PRVI SLOJ ASFALTA NA MOSTU POČITELJ Svi rokovi probijeni, no možda se ipak otvori za promet tijekom ove ljetne sezone

N. Bačić/Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine objavile su da je u tijeku postavljanje prvog sloja asfalta na mostu Počitelj, koji se nalazi u sklopu Koridora 5C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutno se izvode završni radovi na mostu, uključujući postavljanje prvog sloja asfalta, nakon što je prošle godine pretrpio oštećenja u vidu pukotine na donjoj ploči.

Iz JP Autoceste FBiH nedavno su najavili da će most biti otvoren tijekom ljetne sezone, iako su rokovi završetka već nekoliko puta probijeni. Prvobitni rok završetka radova bio je ožujak 2022. godine.

S visinom od preko 100 metara i dužinom od skoro jedan kilometar, most Počitelj je jedan od najviših mostova u regiji, čineći ga jednim od najkompleksnijih objekata u sklopu Koridora 5C.

Projektiran je kao kontinuirani prednapeti gredni most s glavnim rasponom od 147 metara, promjenjivog sandučastog poprečnog presjeka i jedinstvenom konstrukcijom za oba kolovoza, te stupovima monolitno povezanim s rasponskom konstrukcijom koja se izvodi slobodno konzolnom gradnjom.

Ukupna količina materijala ugrađena u most je 38.000 m³ betona, 9.000 tona armature i 1.500 tona kablova za prednaprezanje, dok će u narednom periodu biti ugrađeno i 20.000 m² asfalta i hidroizolacije.

Izvođač radova na mostu, koji se nalazi nedaleko od povijesnog naselja Počitelj po kojem je i dobio ime, je konzorcij koji čine Azvirt Limited Liability Company (Azerbejdžan), Sinohydro Corporation Limited (Kina) i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd. (Kina).

Izgradnja mosta Počitelj, kojim se premošćuje magistralna cesta M-17, rijeka Neretva i željeznička pruga Sarajevo - Ploče, financira se iz sredstava osiguranih u okviru Ugovora o zajmu sklopljenog s Europskom investicijskom bankom (EIB) i bespovratnim sredstvima Europske unije osiguranim u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF). Ukupna vrijednost radova za izgradnju mosta Počitelj iznosi 28.114.889,53 eura bez PDV-a.

Vezani članci