ŠIPOVO Zarobljeni grad ili bajka na pet rijeka

Impulsportal.net
Vidi originalni članak

Bajka na pet rijeka sinonim je za Šipovo, a prvi čovjek ove općine ostat će upamćen po izjavi od prije dvije godine kada je rekao: „Tih pet rijeka teče bez veze i nitko od njih koristi nema“, aludirajući na male hidroelektrane o kojima se tada razgovaralo, a koje bi bile dio „Elektroprivrede RS“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krajem kolovoza ove godine, mještani i aktivisti u Šipovu potpisivali su peticiju kako bi zaustavili gradnju male hidroelektrane na Plivi, koja je u privatnom vlasništvu.

Ne žele da im se uništi priroda, koja ima velik turistički potencijal kojim bi mogli unaprijediti općinu, a istovremeno sačuvati rijeke, prenosi Mapa istraživačkih sadržaja.

Međutim, apsurd je što općina bogata vodom i s toliko rijeka nema funkcionalnu vodoopskrbu, posebno u selima. Građani se žale, ali konkretnih pomaka u rješavanju ovog problema nema. Vodovod u Šipovu izgrađen je prije 50 godina, a cijevi kroz koje teče pitka voda su azbestno-betonske. Danas je opće poznato da je azbest vrlo štetan za zdravlje. Ovoga ljeta na dva seoska izvora voda je bila neispravna.

Problem s vodom nije nov, ali je to problem koji hitno treba riješiti. Ipak, to nije prioritet za vodstvo općine Šipovo. Novca ima, ali se troši netransparentno i na sumnjive načine.

Kredit na kredit

Početkom 2020. godine, općina Šipovo zadužila se za 5 milijuna maraka za narednih deset godina po stopi ne većoj od 3,9% i s grejs periodom od dvije godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od ukupno pet milijuna, tada je navedeno da će 2,4 milijuna biti potrošeno na plaćanje duga za financiranje kapitalnih investicija po kreditu iz 2018. godine od 1,8 milijuna KM, te refinanciranje duga za izgradnju sportske dvorane od skoro pola milijuna maraka. Najveći dio preostalog novca, 2,2 milijuna KM, trebao je biti utrošen za asfaltiranje i rekonstrukciju cesta.

Pregledom javnih nabava općine Šipovo u posljednje četiri godine, više od 3 milijuna maraka uloženo je u asfaltiranje cesta. Samo jedna tvrtka, „Mrkonjić putevi“, prolazila je na ovim tenderima. Uvjeti natječaja bili su takvi da eliminiraju konkurenciju, naime asfaltna baza morala je biti unutar 50 kilometara od mjesta izvođenja radova.

Ono što nije jasno mještanima Šipova jest što se to konkretno toliko asfaltira.

Zanimljivo je da je asfaltiran i put koji nosi ime po načelniku Milanu Kovaču. Pored table na kojoj piše "Put Milana Kovača", postavljena je i mramorna ploča s uklesanim natpisom „Ovaj asfaltni put izgrađen je za vrijeme načelnika općine Šipovo Milana Kovača“.

Građani Šipova nisu imali stvarne koristi od tih kredita. Štoviše, prošle godine su im poskupjele i komunalne usluge, pored svih ostalih poskupljenja. Preduzeće koje je 2022. godine poslovalo s gubitkom ove godine radi bez problema, ali zbog nepotrebnog zapošljavanja u upravi. Dok građani Šipova plaćaju to nepotrebno gomilanje radnika, Dom zdravlja se bori s nedostatkom medicinskog osoblja. Prije 15 godina, Dom zdravlja Šipovo imao je 10 liječnika opće prakse, a sada ih je samo dvoje.

Novi projekti, stari problemi

Prošle je godine najavljena izgradnja nove policijske postaje, projekta zajedničkog s Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Srpske i općinom, vrijednog oko 800.000 KM.

„Vrijednost projekta je oko 800.000 KM. Općina je sufinancijer, s 330.000 KM osiguranih putem Investicijsko-razvojnog fonda Republike Srpske, a ostatak će osigurati MUP RS-a“, rekao je tada Kovač.

Međutim, policija se preselila u zgradu starog komunalnog poduzeća, koja je sada u privatnom vlasništvu, a radovi na novoj postaji još nisu ni počeli. Najam se plaća, a nema ni naznaka kada će se početi s gradnjom nove zgrade. Dosad je općina dala 18.000 maraka, uglavnom za tehničku dokumentaciju.

U travnju ove godine, na prijedlog načelnika, skupština općine izglasala je novo kreditno zaduženje od 5 milijuna KM, dok će vratiti 7 milijuna. Kao i s prethodnim kreditom, ovaj će se djelomično iskoristiti za refinanciranje postojećih obveza, a ostatak za kapitalne investicije.

Šumsko gazdinstvo „Gorica“ kao izvor profita

Najveći izvor prihoda općine je renta od šumskog gazdinstva „Gorica“, koja iznosi oko milijun maraka godišnje.

U drugoj polovici 2021. i tijekom 2022. godine dogodila se organizirana krađa trupaca na teritoriju općine Šipovo, pri čemu je ukradena polovica šumskog bogatstva. Udruga drvoprerađivača „Vitorog“ tvrdi da su načelnik Šipova Milan Kovač i njegov nećak Simo Zečević kontrolirali tvrtke koje su dobile više od pedeset posto posječenih trupaca.

Prema pisanju Žurnala, šumsko gazdinstvo je 2021. godine poslovalo s gubitkom od 161.316 KM, dok je Kovačevo poduzeće „Drvna industrija Šipovo“ ostvarilo prihod od 3,4 milijuna KM, a sestrićeva tvrtka „Fabrika ambalaže Šipovo“ prihod od čak 13,7 milijuna KM.

Protiv direktora šumskog gazdinstva „Gorica“ podnesena je kaznena prijava, ali tužiteljstvo nije potvrdilo niti negiralo ulogu načelnika Kovača. Izvori tvrde da tužiteljstvo posjeduje dokaze o njegovom sudjelovanju.

Nepotizam i minimalne plaće

Dok većina stanovnika Šipova radi za minimalac ili odlazi raditi u Njemačku, Sloveniju ili Hrvatsku, načelnikova rodbina zaposlena je u javnim ustanovama bez natječaja. Najmanje pet članova njegove uže obitelji zaposlili su se u lokalnoj upravi i javnim poduzećima od kada je Kovač osvojio mandat.

Načelnik Kovač također je najveći poslodavac u ovoj općini. Njegovo poduzeće „Drvo-emdex“ prošle je godine zaradilo 20.241 KM, dok su prihodi iznosili 2,4 milijuna maraka. Druga dva poduzeća, „DI Šipovo“ i „Emdex“, poslovala su s gubicima.

Revizori su već prošle godine u izvješću za 2022. zabilježili da Kovačeva tvrtka „Drvna industrija Šipovo“ ne isplaćuje redovno plaće i doprinose radnicima. Ministarstvo financija RS-a odgodilo je plaćanje poreznog duga ovom poduzeću na 60 mjeseci, a dug iznosi 192.608 KM.

Zaključak

Stanovnici Šipova kažu da je grad zarobljen. Na nedavnom potpisivanju peticije za zaštitu rijeke Plive, mnogi su istaknuli kako bi većina građana potpisala peticiju, ali se boje odmazde. U Šipovu se, kažu, prati i gleda tko s kim pije kavu.

Vezani članci