RAZLIČITI TRENDOVI Kupci u EU preferiraju benzince i hibride, kupci u BiH vjeruju dizelašima i obožavaju Škodu

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Trend prodaje novih vozila u Europskoj uniji i Bosni i Hercegovini značajno se razlikuje. Dok kupci u EU uglavnom kupuju benzince i hibride, bosanskohercegovački vozači, odnosno pravne osobe, i dalje najviše vjeruju dizelašima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče brendova, najčešći su Škoda i Volkswagen.

Prema dostupnim podacima, svi dosadašnji tradicionalno dobro prodavani brendovi kao što su Volkswagen, Toyota, Hyundai, Renault i Citroen, osim Škode i Audija, u osmom mjesecu bilježe pad interesa kupaca u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Najveći pad zabilježili su Opel i Seat, piše Bloomberg Adria.

Samo ove godine, računajući razdoblje od osam mjeseci od siječnja do kolovoza, broj registracija veći je za oko pet posto u odnosu na isti period prošle godine. Tržišni lider je Škoda, koja zauzima gotovo 20 posto tržišta, odnosno svaki peti prodani novi automobil u BiH nosi Škodin znak.

Ovo je treći mjesec u ovoj godini i drugi uzastopni da je broj registracija u kolovozu 2024., kada ih je bilo 912, manji u usporedbi s prošlogodišnjim rezultatom iz kolovoza, kada je bilo 972 registracije.

Broj registriranih novih automobila ove je godine 8.274, što je više od prošlogodišnjih 7.893, no prednost se polako smanjuje, pokazuju podaci Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promatrajući dostupne podatke, može se zaključiti da su dizelski modeli ponovno bili prvi izbor kupaca s 41 posto tržišta, dok hibridi bilježe pad zbog izostanka poticaja. S druge strane, stabilizira se rast prodaje fizičkim osobama s 41,2 posto, a pravnim osobama s 58,8 posto.

Miro Sesar, predsjednik Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima, na sastanku Udruženja za elektromobilnost i Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima, koja djeluju pri Gospodarskoj komori FBiH, predstavio je stanje na tržištu, s posebnim naglaskom na broj novoregistriranih električnih i hibridnih vozila prije i nakon usvajanja Odluke Vijeća ministara BiH o suspenziji carine na uvoz električnih vozila i njenom smanjenju na pet posto pri uvozu hibridnih vozila.

U analizi tržišta naglašen je i značaj subvencija prema Odluci Vlade FBiH pri kupnji novih električnih vozila, ali da bi mjere bile uspješne, moraju biti usklađene vremenski.

Ukupno tržište automobila za prvih sedam mjeseci 2024. godine bilježi 7.427 vozila, dok je u 2023. godini za isto razdoblje prodano 6.941 vozilo.

Ukupno tržište električnih i hibridnih vozila za prvih sedam mjeseci ove godine bilježi 422 vozila, dok je u 2023. godini prodano 336 vozila. S obzirom na navedeno, Udruženje će i ove godine uputiti inicijativu Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH za produženje Odluke o suspenziji carine i za 2025. godinu.

Škoda, lider prodaje, jedina je zabilježila više od 200 registracija, točnije 218. To je drugi najbolji mjesec ove godine za češku marku, nakon svibnja i 257 prodanih automobila. Zanimljivo je da je najprodavanija Octavia registrirana u samo 58 primjeraka, no u osam mjeseci registrirano je više od 600 Octavia, što je gotovo dvostruko više od drugoplasirane Fabije.

Admir Muharemović, stručnjak iz automobilske industrije, rekao je za Bloomberg Adria da je Škoda Scala treći najtraženiji model češkog brenda u BiH, a prošli mjesec registrirano je čak 55 primjeraka.

"Prema mišljenju zastupnika ovog modela u BiH, Scala je idealan best-buy model, koji je cjenovno blizak Fabiji, ali je istovremeno 10-15 posto povoljniji od konkurenata iz istog segmenta. S obzirom na to da je bh. tržište tradicionalno naklonjeno Škodi, ovaj rezultat ne iznenađuje," pojasnio je Muharemović.

Opel, iako bilježi pad, prema mišljenju stručnjaka napravio je više nego solidan skok u odnosu na isti period prošle godine, plasiravši 62 vozila, što je 24 posto više. Brojke za Seat su znatno lošije; španjolski brend je više fokusiran na marku Cupra, koja bilježi rast, dok je Seat registrirao pad od 40 posto u osam ovogodišnjih mjeseci.

Prošlog mjeseca na bh. tržištu registrirano je 15 kineskih automobila: devet MG-ovih automobila, tri Cheryja, dva SUV-a T5 Evo kineskog brenda Forthing/Dongfeng, te prvi model Lynk & Co, novog kineskog brenda koji djeluje unutar uvozničke mreže KMAG BH - Volvo i Kia.

Najkonkurentniju cjenovnu politiku u BiH imaju korejski automobili, osobito Hyundai, koji nudi najbolju vrijednost za novac. Hyundai Tucson je najprodavaniji SUV i najprodavaniji model korejskog brenda.

Najstabilniji premium brend u BiH je Audi, koji bilježi 49 registracija prošli mjesec, znatno više od Mercedesovih 33.

Audi je prošle godine prodao 1,89 milijuna vozila, nadmašivši Teslu koja je prodala 1,81 milijun automobila. Unatoč izazovima, Audi je povećao prodaju za 17 posto zahvaljujući velikoj potražnji u Kini, Europi i SAD-u.

Što se tiče prodaje čistih električnih vozila, u EU je u srpnju zabilježen rast od 0,2 posto. No, dok su Italija i Španjolska zabilježile rast, u Njemačkoj je prodaja pala za 2,1 posto, a u Francuskoj za 2,3 posto.

Prodaja električnih automobila opada u Europi, dijelom zbog ukidanja vladinih subvencija i novih tarifa za kineske proizvođače automobila, što je smanjilo potražnju.

Vezani članci