PRIPREMAJU KOLEKTIVNU TUŽBU Mladi iz Sarajeva bore se za veće subvencije za rješavanje stambenog pitanja

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Mladi iz Sarajeva su danas održali četvrti prosvjed jer su nezadovoljni iznosom subvencije za rješavanje stambenog pitanja te su poručili kako u planu imaju i kolektivnu tužbu. Poručili su da su njihova prava ugrožena od Vlade Županije Sarajevo s njihovim lošim kriterijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Premijer ŽS Nihad Uk deset kilometara odavde dijeli letke, dok mladi prosvjeduju i traže svoja prava. Mislim da je to sramota. Od 2017. godine do danas, proračun je povećan za 100 posto, a subvencije umanjene za 50 posto'', naveo je jedan od predstavnika ove neformalne grupe mladih, prenosi Klix.

Pitaju se 'zašto je takva politika prema mladima'.

''Idući korak je obraćanje ombudsmanu za ljudska prava, nakon čega ide kolektivna tužba za koju su zainteresirane stotine mladih iz ove grupe'', također su naveli.

Kako kažu, zanimljivo je da je bivši županijski premijer Edin Forto u dva navrata organizirao ovakve pozive i tada se izdvojilo oko 13,5 milijuna KM dok je bilo oko 1.200 mladih.

''Sada Forto govori da ovaj način subvencioniranja nije dobar što je licemjerno'', napominju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrde i kako je premijer Uk rekao da Vlada ŽS nema sredstava dok ministarstva imaju, ali ne žele rasporediti za mlade.

''Rekao je i kako je usvojena inicijativa populistička od Naroda i Pravde. Kakvi su odnosi unutar Trojke nas ne zanima, već samo želimo ono što nam je obećano'', naveo je jedan od prisutnih.

Podsjetimo da su mladi iz ove grupe prethodno dobili 4.800 KM, a zatim je Skupština Županije Sarajevo usvojila inicijativu kojom se nalaže da dobiju još po 5.200 KM, kako bi iznos subvencije dosegao 10.000 KM, što je bila praksa na prethodnom natječaju.

Uk je kazao da za realizaciju te inicijative nema financijskih sredstava u ovom trenutku, ali ni zakonskog uporišta.

S druge strane, Ministarstvo komunalnog gospodarstva ŽS zatražilo je od ostalih ministarstava da dostave informaciju o sredstvima koja neće utrošiti u 2024. godini, kako bi Vladi ŽS bio upućen prijedlog o preraspodjeli financijskih sredstava.

Vezani članci