PRITISCI NA NOVINARE Podrška glavnoj i odgovornoj urednici portala SPIN Info Sanji Vasković

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Udruženje Umbrella, koje okuplja 13 istraživačkih nezavisnih medija izražava punu podršku našoj kolegici, glavnoj i odgovornoj urednici portala SPIN Info, Sanji Vasković, koja je suočena s pritiscima i optužbama za kazneno djelo klevete, nakon što obavlja svoj novinarski posao i iznositi važne informacije u interesu javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatramo da je svaka vrsta pritiska na novinare i slobodne medije direktan udar na slobodu izražavanja i pravo javnosti na istinu. Sa žaljenjem konstatiramo da je urednica Vasković pozvana na ispitivanje u Policijsku stanicu Istočna Ilidža na osnovu prijave vlasnika tvrtke Mraz, gospodina Mladena Kovačevića, bez preciznog navođenja o kojim se navodnim klevetama radi.

Podsjećamo da je posao novinara da služi interesima javnosti, istražuje i objavljuje informacije koje su od značaja za društvo. Prijavljivanje novinara zbog objavljenih tekstova koje preispituju poslovanje poduzeća, posebno kada postoji opravdana sumnja na nepravilnosti, predstavlja pokušaj ušutkivanja kritičkog novinarstva i ograničavanja slobode medija.

Umbrell-a snažno osuđuje sve pokušaje zastrašivanja novinara i izražava punu solidarnost sa  urednicom Sanjom Vasković. Pozivamo nadležne institucije da omoguće novinarima da rade svoj posao slobodno i bez pritisaka, te da svaki postupak bude vođen u skladu sa zakonom i najvišim standardima slobode medija.

Novinari moraju imati slobodu da postavljaju pitanja i ukazuju na moguće nepravilnosti u radu privatnih i javnih poduzeća bez straha od odmazde.

Inforadar.ba, Interview.ba, Impulsportal.net, Spin-portal.info, eTrafika.net, Gerila.info, Direkt-portal.com, Capital.ba, Hercegovina.info, Infoveza.com, Tačno.net, Fokus.ba, Žurnal.

Vezani članci