izvoz struje u razdoblju siječanj – travanj  2024. manji je za 281,58 milijuna  KM u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fahrudin Tanović, izvršni direktor za proizvodnju „Elektroprivrede BiH“, kaže za Avaz da je proizvodnja iz hidroelektrana bila znatno manja nego u istom razdoblju prošle godine, jer nije bilo snijega, pa su prirodni dotoci dosta smanjeni.

"Proizvodnja iz termoelektrana je bila veća nego prošle godine, ali to nije mogla nadomjestiti. Treći razlog je bio što je cijena na tržištu u nekim razdobljima bila manja nego što je naša proizvodna cijena, pa se nije isplatilo prodavati po nižoj cijeni", kaže Tanović za “Avaz”.

Vrijednost izvoza električne energije u 2022. i 2023. godini bio je veći od milijardu maraka, ali u „Elektroprivredi BiH“ ne očekuju da će cijene struje kakve su bile nakon početka ruske agresije na Ukrajinu ponovo biti dostignute.

Trenutno cijene na burzama variraju, ovise i od doba dana, pa su sve dugoročnije procjene nemoguće.

"Sada, kada solari rade i cijene znatno padaju, u razdoblju od 11 do 17 sati pokušavamo malo i kupovati da bismo sačuvali količine uglja i vode, a kad cijene porastu od 20 ili 21 sat, onda to prodajemo", ističe Tanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Burza električne energije

Razlog leži u činjenici da je BiH jedina država u Europi koja nema burzu električne energije. Osnivanje burze je obaveza stara 18 godina, preduvjet za integraciju u jedinstveno europsko tržište.

"Željeli bismo da burza bude formirana na razinidržave, ali to vrlo teško politički ide. Bez toga se ne možemo direktno pojaviti na burzi, već moramo ići preko posrednika", naglašava Tanović.

Jedan blok u TE “Tuzla“ već je zatvoren, a do 2027. godine trebaju biti zatvorena još dva, čija je proizvodnja, zato što nije ulagano u njih, drastično manja.

Vezani članci