SIPA NIJE ISPLATILA PLAĆU Zoran Galić nije dostavio doznake za bolovanje

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Zoran Galić, zamjenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), već više od mjesec nalazi se u bijegu od bosanskohercegovačkog pravosuđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi čovjek bh. istražne agencije "skrasio" se u Hrvatskoj, gdje se krije od uhićenja koje je Sud BiH naredio, a po prijedlogu Tužiteljstva BiH koje je zaključilo kako postoji osnovana sumnja da je Galić zajedno s drugim osumnjičenicima počinio kazneno djelo organizirani kriminal i zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Predmet visoke korupcije

Galić se tereti u predmetu visoke korupcije u razdoblju dok je bio direktor Granične policije BiH.

I dok se u vezi Galića vodi ne samo istraga, nego se oko njega lome i koplja u bh. političkoj areni, Raport je istražio ključni argument kojim se trenutno vodi njegova obrana - a to je da on, u stvari, nije ni u kakvom bijegu, nego se u Hrvatskoj nalazi na liječenju.

Tako je njegova odvjetnica Ivana Grizelj Ćorluka nedavno za Raport izjavila kako se "Galić nije mogao odazvati pozivu za ispitivanje u Tužiteljstvu BiH zbog zdravstvenog stanja".

"On se ne nalazi u bijegu, već na liječenju. Njemu je jako stalo da se ovo riješi, on ne želi da izbjegne", navela je Grizelj Ćorluka, dodavši da je "Galić poslao dio medicinske dokumentacije svom poslodavcu, SIPA-i ali i Tužiteljstvu BiH i da im je sve proslijeđeno vezano za otvaranje bolovanja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, u zahtjevu Tužiteljstva BiH od 6. kolovoza upućenom Sudu BiH da se Galiću odredi pritvor, odnosno raspiše potjernica, piše da je "Galić putem punomoćnika podnio zahtjev za otvaranje bolovanja, ali da do sada nije dostavio dokaz, odnosno doznake o otvaranju bolovanja koje izdaje izabrani doktor medicine prema mjestu prebivališta".

"Tužiteljstvo smatra da se može zaključiti da osumnjičeni svjesno izbjegava da se odazove pozivu Tužiteljstva za ispitivanje, odnosno da se krije, posebno cijeneći da apsolutno ne postoji dokaz kako je osumnjičeni spriječen da se odazove takvom pozivu zbog narušenog zdravstvenog stanja, jer upravo i ne postoji dokaz da je osumnjičeni na bilo koji način privremeno spriječen za rad uslijed bolesti, jer isti i nije ostvario prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja (pravo na bolovanje)", naveli su iz Tužiteljstva.

Raspisana potjernica

Dodali su kako smatraju da "osumnjičeni napuštanjem mjesta prebivališta i odlaskom u Republiku Hrvatsku (čije državljanstvo posjeduje) svjesno izbjegao i onemogućio provođenje svih neophodnih procesnih radnji Tužiteljstva u ovoj istrazi, iz čega se može zaključiti da se osumnjičeni krije u Hrvatskoj, s obzirom na to da ne postoji opravdan razlog zbog kojeg se nije odazivao na pozive Tužiteljstva za ispitivanje".

I Sud je izveo zaključak da osumnjičeni Galić evidentno izbjegava da se odazove pozivu Tužiteljstva BiH za ispitivanje, odnosno da se krije.

"Sud je posebno cijenio činjenicu kako ne postoji dokaz da je osumnjičeni spriječen odazvati se pozivu zbog narušenog zdravstvenog stanja, jer ne postoji dokaz da je na bilo koji način privremeno spriječen za rad uslijed bolesti, jer i nije ostvario prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja (pravo na bolovanje)", navodi se u rješenju Suda BiH od 7. kolovoza kojim je Galiću određen pritvor te izdana naredba za raspisivanje potjernice.

Nema doznaka

Raport je provjerio i u SIPA-i da kojim slučajem u međuvremenu nije stigao "papir" kojim je možda Galić pokrio svoje "liječenje" u Hrvatskoj.

Odgovor je - nije!

"Galić nije dostavio doznake nadležne zdravstvene ustanove", potvrdila je Jelena Miovčić, glasnogovornica SIPA-e.

Dodala je kako su za njegov status zaduženi Nadzorni odbor Parlamentarne skupštine BiH i Vijeće ministara koje donosi te odluke.

Kako je dalje istaknula, Galićev status je nedefiniran.

”Posljednja plaća mu je obračunata 5. srpnja, za ovaj mjesec nije”, kazala je Miovčić za Raport.

Vezani članci