RAZVITAK Mario Kordić sutra predstavlja ugovor o 'ortakluku' između Mostara i kontroverznog investitora

N. Bačić/Hercegovina.info
Vidi originalni članak

U srpnju ove godine, gradonačelnik Mostara Mario Kordić dobio je od Gradskog vijeća "punomoć" da u ime grada pregovara sa potencijalnim investitorima, Monet group Sarajevo uvjete izgradnje novog Razvitka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na 45. sjednici Gradskog vijeća koja je na rasporedu u ponedjeljak, 21. listopada, među 54 točke dnevog reda, na broju 25 našao se i "Prijedlog ugovora o ortakluku sa Monet Group d.o.o. Sarajevo"o kojem će vijećnike i vijećnice izvijestiti gradonačelnik Kordić.

Priča o Razvitku, nekada jednoj od najimpozantnijih građevina Mostara, a danas derutnoj ruševini u centru grada traje od kraja rata, a dosad ga nijedna gradska vlast nije uspjela riješiti.

Instant rješenje

Rješenje u instant obliku za gradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća Mostara došlo je kada je tek osnovana tvrtka Monet group doo iz Sarajeva pokazala određeni interes prema preuzimanju te lokacije.

Što god bi investitor zatražio, grad je ispunjavao. Najprije je usvojen nacrt regulacijskog plana "Centralna zona rekonstrukcija - faza II" u kojoj je praktički i prije potpisivanja bilo kakvog ugovora investitoru svaka želja ispunjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedini uvjet koji, barem javno gradski oci od investitora traže  je da svi oni koji imaju staransko pravo iz starog Razvitka, stanove dobiju i u novom. Otprilike 60 obitelji koje su dotad živjele u zgradi Razvitka otad se bore za povrat svojih stanova.

Vraćanje stanova starim vlasnicima

Usvojena odluka sa 44. sjednice daje gradonačelniku pravo da uđe u pregovore s potencijalnim investitorom. Da bi se osigurala maksimalna transparentnost, u odluku je uvršten i dodatni korak. Odlukom se daje gradonačelniku pravo da vodi pregovore, no ako se napravi nacrt ugovora, on najprije ide gradskom pravobranitelju. Ako ga pravobranitelj odobri, taj ugovor ide pred novi saziv Gradskog vijeća koji će doći nakon listopada. Tek ako vijećnici iz novog saziva odobre taj ugovor, on može stupiti na snagu, objašnjavao je vijećnicima Kordić.

Grad Mostar u ovu obnovu neće morati ulagati vlastita  financijska sredstva, ali će načelni ulog Grada Mostara u ovaj poslovni poduhvat biti vrijednost zemljišta obuhvaćenog regulacijskim planom za ovaj objekt u dijelu na kojem suinvestitor Monet Group d.o.o. Mostar nema pravo vlasništva.

Investitora istražuje Tužiteljstvo RS zbog prevare u poslovanju i obmane potrošača

Međutim, mnogim je vijećnicima na toj 44. sjednici Gradskog vijeća nije baš dobro sjela informacija o tome tko zapravo ulazi u ovo javno-privatno partnerstvo kao investitor.

Riječ je o Monet group čiji je suosnivač kontroverzni Monetize AD vlasnika Ajdina Brkovića i Mersada Vejzovića. 

U srpnju ove godine MUP RS podnio je prijavu protiv Ajdina Brkovića, vlasnika Monetize. Osumnjičen je za prevare u poslovanju i obmanu potrošača.

Brković je osumnjičen da je obmanjivao potrošače o ljekovitosti proizvoda, plasirajući lažne intervjue s oštećenim osobama, čime je doveo u zabludu veći broj kupaca.

Ovo nije prvi put da je protiv Monetize a.d. podnesena prijava; ranije su prijave podnesene i u Kantonalnom tužiteljstvu Sarajevo te u Tužiteljstvu BiH, ali optužnice nikada nisu podignute.

Što stoji u najavljenom ugovoru o ortakluku, zasad ne znaju ni građani Mostara ali ni gradski vijećnici, budući da se ovaj prijedlog nije našao u materijalima dostavljenima za sjednicu gradskog vijeća koja je na rasporedu u ponedjeljak, 21. listopada.

Vezani članci