FOTO  Skupina građana Mostara traži uklanjanje 4G opreme sa jedne od najpoznatijih džamija u Starom gradu

P. Marić/Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Skupina građana Mostara nezadovoljna je odlukom Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, Muftijstva Mostar, da se na munaru džamije Tabačice koja se nalazi u srcu Starog grada u Mostaru, u zoni pod zaštitom UNESCO-a postavi odašiljač za 4G signal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokrenuta je i peticija kojom od nadležnih traže uklanjanje ove bazne stanice sa munare jedne od najposjećenijih džamija na području Mostara.

Džamija je sagrađena na prijelazu iz 16. u 17. stoljeće po želji Hadži-Kurta, predstavnika jedne od najstarijih mostarskih obitelji. Nalazi se na desnoj obali Neretve, stotinjak metara od Starog Mosta, pored Tabhane, kvarta u kojem se štavila, obrađivala i prodavala koža.

Ova džamija dobila je ime po njenim korisnicima tabacima tj. kožarima. Uz Tabačicu džamiju nalazi se niz malih dućana pa je zbog svog položaja jedna od najposjećenijih džamija u Mostaru.

U tekstu peticije koju su pokrenuli aktivisti iz Mostara navodi se:

"Obraćamo vam se kao zabrinuti građani, vlasnici različitih biznisa, radnici u turizmu i ugostiteljstvu, te članovi džemmata, sa zahtjevom da se ukloni 4G odašiljač sa munare džamije Tabačice koja se nalazi u srcu Starog grada u Mostaru, u zoni pod zaštitom UNESCO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, Muftijstva Mostar, da se postavi ovaj odašiljač na munaru, predstavlja ozbiljan problem za nas i za očuvanje kulturnog naslijeđa. Smatramo da je ovaj potez neprimjeren i da narušava urbanistički izgled Starog grada, kao i da skrnavi UNESCO-ov spomenik i džamiju koja je stara više od tri stoljeća.
Zbog toga tražimo hitno uklanjanje repetitora sa munare i nalaženje alternativnog izvora prihoda za džamiju.

Kao prijedlog, predlažemo postavljanje samouslužnog frižidera sa vodom i sokovima za posjetitelje džamije. Ova mjera bi omogućila očuvanje kulturno-historijskog značaja džamije i istovremeno pružila dodatne benefite posjetiteljima", navodi se u tekstu peticije koju je zasad potpisalo 30ak osoba.

Ukoliko i vi smatrate da ovoj vrsti opreme nije mjesto na vjerskim objektima, peticiju za uklanjanje možete potpisati OVDJE.

Vezani članci