PROZVAN GRAD Mještani Miljkovića poručuju: 'Postupite po zakonu'

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Neformalna grupa građana 'Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru' pozvala je Grad Mostar da postupi po zakonu te uputi Adisa Gološa, urbanističko građevinskog inspektora da izađe na teren.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, prema Zakonu o građenju Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNŽ), gradilište mora biti ograđeno, a na vidljivom mjestu mora biti postavljena ploča s osnovnim informacijama o projektu, uključujući broj i datum izdavanja građevinske dozvole.

Prema ovom zakonu konkretno u članku 78. propisuje se sljedeće:

  • - Investitor je obavezan osigurati da se na gradilištu, na vidnom mjestu, postavi informativna ploča koja sadrži ključne podatke o građevinskoj dozvoli i projektu.
  • - Također, investitor je odgovoran za ograđivanje gradilišta i postavljanje odgovarajućih sigurnosnih mjera za zaštitu prolaznika i okolnog prostora.
  • - Osnovne informacije koje ploča mora sadržavati uključuju:
  • - Naziv investitora,
  • - Podatke o izvođaču radova,
  • - Broj građevinske dozvole i datum izdavanja,
  • - Vrstu i opis objekta koji se gradi,
  • - Podatke o nadzornom inženjeru i odgovornom projektantu,
  • - Rok za izvođenje radova.

Ovo je dio standardnih obaveza koje se primjenjuju kako bi se osigurala transparentnost i kontrola rada na gradilištima unutar HNŽ-a. Ove odredbe osiguravaju da su svi građevinski projekti u skladu s zakonom i dostupni za inspekcijski nadzor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građevinski radovi za solarna postrojenja prije nekoliko dana započela su u ovom naselju, uz cestu Mostar – Čitluk. Naime, radi se o parceli koja je ranije bila u vlasništvu poduzetnika iz Posušja Ivana Pavkovića – Šišovića koji je u travnju ove godine odustao od gradnje solarne elektrane u Miljkovićima, iako je prethodno ishodio sve potrebne dozvole za gradnju iste. Odlučio je kako solare neće praviti bez suglasnosti mještana MZ Miljkovići, no svoju tvrtku Enersol, kao i pribavljene dokumente, dozvole i koncesije, prodao je profesoru na mostarskom sveučilištu, Franji Takaču.

Takač je prije tri dana s bagerima izašao započeo nastavak radova na izgradnji solara, koje su odmah blokirali mještani Miljkovića. U petak su održali i veliki prosvjed protiv nastavka radova te poručili kako neće dozvoliti solarmaniju, da se solari prave bez njihove suglasnosti i bez njihova sudjelovanja u javnoj raspravi.

Vezani članci