SLUČAJ IZ FOJNICE Kandidat preminuo uoči izbora, njegovo ime ostaje na listi

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Tužna vijest o iznenadnoj smrti Emira Sulejmanovića, kandidata 'Trojke' za načelnika Fojnice, otvorila je i pitanje o tome što će poduzeti Središnje izborno povjerenstvo BiH u ovom slučaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sada se SIP BiH nije oglašavao o ovom slučaju, a kako Raport saznaje neslužbeno u Komisiji, Izborni zakon BiH ne definira postupanja u ovakvim slučajevima, pa će svim općinskim i izbornim komisijama u BiH, uključujući i onu u Fojnici, biti odaslana obavijest o tome da u slučaju smrti bilo kojeg kandidata na izborima o tome obavijeste birače isticanjem takve obavijesti na biračkim mjestima.

To znači da ime preminulog Sulejmanovića ostaje na biračkim listićima koji su već otiskani, ali će izborna administracija u Fojnici obavijestiti birače da je kandidat preminuo.

Sličan slučaj u Travniku

Slična situacija se već dogodila u Travniku na izborima 2020. godine kada je na izborni dan preminuo tadašnji kandidat Mirsad Peco.

Pretpostavlja se da svi birači toga dana nisu bili upoznati s viješću o njegovoj smrti, pa je Peco dobio najveći broj glasova.

U tom slučaju SIP BiH je morao prvo utvrditi i objaviti rezultate izbora, pa tek onda organizirati prijevremene izbore u Travniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na tu odluku SIP-a tada se Sudu BiH žalio HDZ BiH koji je htio da SIP za načelnika Travnika imenuje sljedećeg kandidata s najvećim brojem osvojenih glasova, što bi išlo u prilog HDZ-u BIH, ali je Apelacijsko vijeće Suda BiH žalbu HDZ-a odbilo.

Nema mogućnosti kandidiranja novog kandidata

Činjenica da Izborni zakon BiH ne definira postupanja u situacijama ako neki od kandidata premine uoči izbora i nakon već otiskanih glasačkih listića, govori o tome da stranka čiji je kandidat preminuo nema mogućnost kandidiranja novog kandidata, a na općinskim i gradskim izbornim komisijama je da obavijeste građane o smrti kandidata.

Za razliku od situacije kada uoči ili na dan izbora premine neki od kandidata za načelnika ili gradonačelnika i kad nema mogućnosti da se na mjesto tog kandidata imenuje sljedeći po broju osvojenih glasova, takva mogućnost postoji za kandidate za gradska ili općinska vijeća ili skupštine.

No, nadati se da takvih slučajeva više neće biti.

Vezani članci