ROK ISTJEČE Hoće li entitetske vlasti poslušati Ustavni sud ili će se oglušiti o pitanju državne imovine

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Krajem ovog tjedna, točnije u petak i subotu, istječu tri mjeseca otkako je Ustavni sud BiH dostavio odluke vladama FBiH i RS-a o predmetima prodaje i prenamjene šumskog zemljišta čiji je vlasnik država Bosna i Hercegovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ustavnog suda BiH su kazali da je Odluka o dopustivosti i meritumu u predmetu Jahorina od 11. srpnja 2024. godine dostavljena Vladi Republike Srpske i Ministarstvu trgovine i turizma RS-a 18. srpnja 2024. godine. Dan kasnije, Odluka o predmetu Vareš dostavljena je Vladi FBiH, odnosno Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Na pitanje jesu li nadležni dostavili obavijest o izvršenju odluke, iz Ustavnog suda nam je rečeno da još nisu razmatrali izvršenje ovih odluka s obzirom na to da rok još nije istekao.

Dok se očekuje da Vlada RS-a poništi prodaju 56 duluma državne imovine na Jahorini koju je kupio član SNSD-a iz Teslića, Srđan Klječanin, iz federalnog resornog ministarstva je ranije najavljeno da će poštovati odluke Ustavnog suda BiH kada je riječ o prvobitnoj prenamjeni šumskog zemljišta i privremenom korištenju šumskog zemljišta u druge svrhe na području Vareša, gdje je šumu krčila britanska tvrtka Adriatic Metals, prenosi Klix.

Treba podsjetiti kako je za isključenje Pravobraniteljstva BiH u procesu davanja državnog zemljišta britanskoj tvrtki u Varešu određenu ulogu imao i visoki predstavnik Christian Schmidt, s obzirom na to da se federalni premijer u obrazloženju odluke o davanju suglasnosti za prenamjenu zemljišta pozvao na Schmidtovu suglasnost. Ranije se spekuliralo da Schmidt pokazuje interes za određenu eksploataciju ruda na području dijelova FBiH, gdje su investitori njemačke i britanske tvrtke.

Izvršenje odluka Ustavnog suda BiH dolazi i u tjednu kada su se nakon dugo vremena za isti stol trebali sastati lideri koalicije na državnoj razini (SNSD, HDZ i Trojka), no sastanak je odgođen zbog Dana žalosti u Jablanici i kolektivne dženaze stradalima u poplavama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok nadležni organi rade, vrlo sporo, sramežljivo i skromno, kada su u pitanju predmeti državne imovine na području RS-a i dijela FBiH, u južnijim krajevima naše države žmiri se na sva zbivanja. Kako smo već pisali, mjesecima unazad u Hercegovini se uveliko grade solarne elektrane na državnom zemljištu.

Zemljišta, šume i kamenjari se pretvaraju u solarna polja, investitori-biznismeni poput Zdravka Mamića i drugih zadovoljno trljaju ruke za nove projekte, a lokalne vlasti prešutno sve odobravaju. Ništa ne bi bilo sporno da se zakonito vrši prenamjena državnog zemljišta, no to nije moguće s obzirom na to da je državna imovina trenutačno pod zabranom raspolaganja.

Vezani članci