PROSVJEDI U ODŽAKU Poljoprivrednici traže otkaze policajcima zbog prekomjerne upotrebe sile

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Članovi Udruge poljoprivrednika 'Žito' iz Odžaka okupit će se danas na trgu u centru grada, na prosvjednom skupu s kojem će zatražiti sankcije i otkaze za policajce koji su sudjelovali u jučerašnjem brutalnom uhićenju njihovog člana Amira Bikića. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni ističu kako su policajci, tijekom mirnog okupljanja poljoprivrednika, koristili prekomjernu upotrebu sile, što potvrđuje video snimka uhićenja koja od jučer kruži društvenim mrežama i izaziva opće zgražanje javnosti. Prema podacima, Bikić je zadobio prijelom rebra, napuknuće vilice, nagnječenje vrata i otežano diše, a inače boluje od dijabetesa, piše Avaz.

Jučerašnje uhićenje predstavlja kulminaciju borbe za poljoprivredno zemljište u Odžaku između lokalnih poljoprivrednika i privatne kompanije koja ga želi uzeti pod zakup.

Proteklih godina članovi Udruge poljoprivrednika 'Žito' organizirali su okupljanja pred institucijama, prosvjedovali, blokirali cestu, tražili zaštitu suda, da bi u jesen prošle godine s mehanizacijom ušli u parcele i zasijali pšenicu. Žetva je obavljena, a u udruzi se pozivaju na rješenje suda, kojim je utvrđeno kako su oni u mirnom posjedu spornih parcela. Danas se oglasio i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić koji je osudio nepotrebnu upotrebu sile nad poljoprivrednicima Odžaka od pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova Posavske županije.

''Smatram da je upotreba sile nad našim poljoprivrednicima neprihvatljiva i osuđujem svaki oblik prekomjerne upotrebe sile i nasilja nad poljoprivrednicima koji nastoje riješiti višegodišnji spor oko zemljišta u Odžaku'', poručio je Hrnjić, pozivajući nadležne organe da postupaju u skladu sa zakonom i da pronađu rješenje kroz dijalog i pregovore na bazi postojećih sudskih rješenja.

Vezani članci