SLUČAJ GLUMCA UZBURKAO JAVNOST Stupio na snagu zakon o registru pedofila u FBiH, slijedi provjera pri zapošljavanju

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Zakon o registru osoba pravomoćno osuđenih za kaznena djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima u Federaciji BiH ovaj je tjedan stupio na snagu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U isto vrijeme, Raport je objavio šokantnu priču prema kojoj je poznati glumac Moamer Kasumović osuđen za kazneno djelo bludnih radnji, pri čemu je žrtva imala 14 godina. Otkupio je jednogodišnju kaznu za 36.500 KM i otišao u rodno Bijelo Polje u Crnoj Gori.

Postavlja se pitanje bi li se ovaj slučaj mogao spriječiti da je Federacija BiH ranije imala registar.

"Što se tiče kolokvijalno nazvanog registra pedofila u Federaciji Bosne i Hercegovine, ovaj tjedan je u Službenom listu objavljen Pravilnik o uspostavi i vođenju registra pedofila, tako da možemo reći da je i službeno taj zakon, zajedno s Pravilnikom, stupio na snagu. Nakon pet godina u parlamentarnoj proceduri, Federacija je napokon dobila i provodit će registar tih počinitelja," izjavila je Lana Prlić, zastupnica SDP-a u Parlamentu FBiH, koja je zajedno s kolegom Anerom Žuljevićem inicijator ovog zakona, za Raport.

Objašnjava da uspostava registra ide kroz Ministarstvo unutarnjih poslova, kao što je Pravilnik i odredio.

"Pravilnik je potpisao ministar i objavljen je u Službenom glasniku. Registar će se voditi u koordinaciji s Ministarstvom pravde i kantonalnim ministarstvima unutarnjih poslova, a MUP će unositi podatke o počiniteljima u elektroničku bazu i kartoteku. Sud će omogućiti uvid u podatke o osobama osuđenim za ta kaznena djela, a pristup registru imat će MUP i tužiteljstvo. Registar će biti tajan i trajan," objasnila je Prlić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je rekla, pristup registru bit će ograničen, ali svaka ustanova koja izravno ili neizravno radi s djecom i mladima morat će, prema zakonu, prilikom zapošljavanja provjeriti je li neka osoba u registru.

"To će se provoditi tako da ustanova uputi zahtjev MUP-u, tužiteljstvu ili sudu, a to mogu učiniti i druge institucije ako postoji opravdan razlog za traženje tih podataka," rekla je Prlić.

Kad je riječ o konkretnom slučaju bludnih radnji, počinitelj je otkupio kaznu.

"Nažalost, prema važećem Kaznenom zakonu, postoji mogućnost novčanog otkupa kazne za određena kaznena djela, kao što je bio slučaj sada," istaknula je sugovornica Raporta.

Potvrdila je i da postoji nada da će izmjene i dopune Kaznenog zakona donijeti promjene i u ovom segmentu.